tisdag 28 februari 2012

En helt vanlig öl, Nils Oscar Kalasöl

Insåg för en tid sedan att jag aldrig betygsatt en öl som jag drack för första gången för runt 10 år sedan, Nils Oscar Kalasöl. På den tiden var det lite av en personlig favorit. Nu dricker jag inte ölet direkt dagligen men några gånger per år brukar det slinka ner en flaska. Väntar förresten spänt på torsdagen då ett nytt öl från Nils Oscar släpps på Systembolaget, nämligen Nils Oscar Ctrl Alt Delete. Ölet har redan funnits på Akkurat men så bråttom har jag inte haft.

Ölet såg stabilt ut i glaset, bärnstensfärgat med ett stort skum.



Doften var åt det lättare hållet, lätt rostad malt, bröd, nötter och en del kola. Smaken hade tydliga inslag av malt, fattas bara annat då ölet är en Vienna. Svaga humletoner. Kroppen var tämligen lätt och avslutningen var torr med en hyfsad beska.

Världsklass handlar det inte om dock ett stabilt öl som jag kommer att dricka igen.

3.4/5

30 av 41 öl från Nils Oscar är nu betygsatta, det rullar på.

fredag 24 februari 2012

PangPang Hökarängen IPA och Sthlm India Pale Ale

För några veckor sedan tvärnitade jag framför Oliver Twist, varför det? Jo jag råkade veta att de hade ett öl från Pang Pang Brewery, nämligen PangPang Hökarängen IPA. Mitt första öl från det bryggeriet. Att hitta öl från Pang Pang är verkligen inte lätt så då chansen gives måste den tas.



Måste säga att det var en positiv upplevelse. Fin humlig doft med en hel del frukt, särskilt då citrusfrukter. Smaken var torr med mycket humle och frukt. Medelkropp och kolsyra. Bitterheten var stor men inte brutal. En väldigt lättdrucken och behaglig öl, säkert utsökt till sommarens aktiviteter.

4/5

PangPang Hökarängen IPA och PangPang Puttin’ in Hours Pale Ale är de två öl som hittills hittat ut på marknaden från Pang Pang Brewing. Nästa öl ska visst bli en stout, förmodligen en Milk stout. Blir förstås intressant att prova den då den är färdig. Bryggeriet är inte ens ett mikrobryggeri utan ett nano. En bryggsats är enkom på 100 liter så det är inte så konstigt att ölen är svåra att få tag på. Men ibland är det tjusningen med det hela. Måste passa på att nämna bryggaren, Fredrik Tunedals sköna kommentar: "Du kan se det som att din farmor står och brygger öl till dig, men enda skillnaden att farmor är en jävligt nice 26-årig kille."

Igår besökte jag 19 Glas i Gamla stan. Jag råkade veta att de hade några flaskor från för mig helt okända Sthlm Brewing Co. En perfekt fredagsöl på en torsdag, ja det är härligt att vara ledig vissa fredagar.



Förstås jätteskoj att prova öl från ett nytt svenskt bryggeri, särskilt då ett som är baserat i Stockholm.

Ölets doft var alldeles ljuvlig, hur mycket ananas och humle som helst. Smaken var väl inte riktigt i samma klass men helt klart bra. Lättdrucken och fint balanserad. Inte extrem på något sätt. Även här ser jag framemot fortsättningen.

3.7/5

Februari har varit en synnerligen trög månad rent ölmässigt men det ska bli bättring snart. Om prick tre veckor är jag i Bryssel och dricker lambic.

måndag 20 februari 2012

Intressant video om ölets historia i Stockholm

I gårdagens SvD fanns det en intressant video med näringslivshistorikern och profilen Edward Blom.

Videon handlar om ölhistoria, om hur det underjästa ölet introducerades i Sverige av Fredrik Rosenquist af Åkershult år 1843. Tillsammans med den tyske bryggaren, Franz Adam Bechmann, startade Rosenquist af Åkershult "Tyska Bryggeriet".

Att få lära mig mer om ölets historia i Sverige är synnerligen trevligt, helt klart en sympatisk video. Fler liknande vill jag se!

Förresten, är det någon som provat en "Black Velvet"?, dvs öl (typ Guinness) blandat med champagne? Jag har inte gjort det men skulle gärna prova.

lördag 18 februari 2012

Sveriges Ölskribenterns Förening



Idag hålls Sveriges Ölskribenterns Förenings första årsmöte i Eskilstuna, tyvärr kommer jag inte att medverka i mötet men ser med spänning framemot vad som kommer att åstadkommas.

I onsdags sändes det första officiella pressmeddelandet ut:

"NY FÖRENING LOVAR ATT ÄNDRA FOLKS ÅSIKTER OM ÖL

Ett antal bloggare har under en längre tid känt en frustration över hur öl oftast framställs i pressen och bildar nu en ny förening vars syfte är att sprida kunskap om Sveriges mest populära dryck.

Sveriges Ölskribenters Förening kommer att hålla sitt första årsmöte i Eskilstuna lördagen den 18:e februari för att bilda föreningen och skissa på planerna som ska lyfta ölets status i populärpressen.

Föreningen kommer initialt att bestå av några av Sveriges mest aktiva ölbloggare och skribenter, men uppmuntrar alla som skriver om öl i någon typ av media att ansluta sig.

Sveriges Ölskribenters Förenings ordförande Pelle Stridh (som har missionerat för en bättre ölkultur i Sverige i 25 år och driver Allt om Öl) säger att det är dags att folk ser på öl mer seriöst.

Om man granskar dagens traditionella media så ser man ganska enkelt att den domineras av vin och att öl får väldigt lite uppmärksamhet. Vin framställs ofta som ’sofistikerad’ medan öl framställs som ’industriell’. Vi har som målsättning att ändra på det.

Våra medlemmar brinner för öl och för att höja medvetenheten om vilken komplex och fantastisk dryck den kan vara. Majoriteten av oss har denna passion som en ren fritidssysselsättning och vi skriver på bloggar och andra sociala medier för att sprida vårt budskap.

Om vi vill bli tagna på allvar så måste vi först ta oss själva på allvar, därför bildar vi Sveriges Ölskribenters Förening. Vi siktar på att ha en nära och inflytelserik dialog med bryggerier, politiker, Systembolaget och andra viktiga parter inom den Svenska dryckesindustrin.

Jag uppmanar alla som regelbundet skriver om öl i någon typ av media och som delar vår passion, att ansluta sig till vår förening för att hjälpa oss att radera ut uttrycket ‘stor stark’ för alltid.

En av föreningens nya medlemmar, Darren Packman, som driver landets mest besökta ölsajt BeerSweden, säger att tidpunkten för skapandet av föreningen inte kunde kommit lägligare.

Öl, så som vi känner till det, har bytt skepnad de senaste åren, med fler svenska hantverksbryggerier som startar upp och fler och fler spännande ölstilar från jordens alla hörn som hittar in på Systembolagets hyllor.

Vi har suttit och väntat tillräckligt länge nu på att etablerad media ska rapportera om ölrevolutionen som sker i detta nu. Det är dags att vi tar saken i egna händer."

Noterbart är att Sveriges Bryggerier direkt skrev om den nya föreningen:

Ölskribenternas förening värd mer i media

Skrivet av Cecilia Giertta 2012-02-17

Det kom ett pressmeddelande om att ett antal bloggare ska starta en förening i helgen, Sveriges Ölskribenterns Förening. En förening som faktiskt redan finns sen 25 år tillbaka och som består av i huvudsak journalister. Att bloggosfären nu också beslutat sig för att bilda en förening för att arbeta för att det skrivs mer om öl är bara positivt, även om det skulle bli en diskussion kring namnen. Det är inte det som är det viktiga, utan att det faktiskt skrivs alldeles för lite om öl, ölsmaker, -tester och -släpp i svensk media idag, både tryckt och på nätet.

En av anledningarna bakom beslutet att bilda den nya föreningen är att personerna bakom, bland annat Beer Sweden och Pelle Stridh, vill lyfta anseendet för öl i media. Vin och vinsorter beskrivs utmärkt, men hur olika öl smakar, vilka öl man väljer till maten och öltester överlag för en tynande tillvaro i tryckt press.

Det är bara att önska den nya föreningen, och den gamla, all lycka och instämma i kritiken över hur media behandlar öl. Vilka papperstidningar har idag en ölkolumn som beskriver nya ölsläpp utifrån smak och känsla? Hur många tv-program finns det om vilket brett utbud i smak och färg öl har och hur väl det kombineras med mat? På rak hand kan jag nog bara säga Arbetarbladet i Gävle, och det är ganska lite, om man ska vara ärlig.

Som den nya föreningen med initiativtagaren Pelle Stridh skriver: ”Det pågår en ölrevolution i Sverige.” Och det viktigaste i den är att både stora och små bryggerier, nya och etablerade, utvecklar sitt utbud och sortiment. Det är fantastiskt roligt.

onsdag 15 februari 2012

Stockholms bästa hamburgare?

För ett par veckor sedan hade jag aldrig varit på Marie Laveau, nu har jag varit där två gånger på 10 dagar, senast igår. Deras hamburgare är mycket svår att motstå.



Sanslöst saftig och fint mättande är deras cheeseburgare. Just på tisdagar får man burgaren och en milkshake för 150 spänn, verkligen väl investerade slantar enligt mig. Burgaren tillhör helt klart eliten i Stockholm, fast ok, jag har ännu inte provat den på AG men det får allt ske snart. Det är dags att utse Stockholms bästa hamburgare.

Ölutbudet är inte så stort men de ölen som finns håller hög klass, igår drack jag Oscar Blues Dales Pale Ale för 78, samma pris för störtsköna Founders Porter som jag också passade på att dricka.

Jag blir så glad av att upptäcka ett nytt ställe dit jag utan problem kan återkomma månad efter månad.

tisdag 7 februari 2012

Tre öl från Jädraås Bryggeri



Häromveckan råkade jag passera Nytorget Urban Deli. Ett sympatiskt ställe det är det, de säljer trekommafemmor, bland annat fanns det tre olika från Jädraås Bryggeri, ett för mig helt okänt bryggeri. Bryggeriet ligger i Ockelbotrakten och startade sin verksamhet 2011. Det är sällan som jag dricker trekommafemmor så jag visste inte riktigt vad som väntade.

Jag började med Jädraöl Bleke 3.5% vilket är en English Pale Ale.



I glaset hamnade ett öl med ett stort skum och livlig kolsyra. Doften och smaken var mild, frukt och aningar av jäst. Smaken var åt det sötare hållet. Kroppen var förstås tunn. Inte alls odrickbar eller så men heller ingen alltför minnesvärd historia.

2.5/5

Nästa öl var Jädraöl Vetefan 3.5%. Förövrigt ölrating nummer 1600.



Mild citrus, jättemycket kolsyra. Lite banan och hö. Riktigt smakrik veteöl för att vara 3.5%. En positiv överraskning, kan mycket väl tänka mig att dricka det ölet i sommar.

3.1/5

Sist men inte minst Jädraöl Stolt 3.5%, vilket är en Dry Stout.



En hel del rostad malt och mörk choklad i denna. Även kaffe och aningar av lakrits. Väldigt drickbar och smakrik för att vara 3,5%. Guinness, vad är det i en jämförelse? Lite av ett skämt vill jag påstå. Det bästa ölet av de tre.

3.5/5

Helt klar öl värda att prova, nu blir jag nyfiken på att prova de andra ölen från Jädraås Bryggeri.

onsdag 1 februari 2012

De allra flesta av dagens ölnyheter fanns kvar

Idag var det då dags för årets första nyhetssläpp på Systembolaget. Jag hade ingen möjlighet att vara utanför butiken då de öppnade klockan 10:00 däremot skuttade jag in i butiken på Regeringsgatan kring 15:30. Under dagen kikade jag på den eminenta Systembevakningsagenten och kunde se att ölen gick åt i en stabil takt men att de flesta fortfarande fanns kvar kring 15:00.



Någon större shopping blev det inte idag, endast fem flaskor fick följa med hem.



Mikkeller Three Floyds Boogoop: någon förklaring till varför det ölet köptes behövs knappast, räcker med att säga Mikkeller och Three Floyds så köper jag!

Brewdog Paradox Jura: länge sedan jag drack whiskyöl från Brewdog så det är ju lite småintressant att göra det snart igen.

Fullers Brewers Reserve No.3: har tidigare köpt de två andra varianterna från Brewers reserve-serien så denna kändes given.

Oppigårds Ekporter 2011: drack jag i Nacka på SBWF förra hösten så den vill jag prova igen eftersom jag gillade ölet då.

Three Amigos Smeden: samma som för Ekportern. Blir kul att testa igen.

I övrigt var Basunen iväg tidigare på dagen och köpte några gemensamma flaskor som vi skall prova vid tillfälle, bland annat Abstrakt 08 och Stone Double Bastard.

Sådärja, känns stabilt att årets ölsäsong så sakteliga håller på att vakna till liv igen efter en relativt lugn januari.