onsdag 27 mars 2013

Grundstötning

Värmdö Bryggeri startades hösten 2012, sedan februari i år finns deras två öl, Värmdö Premium Lager och Värmdö India Pale Ale att köpa styckvis på Systembolagets lokala sortiment. Självklart passade jag på att göra det, dels vill jag stödja nya svenska bryggeri samtidigt som jag alltid är nyfiken på att prova nya öl.



Jag började med att prova Värmdö Premium Lager. Ölet var ljust, guldfärgat med ett stort skum. Doften var jag inte helt bekväm med, tyckte att den var konstig med kokta grönsaker, jäst och söt malt. Lite gräs och en touch av citrus tyckte jag mig också känna.



Smaken var obalanserad och verkligen bitter vilket gjorde att jag upplevde ölet som "svårdrucket". Sött var det också. Vidare spår av metall, jäst, bröd och toner av kokta grönsaker.



Det var bara att hoppas att Värmdö India Pale Ale skulle vara bättre, men tyvärr visade sig att så inte var fallet. Ölet var mörkare jämfört med lagern, aningen disigt och med ett vitt skum. Doften bjöd inte på mycket humle, en viss blommighet fanns det liksom knäck, nötter och vibbar av smör.



Smaken bjöd också på smör, kola, lite nötter, gräs och en touch av grape. Även denna hade en ganska så aggressiv bitterhet. Vass i kanterna men inte riktigt lika jobbig att dricka som lagern. Absolut inte en öl som jag skulle vilja rekommendera i nuvarande skick. Nä, de två provade ölen missade farleden och gick på grund.

Skillnad på styrbord och babord kan jag, vill även påstå att jag inte är helt bakom flötet vad gäller olika ölstilar. Tyvärr levde bägge ovanstående öl inte upp till mina förväntningar, vilket är synd då jag så hemskt gärna vill att alla nya bryggerier som startas ska må bra och ha framgång. Värmdö bryggeris flaskor är riktigt trevliga att titta på, snygga och eleganta. Det är bara att hoppas att bogserbåten kommer till hjälp och skadorna från grundstötningen repareras och de kommande ölen blir godare. Det är bara att fotsätta att utveckla ölen så får de bli nya smaktest i framtiden. Värmdö bryggeri är inte det första bryggeriet som lider av barnsjukdomar. Exempelvis var öl från Södra Maltfrabriken sannerligen inte roliga att dricka i början men nu börjar de bli bättre. Detsamma kan sägas om Malmö Brygghus, ja de har enligt mitt tycke utvecklats till ett av de mest intresseranta bryggerierna i Sverige. Så länge man är på rätt köl och har vind i seglen finns det alltid hopp.


torsdag 21 mars 2013

Paket på väg

Fick lite inspiration igår och gjorde en liten beställning från Bierkompass. Senast var för nästan två år sedan, men ägaren Sebastian är lika vänlig då som nu. Paketet skickade han innan jag ens hade betalat, snacka om förtroende och serviceanda.

Apropå paketet, blir intressant att se hur snabbt den når mig.


onsdag 20 mars 2013

En liten måndagsprovning

I måndags bjöd jag hem Eddan och Eirik för en enklare måndagsprovning, huvudtemat för aftonen var sju stycken norska öl som jag köpte i Oslo för en månad sedan.


Direkt när grabbarna kom öppnades flaska nummer ett, här fanns ingen tid till att söla. Välkomstölet blev en Dogfish Head Chateau Jiahu. Buteljen köptes i New York förra året för det "saftiga" priset 11 dollar. Ölet i fråga bygger på ett 9000 år gammalt recept från Kina. Det innehåller bland annat ris, honung, druvskal och havtorn.



Ölet var väldigt sött och aningen syrligt. En palett av många olika smaker, honungen lyckades jag definitivt känna liksom en touch av druvor. Någon havtorn kan jag inte påstå att jag lyckades känna, fast hur ofta äter man det egentligen? I det hela en bra öl, men inte suverän. Perfekt att dela en flaska på tre för på egen hand hade det blivit en utmaning att orka dricka upp allt då ölet ändå var rätt udda.

Efter detta började vi beta av de norska ölen, först ut var Røros Spell-Ola Seierøl. Det är en vanlig premium lager bryggd hos Atna Øl. Inget märkvärdigt med det ölet, passade rätt bra till maten som var laxpudding. Inslag av gräs, lite citrus och smör. En sådan där öl som passerar revy utan att göra några direkt intryck.



Atna Øl Til Rakfisk var inte heller den något att bli upphetsad över. Aningar av humle i övrigt lite jäst, gräs och kola.



Nästa öl var från ett norskt bryggeri som jag aldrig tidigare hört talas om, Det Lille Bryggeri. Ölet i fråga var deras veteöl. Tyvärr var den inte så uppfriskande som de bättre veteölen kan vara. Denna upplevde jag som udda, särskilt då i smaken. Någon i salongen nämnde "bränd elektronik", ja något åt det hållet var det. Nä, det var en besvikelse.

Schouskjelleren Empress of India fanns på Vinmonopolet i Vika. En trevlig IPA som hade rejäla doser av grön humle, ja ölet var lite av en tuffing med en rå känsla. Även en hel del gräs och grapeskal. God öl, det känns som att det i Oslo belägna Schouskjelleren har potential.



Efter detta följde tre öl från Ægir Bryggeri, ett bryggeri som jag alltid gillat. De har bra variation på sina öl, aldrig några magplask och en snygg design. Ja det är synd att vi nästan aldrig får se öl från dem i Sverige.



 Ægir Skumring Dubbel tyckte jag till början var aningen stel eller vad man ska kalla det, men sedan blev ölet bättre. Torkad frukt, vibbar av jäst, lite kryddor och karamell. Eftersmaken var torr. Ölet kändes lätt. Duglig helt klart men inte suverän.



 Ægir Lindisfarne Scotch Ale föll jag för direkt. Det räckte med att känna de trevliga rökiga tonerna i doften, ännu mera rök fanns det i smaken. Även skinka och en fin maltighet. En riktigt mysig öl att dricka, skulle gärna ha några flaskor hemma.



Kvällens sista Ægir blev Ægir Dag. Det är en lätt men ändå smakrik American Pale Ale på 4%. Uppfriskande med en hel del citrus, även gräs och en lätt maltighet. Borde fungera utmärkt till de flesta luncher.



Som bonusöl blev den en Alvinne Morpheus Dark som hade mycket bråttom ut ur flaskan, ja det blev allt en fin pöl på golvet. När ölet väl lugnat ner sig visade sig innehållet vara "jaha". Vibbar av källare, jäst, alkohol, frukt och lite nötter. Kändes aningen gammal men var trots allt drickbart. Har glömt bort när flaskan köptes, ja det blir så med vissa.

Som sista öl valde jag Mikkeller The Forager, ett öl som lanseras på Systembolaget 2/4. Onekligen en rätt speciell öl med tanke på att vätskan innehåller svart tryffel.



En bra och väldigt torr öl var det. En del aska, lite syrliga röda bär, choklad och söt kola. Kan inte påstå att jag kände av någon tryffel, men återigen, hur smakar svart tryffel? Det är inte något som jag dagligen tuggar på. Som sagt, en stabil öl utan att vara briljant. Kändes mild och lättdrucken. Optimalt hade nog varit att provat ölet till en svamprätt, nå det får kanske bli en annan gång.

Det var ännu en provning, denna gången var temat som sagt norska öl men precis som alltid blir det några bonusar. Undrar vad nästa provning kan tänkas ha för tema? Har närmare 20 öl från Mikkeller i förrådet som jag inte druckit förut, ja sedär.




fredag 15 mars 2013

Har aldrig sett något liknande

Nya Mikkeller & Friends fatöl på premiären imorgon, något liknande har jag aldrig tidigare sett:



Snacka om galet. Skulle med glädje prova samtliga öl på listan, helt sjukt! Lite synd att missa morgondagens premiär men å andra sidan lär ju stället finnas kvar länge, länge. Tror dock inte att jag orkar vänta tills maj innan mitt första besök. Kan inte annat än imponeras av dessa danskar, snacka om att de lever ett drömliv. Zlatan vem är det?

torsdag 14 mars 2013

Högre makter

Av någon anledning kändes det idag lite extra rätt att hämta ut några flaskor från mitt lokala Systembolag. Igår valdes som bekant Jorge Bergoglio till ny påve, flaskorna som hämtades idag är bryggda av trappistmunkar, nämligen i Saint Sixtus i Westvleteren (Belgien) och Stift Engelszell. (Österrike)



Ölen i fråga släpptes klockan 10:00 för en vecka sedan på Systembolagets hemsida, i fallet Westvleteren XII var de drygt 1400 flaskorna slutsålda på mindre än sju sekunder. Gregorius tog också slut väldigt snabbt. Det var ett lotteri om man skulle få tag på några flaskor men någon högre makt såg till att jag fick de flaskor som jag beställde, tack för det!

Westvleteren 12 är just nu det högst rankade av samtliga öl på Ratebeer, då är det kanske inte så konstigt att ölet sålde slut så extremt fort. I normala fallet kan ölet bara köpas hos munkarna i Belgien även om det ibland går att hitta några (dyra) flaskor på vissa ölbutiker i Belgien. På utvalda krogar finns ölet förstås också att köpa men som regel är ölet svårt att hitta.



Jag tycker att det är en väldigt god öl, första gången som jag drack en flaska var på Kulminator 2009, årgången då var 2004 och flaskan kostade 12 EUR. Snacka om prisvärt. Helt klart ett fint litet minne även om jag i ärlighetens namn tycker att Westvleteren 8 är snäppet godare.

Engelszell Gregorius Trappistenbier vet jag inte så mycket om annat än att Stift Engelszell är det nya trappistbryggeriet, för stunden finns det sex stycken i Belgien, ett i Nederländerna och så Stift Engelszell i Österrike.

Det kanske inte är så illa att vara munk? God öl får de i alla fall dricka. 

Bibere humanum est, ergo bibamus.

måndag 11 mars 2013

Helgen i bilder

En lugn och skön helg på landet med fokus på mat och dryck. Lördagens trerätters höll hög klass, blini med löjrom, rökt reninnanlår, skagenröra. Till huvudrätt med det en Coeur de filet provencale. Efterrätten var en chokladfudgekaka med konjaksfikon. Godaste ölet var Hoppin Frog Barrel Aged BORIS The Crusher, helt magnifik! Det blev även två öl från Sydafrika, tack till Silenzi för de två.


fredag 8 mars 2013

Påsköl 2013, några kommentarer

Dags för det sista inlägget om skribentprovningen hos Systembolaget 18/2, denna avslutande del handlar om årets påsköl. Ölen lanseras måndag 11/3, som vanligt är ölstilarna blandade.



1325 Sigtuna Påskweizen, 5,2% (Sverige) 500ml, 24,90kr
Undrar om detta är samma öl som Sigtuna Triple Hop Weizen? Minnesbanken tyckte sig känna stora likheter även om det inte alls är omöjligt att den i vanlig ordning är ute och cyklar. Nå, ölet var grumligt gul. Ganska mycket banan i både doft och smak även en del kryddor. Ganska söt med en gnutta humle. En ok törstsläckare men kanske aningen intetsägande i det långa loppet.

1375 Three Hearts Påskebrygd, 6% (Sverige) 500ml, 16,50kr
Bärnsten. Söt med sirap, torkad frukt, lite papp och malt. Ingen höjdare, gör om gör rätt!



1385 Mariestads Påskbrygd, 5,8% (Sverige) 500ml, 16,90kr
Bärnsten. Diskreta dofter och smaker, kola liksom malt och vibbar av humle. Nä, öl som denna tillför inte mitt liv någon mening.

1393 Nils Oscar Kalaspåsköl, 5,6% (Sverige) 330ml, 19,50kr
Mahognyfärgad. Lätt rostad med malten i fokus. Även något som jag inte riktigt kunde sätta fingret på vad det var. Ok men inget särskilt.



1309 Dugges Påsklager, 6% (Sverige) 500ml, 25,20kr
Mörkbrun. Maltig doft och smak som var lätt rostad, även en del kryddor liksom kola och lite choklad. Rätt behaglig öl som hade en torr avslutning.

1330 Nynäshamns Pumpviken Påsköl 2013, 5,8% (Sverige) 500ml, 29,80kr
Klar bärnsten. Lätt rostad och åt det söta hållet med toffee, malt, sirap och vibbar av papp. En mild öl utan några direkta krusiduller. Oj vad trevligt det är i skärgården, snart är sommarsäsongen här igen.

1320 Dugges Golgata Bitter, 4% (Sverige) 500ml, 24,10kr
Lätt disig ljus bärnsten. Både doften och smaken var mild. Maltig med lite frukt och karamell. Drickbar men lite för tunn för min smak.

1361 Electric Nurse Easter Ale, 4,4% (Sverige) 500ml, 27,50kr
Grumlig, ljus bärnsten. Gillade den doften i denna som innehöll gräs och humle. I smaken fanns en touch av citrus liksom ananas. En balanserad öl som även hade trevliga maltiga inslag.



1345 Oppigårds Easter Ale, 5,3% (Sverige) 500ml, 26,50kr
Ljus orange. Doften var blekare än vad jag kunde minnas från tidigare övningar. Smaken bättre med kola, knäck och malt. I det stora hela en trevlig öl, Oppigårds gör mig sällan besviken. Hoppas också att Luleå Hockey inte gör mig besviken i det kommande slutspelet.

1302 S:t Eriks & Mattias Dahlgren Påsköl, 5,3% (Sverige) 330ml, 16,90kr
Klar bärnsten. Upplevde denna som rejält torr med gräs och en lätt rostad maltighet. Tyckte mig även känna något som påminde om smörpopcorn. Ok men inget särskilt blir slutomdömet.



1382 Stronzo Påskebrygd, 6,6% (Danmark) 500ml, 41,90kr
Lätt grumlig mörkare guld. Doften var bra med apelsin, citrus och druvor. Även kryddor, ja jo, en lite annorlunda öl med några udda inslag. Ok men kanske inte värt sitt pris? Eller vad vet jag egentligen om det?

1372 Mohawk Easter Rocket Red IPA, 6,7% (Sverige) 330ml, 25,90kr
Grumlig bärnsten. En hel del gräs både i doft och smak, även kola och frukt. Beskan finns där helt klart men i det stora hela en snäll och drickbar öl.



1331 S:t Eriks Easter DIPA, 8,5% (Sverige) 330ml, 20,90kr
Grumlig guld. Rätt söt men småtrevlig. Citrus, ananas och en touch av tvål. Inte överdrivet bitter. Denna rackare funkar helt klart.

1381 Sigtuna Dark Easter Ale, 7,6% (Sverige) 330ml, 22,90kr
Mörkbrun. Denna var trevlig rostad. Choklad, nötter och lite gräs. Eftersmaken lång med en stabil beska. Helt klart en bra öl.


1397 Mohawk Black Coffee Indian Pale Ale Easter Edition, 7,5% (Sverige) 330ml, 27,90kr
Mörkbrun. Mycket rå kaffe i doften liksom färsk grön chili. Smaken bjöd inte på lika mycket kaffe. Kul med öl som är annorlunda, särskilt om de även i högsta grad är drickbara.

För att summera det hela är det här med "påsköl" inte alltför upphetsande. De flesta av ovanstående kommer jag inte att köpa med några undantag.

Glad Påsk!