torsdag 17 mars 2016

Öläventyr i USA, dag 1, San Francisco.

För två veckor sedan var det dags för att inleda en resa som på förhand såg riktigt intressant ut. San Francisco, Santa Rosa, Portland och Santa Monica på en och samma tur kan ju inte vara helt fel? Kan redan nu avslöja att allt flöt på stabilt och resan verkligen blev så bra som jag hade hoppats. I USA har jag varit runt 15 gånger, detta var fjärde året i rad som San Francisco besöktes. De två senaste åren har varit under SF Beer Week så det skulle bli intressant att se hur det var under en vanlig helg. Tänkte skriva ett kortare "dagboksinlägg" för varje resedag, allt skrivet med två veckors fördröjning.



Brukar sällan dricka öl på flygplatser då jag anser att de nästan alltid är för dyra och tråkiga. På Kastrup blev det dock en Monteiths Brewer's Series India Pale Ale som var genuint tråkig, gammal och helt ur form.



Som tur är blev flygresan betydligt mera anständig då vi flög i närmare 11 timmar i SAS nya Business Class mellan Köpenhamn och San Francisco. Eddan, Eirik och jag hade det riktigt trevligt på den långa flighten över pölen. Som vanligt dracks några Mikkeller men i övrigt var fokuset på andra drycker som cocktails, rödvin, portvin, champagne och calvados. Vem sa att det är tråkigt att flyga?



Immigrationen avklarades på runt 30 sekunder, bagaget anlände snabbt till bältet och en knapp timma efter landning checkade vi in på vårt hotell, Best Western Americania. Något lyxhotell var det inte men det fungerade bra i fyra nätter. Då vi hade en bäddsoffa som extrasäng fick vi möblera om lite så det blev aningen trångt. Hotellets läge var riktigt bra, endast fem minuters promenad till City Beer och Cellarmaker. Det var även de två ställena som vi besökte den första eftermiddagen/kvällen.



Ölen från Cellarmaker har jag alltid tyckt om, de behärskar konsten att göra både välhumlade och mörka öl. En nackdel med stället är att det är litet och snabbt blir fullt. Nu fick vi stå mot ytterväggen men det var inga problem då några öl skulle intas. Ytterligare ett minus med detta besök var att ett flertal av fatölen var slut eller inte påkopplade. 7/12 kranar var det öl på.



Känslan av att dricka en färsk IPA på västkusten efter en lång dag på resande fot är härlig. Kvällens bästa öl på Cellermaker var enligt min enkla åsikt Cellarmaker Party Fumes vilken är en sådan där härligt frisk och färsk IPA med fina toner av mango, ananas och grapefrukt.



Från Cellarmaker tar det ungefär två minuter att gå till City Beer vilket alltid har varit mitt favoritställe i San Francisco. Det är en kombinerad butik och bar. De har öppet dagligen och stänger 22:00 varje kväll. Precis som Cellarmaker är inte heller City Beer särskilt stort, under torsdagskvällen var där mycket folk utan att det blev proppfullt. Under SF Beer Week brukar de dagligen byta ut fatölen och köra olika event nu var det inte alls samma rotation utan många av ölen fanns kvar under hela vår vistelse. (ja snacka om I-landsproblem)



Det roliga med ett ställe som City Beer är att dricka öl som man aldrig sett i Sverige, öl som dessutom för det mesta är riktigt bra. En sådan var Fieldwork Saint McDole som var en klart stabil och balanserad IPA. Fint humlig och fruktig. Tror faktiskt att den var den godaste som jag drack på City Beer under den första aftonen.

Tidsskillnaden mellan Kalifornien och Stockholm är -9 timmar så förr eller senare går det inte undvika att man börjar känna av det. Vi gav upp vid 21 lokal tid och återvände till hotellet. Väl där blev det ett par olika rumsöl från Sierra Nevada innan det var dags att sova.


Den första dagen blev alltså lugn, men 10 dagar återstod i USA så det fanns ingen anledning till någon större panik.

Inga kommentarer: