måndag 8 september 2014

Bergen Ølfestival 2014

I fredags drog jag iväg till Bergen, den vackert belägna norska staden. Har varit där tidigare så slapp ägna tid åt att titta på stan. Istället började jag med en tallrik "sjölunch" nere vid fiskehamnen. På tallriken fanns lax, havskatt, marulk och torsk, sistnämnda var godast. Efter att ha spiset färdigt tog jag några raska steg i runt fyra minuter innan jag var framme vid ett område som heter Skostredet Vågsbunnen, platsen för Bergen Ølfestival 2014.



Detta var andra året som Bergen Ølfestival arrangerades, första gången var förra året. Tanken med festivalen är att "visa bredden och kreativiteten i norsk öl- och bryggerikultur". Enligt uppgift så är det den största ölfestivalen i Norge. Det första som jag noterade då jag klev in på festivalområdet strax efter öppning klockan 13:00 var att det hela skedde utomhus, i en innergård i vad som såg ut att vara ett helt vanligt bostadsområde. Utomhusfestivaler har sina fördelar då ljudnivån och framförallt luftkvaliteten är betydligt bättre jämfört med inomhus. Bergen är Europas regnigaste stad så det fanns partytält som man kunde stå under ifall det skulle regna men som tur är duggade det bara vid några tillfällen.



Då jag var lite för tidig till mitt hotell, Scandic Bergen City, kunde jag inte checka in så jag började med att besöka festivalen i en timma innan jag gick tillbaka till hotellet för att checka in. (en promenad som bara tog 10 minuter).



Mitt norska favoritbryggeri Nøgne Ø fanns förstås på plats. Kunde jag göra annat än att börja botaniserandet hos dem? Självklart inte. Till min stora glädje hade de fem mer eller mindre nya öl som jag inte hade provat tidigare, provade förstås alla. Nøgne Ø Skog & Mark var den första som provades. En väldigt speciell och torr öl som verkligen smakade "skog", örter, citrus och lite bröd. Mer udda än god skulle jag vilja säga. Nøgne Ø Vic Secret var en helt normal IPA utan några direkta krusiduller. Inte så besk och med ananas, hö och grapefrukt.



Nøgne Ø Cassis Tripel skulle egentligen inte varit med på fredagen men det gick bra att smaka den ändå. En väldigt sympatisk öl som verkligen smakade mycket syrliga svarta vinbär. Väldigt uppfriskande men en viss värmande alkohol i slutet. Nøgne Ø/Garage Project Summer/Sommer är som namnet antyder ett samarbetsöl mellan Nøgne Ø och Garage Project, de sistnämnda baserade på Nya Zeeland. Inte det godaste ölet jag druckit men helt duglig. Åt det mildare hållet med råg, lite örter, gräs och honung.



Anade att den godaste av alla skulle bli den sista som provades, Nøgne Ø Dragonwort, och japp, det visade sig stämma. En perfekt dessertöl som man länge kan sitta och smutta på. Mycket kaffe, bitter choklad, konjak, ek och rostad malt. Munkänslan var både tjock och krämig. På Ratebeer gav jag ölet 4.2/5 vilket är stabilt.



Efter den inledande odyssén var det alltså läge att gå till hotellet för att checka in men framförallt träffa resesällskapet som kom med ett senare flyg från Arlanda. När vi klarat av formaliteterna gick vi gemensamt tillbaka till festivalen.

Något som jag tyckte var bra med  Bergen Ølfestival är att man inte betalade något inträde, det var alltså bara att komma och gå som man ville. Vi gick t ex iväg och käkade efter några timmar för att sedan komma tillbaka. Det fanns mat på själva festivalområdet, hamburgare, musslor med mera.



Det som kostade var själva smakproven, startpaketet kostade 100 NOK, då fick man ett provglas på 0,1 dl samt tre "smakbiljetter" (plastmynt). Ville man ha fler mynt kostade fyra stycken 100 NOK. Ölen kostade ett eller två mynt. Det var aldrig några långa köer om man vill köpa fler mynt, förövrigt ett betalningssystem som sparar en massa tid då man beställer öl. Synd att SBWF i Nacka inte kör med något liknande, ja det har jag alltid tyckt.



Förutom nämnda Nøgne Ø fanns 18 andra norska bryggerier på plats, ja det var bara norska bryggerier på denna festivalen. Av dessa 18 bryggerier var 9 helt nya för mig. Några hade med sig två öl andra närmare 10. Det var alltså en omöjlighet att hinna prova alla på en dag. (festivalen höll på mellan 13:00-21:00 på fredagen). Noterbart är att Haandbryggeriet inte medverkade på denna festival.



Ett bryggeri som jag alltid haft stor respekt för är Ægir Bryggeri från Flom. Den godaste som jag provade från dem denna gången var Ægir Lærdøl Sour Cherry Rye vilket är en suröl med tillsatt körsbärsjuice. Ölet i fråga smakade och doftade verkligen mycket körsbär. Skönt nog var det inte sött utan med en stabil syrlighet liksom funk. Uppfriskande och med en torr avslutning.

Det första nya bryggeriet som det stiftades bekantskap med var Balder Brygg belägna i Leikanger. Det här med öldrickande har sina fördelar, man blir bra på geografi. Provade tre av deras öl, alla var snälla och lättdruckna. Godast var trots allt Balder Porter. Lätt rostad med choklad, lite kaffe och karamell. Finishen påtagligt torr och bitter.



Lindheim Ølkompani var det nya bryggeriet som jag blev mest förtjust i. Lindheim Jacobs Hage är en fruktgose med hallon, sådana där härligt friska och lätt syrliga hallon som man inte kan annat än älska att dricka. En sympatisk törstsläckare. Deras IPA Lindheim/Port Brewing Nacho Libre var riktigt fräsch och humlig med en hel del tropisk frukt. Kul att ett för mig helt okänt bryggeri som Lindheim redan gjort samarbetsöl med amerikanska Port Brewing.



Andra för mig nya norska bryggerier som det provades öl ifrån var 7 Fjell Bryggeri, Nøisom Craft Beer, Sundbytunet och Voss Bryggeri. Glädjande nog var det bara några enstaka öl som från deras sida som jag inte skulle vilja dricka igen. Överhuvudtaget var nivån jämn. Ölstilarna var högst blandade bland de olika utställarna så det är svårt att dra några slutsatser om vad som "gäller" i Norge just nu. IPA och APA är förstås alltid gångbart.



Kinn Bryggeri är ett bryggeri som jag alltid gillat. Ölen deras är för det mesta stabila, gillar även flaskorna och etiketterna. Festivalens godaste öl hade de med sig, Kinn Svartekunst vilket är en Imperial Stout på 10%. En härligt svart och tjockflytande öl med en massa bitter choklad, rostad malt, torkade mörka bär, soja och lite vanilj. En riktig vinnare enligt mig.


Bergen Ølfestival är den första ölfestivalen i Norge som jag besökt. Tyckte att det var lagom stort, även om det inte hade skadat att medverka även på lördagen. Det fylldes på rejält med folk på fredagseftermiddagen, noterbart var att publiken var påtagligt ung och med betydligt fler tjejer/kvinnor jämfört med liknande arrangemang i Sverige. Stämningen var hela tiden vänlig, kan norrmän bli arga? Det hela flöt på bra även om jag gärna sett några fler stationer för glasskölj. Antalet toaletter upplevde jag som tillräckligt, en nog så viktig faktor på en ölfestival. Skulle inte ha något emot att gå på fler norska ölfestivaler, till en rimlig penning har man då möjlighet att testa öl som man nästan aldrig annars hade fått chansen att göra.


Inga kommentarer: