onsdag 1 april 2015

De Klomp, Linköping

Som jag skrev i inlägget om Linköping Beer Expo fanns det några timmar mellan mässans slut och innan tåget skulle tuffa hem till Stockholm. Insåg att det var för ont om tid för att hinna besöka flera ställen så det fick bli ett besök på De Klomp, det ställe i Linköping som är högst rankat på Ratebeer. Ratebeer är alltid pålitligt då det är väldigt sällan som ett ställe som är högt rankat är dåligt. Med andra ord var jag tämligen säker på att besöket på De Klomp skulle bli hyggligt.



Då man kliver in på de De Klomp möter man baren och ett antal sittplatser, längre in finns en restaurangdel. Då hungern var stor var det där vi hamnade. Menyn såg rätt ambitiös ut för att vara ett ölställe, till slut valde jag en entrecote från Bjursund. Till den serverades kroppkakor, smörfräst svartrot och lingonsky. Maten var riktigt god, särskilt de små fina kroppkakorna. Priset var aningen högt, 285 spänn men det var som sagt välsmakande. Tycker att det är kul då barer satsar på seriös mat.



Till maten drack jag en fullt duglig Norrköpings Pale Ale, ett för mig nytt bryggeri. En god efterrätt blev det också, chokladpaj med saltrostade pecannötter och körsbärscoulis. Som kompanjon till efterrätten blev det en Sandbacka Imperial Stout anno 2008. Ett nytt bryggeri även det. Ölet var sött, vinöst och med torkad frukt, lakrits samt lätta rostade toner. Fanns även choklad och lite inslag av ek, även en gnutta "papp" men det var inget som störde. Undrar hur ölet smakade då den var färsk?



När maten var uppäten flyttades det över till bardelen där ytterligare ett par öl hanns med innan det var läge att gå till den närbelägna centralstationen. Glädjande nog fanns det ett par öl från Malmö Brygghus på fat. Malmö Wonky Stout och Malmö That Four Letter Acronym DIPA. Wonky Stouten var åt det söta hållet med rostad malt, karamell, lakrits och mjölkchoklad. Kroppen var inte så stor och avslutningen torr. En lättdrucken stout.



Malmö That Four Letter Acronym DIPA var mer intressant enligt mig. Fräsch och humlig med grapefrukt, ananas, lite karamell och kåda. Avslutningen var skönt bitter.



De Klomp är ett ställe som jag verkligen tyckte om, låt vara att priserna var som i Stockholm. Maten var riktigt god, ölutbudet stort och varierat. Antalet fat var fler än 40 till det ett stort antal flasköl. Personalen var ytterst trevlig, särskilt den unga kvinnan som serverade oss. Då vi stod i bardelen var det en skön stämning med en vänlig och städad publik. En sak är säker, åker jag tillbaka till Linköping så kommer jag garanterat att besöka De Klomp igen.

Tågresan hem gick smidigt, klockan var runt 21 då vi ankom Centralen så det kändes värdigt att avsluta dagens intag av öl med ett kort besök på Mikkeller Bar. Då Earth Hour pågick var det mörkt och stämningsfullt inne i salongen. Den senaste ölen i den numera omfattande spontanserien fanns på fat, Mikkeller Spontanlingonberry. Inte den godaste i serien men bättre än medel. Det fanns bär i både doften och smaken men det var svårt att säga om det var lingon eller inte.



Som en fin avslutning på en härlig lördag blev det en riktig dessertöl, Prairie Artisan Ales Pirate Bomb! Det är en sådan där öl som jag inte kan annat än gilla riktigt mycket. Len och söt med vanilj, toner av chili, mjölkchoklad, lite kaffe och fat. Avslutningen lång och med värmande alkohol. Söndagen var en klassisk vilodag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Min stamkrog i Linköping! Se till att komma en lördagseftermiddag nästa gång och gå på ölprovningen. En upplevelse för alla sinnen, framför allt om man har sinne för humor. Se hemsidan för detaljerad information./Morgan

Gyllenbock sa...

Tjena Morgan! En trevlig stamkrog det har du. Såg att De Klomp kör ölprovningar på lördagar men det får bli vid nästa besök. /Markus