onsdag 27 mars 2013

Grundstötning

Värmdö Bryggeri startades hösten 2012, sedan februari i år finns deras två öl, Värmdö Premium Lager och Värmdö India Pale Ale att köpa styckvis på Systembolagets lokala sortiment. Självklart passade jag på att göra det, dels vill jag stödja nya svenska bryggeri samtidigt som jag alltid är nyfiken på att prova nya öl.



Jag började med att prova Värmdö Premium Lager. Ölet var ljust, guldfärgat med ett stort skum. Doften var jag inte helt bekväm med, tyckte att den var konstig med kokta grönsaker, jäst och söt malt. Lite gräs och en touch av citrus tyckte jag mig också känna.



Smaken var obalanserad och verkligen bitter vilket gjorde att jag upplevde ölet som "svårdrucket". Sött var det också. Vidare spår av metall, jäst, bröd och toner av kokta grönsaker.



Det var bara att hoppas att Värmdö India Pale Ale skulle vara bättre, men tyvärr visade sig att så inte var fallet. Ölet var mörkare jämfört med lagern, aningen disigt och med ett vitt skum. Doften bjöd inte på mycket humle, en viss blommighet fanns det liksom knäck, nötter och vibbar av smör.



Smaken bjöd också på smör, kola, lite nötter, gräs och en touch av grape. Även denna hade en ganska så aggressiv bitterhet. Vass i kanterna men inte riktigt lika jobbig att dricka som lagern. Absolut inte en öl som jag skulle vilja rekommendera i nuvarande skick. Nä, de två provade ölen missade farleden och gick på grund.

Skillnad på styrbord och babord kan jag, vill även påstå att jag inte är helt bakom flötet vad gäller olika ölstilar. Tyvärr levde bägge ovanstående öl inte upp till mina förväntningar, vilket är synd då jag så hemskt gärna vill att alla nya bryggerier som startas ska må bra och ha framgång. Värmdö bryggeris flaskor är riktigt trevliga att titta på, snygga och eleganta. Det är bara att hoppas att bogserbåten kommer till hjälp och skadorna från grundstötningen repareras och de kommande ölen blir godare. Det är bara att fotsätta att utveckla ölen så får de bli nya smaktest i framtiden. Värmdö bryggeri är inte det första bryggeriet som lider av barnsjukdomar. Exempelvis var öl från Södra Maltfrabriken sannerligen inte roliga att dricka i början men nu börjar de bli bättre. Detsamma kan sägas om Malmö Brygghus, ja de har enligt mitt tycke utvecklats till ett av de mest intresseranta bryggerierna i Sverige. Så länge man är på rätt köl och har vind i seglen finns det alltid hopp.


Inga kommentarer: