onsdag 30 november 2011

Mikkeller Spontancassis och Dark Horse Tres Blueberry Stout

Imorgon är det som bekant ännu ett nyhetssläpp på Systembolaget, två av ölen som då släpps är Mikkeller Spontancassis och Dark Horse Tres Blueberry Stout. (just dessa två öl släpps i de tre vinkällarbutikerna i Göteborg, Malmö och Stockholm). Jag köpte nedanstående flaskor i Köpenhamn tidigare i år.



Mikkeller Spontancassis kommer jag att köpa fler flaskor av, härligt syrlig och uppfriskande öl. Inte alls söt men inte heller så mycket vinbär i smaken som förväntat. Dock en trevlig öl som det som sagt kommer att köpas fler flaskor av.

4/5



Flaskan med Dark Horse Tres Blueberry Stout hade nog ett par år på nacken, kanske var det därför som jag inte kände så mycket blåbär varken i doften eller smaken? Fast helt utan bärsmak var inte ölet, dessutom de gamla sedvanliga ingredienserna som kaffe och rostad malt, även choklad. En god men inte superb öl, återstår att se om det blir någon flaska imorgon eller inte.

3.6/5

fredag 25 november 2011

Svenska skottar på Akkurat

Akkurats skotska veckor håller fortfarande på som bäst, jag var där för en dryg vecka sedan och passade på att smaka två svenska skottar, nämligen Skebo Heeri Kuu och Oppigårds Tartan Ale.



Skebo Heeri Kuu var lätt och väldigt enkel att dricka, inget motstånd där inte. Lätt rostad men lite knäckebröd och en aning humle. Jag tycker att de olika ölen som jag druckit från Skebo varit ok i de flesta fallen men aldrig fantastiska. Men då är jag inte heller någon fantast av "brittiskt" öl, har ju inte ens varit i London....

3.2/5



Oppigårds Tartan Ale var något så ovanligt som ett öl från Oppigårds där humlen inte stod i rampljuset, intressant. Karamell, choklad, frukt och vissa "mjölkiga" drag. Fanns även en lätt syrlighet någonstans i bakgrunden liksom spår av humle. Det hela var ganska så sött. Stabil men inte briljant.

3.4/5

torsdag 17 november 2011

Kuvert från København

Det är inte precis varje dag som jag får ett kuvert från København, innehållet var förstås högst förtjusande. Tre biljetter till Copenhagen Beer Celebration 2012.



Nu är det bara att vackert vänta i ett halvår eller så....

onsdag 16 november 2011

Helg på landet, lördag

Dags för del två om förra helgen som tillbringades på herr Silenzis landställe. Dagen började med en uppfriskande promenad där vi bland annat studerade de 1000 olika nyanserna av grått som rådde över sjön, inte illa.



Grått det kan man inte kalla Port Brewing Mongo IPA, bryggd i augusti så relativt färsk får jag ändå säga. Doftade verkligen som en DIPA, härligt, härligt! Väldigt "grön" i smaken men kanske inte riktigt så fruktig som förväntat, dock en mycket trevlig öl. Ölet fick sitt namn efter bryggeriets katt som kallades för Mongo. Jag gillar för det mesta texterna som finns på många flaskor från USA. När får vi se ett hyllningsöl till en bryggerikatt från ett svenskt bryggeri? Flaskan köptes förövrigt i Chicago för drygt tre veckor sedan.




Nästa öl, Kaltenberg Organic tog jag med som en "matöl" och den funkade väl till vår enkla lunch som var korv med surkål. Fast jag kommer inte att köpa ölet igen, det vill jag lova.



Redan nu kan jag avslöja att helgens godaste öl var De Molen Mooi & Machtig (Cognac Barrel)



Ölet är en Barley Wine på småstabila 17,4%. Alkoholen upplevde jag inte som störande, istället kunde jag inte annat än beundra den härliga vinositeten och intensiva paletten av olika smaker. Verkligen en bedårande dryck som jag är glad över att ha en flaska kvar av.

Ass Kisser Double IPA köpte Eddan i Chicago, som den sanna gentlemannen han är delade han förstås med sig. Det är ju det det hela handlar om, ja att dela med sig av ovanligare ölsorter.



God men att kalla ölet för en DIPA vet jag inte om jag vill hålla med om. Tycker att det saknades en del humle.

Meantime Yakima Red var en öl som bara togs i farten då jag höll på och förberedde blåbärstarten.



Hyfsat intressant och smakrik för att vara ett öl på endast 4%. Normalt sätt är jag lite skeptisk mot sådana öl men denna slank ner tämligen stabilt.

Nästa öl dracks medan tarten var i ugnen och gosade, Nørrebro Little Korkny Ale.



Jag gillade det ölet. Väldigt smakrik och komplex, det gjorde att det aldrig blev ointressant att sippa på ölet.

Till blåbärstarten blev det en kopp kaffe och en skvätt Mackmyra Brukswhisky. Numera dricker jag whisky väldigt sällan med Brukswhiskyn var helt ok. Inte extremt smakrik men däremot "enkel" att dricka för att vara en whisky. Helt enkelt en brukswhisky.



Några för mig nya öl återstod innan det var dags att bomma igen kvällen. Flying Dog Horn Dog Barley Wine var en av dem.



Småmumsig öl men inte alls lika komplex som Nørrebro Little Korkny Ale och förstås inte i närheten av De Molen Mooi & Machtig (Cognac Barrel).

Dricka öl direkt ur flaskan gör jag extremt sällan men i lördags hände det i samband med kvällsgrillningen. "Fulöl" i form av en Mariestads Continental blev det.



Särskilt god var inte ölet, utan det handlade mer om en pjäs som man bara dricker utan att reflektera något särskilt över livets vedermödor.

Nästan lite pinsamt detta men till det grillade köttet drack jag en burk Löwenbräu Original. Vad gör man inte för mänskligheten?



Kvällens sista nya öl blev ännu en flaska som jag så tappert släpade hem från USA, Great Divide Belgian Style Yeti Imperial Stout. Värt att nämna är att ölet kommer till Systembolaget den första december.



Absolut inte dålig men något tunnare är förväntat. Dessutom hade ölet vissa drag av en "mjölkighet" eller vad jag nu ska beskriva det som. Avslutningen var torr och fint rostad. Jag lär köpa en flaska i december.

Utöver ovanstående dracks även Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne som en liten palettrensare under kvällens gång. Jag gillar verkligen det ölet. Portvin, rödvin och konjak blev det visst också. Ja en skön och lugn helg var det, vi lär återkomma.

måndag 14 november 2011

Helg på landet, fredag

I fredags var det återigen dags att bege sig till landstället norr om Uppsala. Normalt sätt försöker Eddan, Silenzi, Veiron och jag åka dit i oktober men nu blev det alltså några veckor senare, inte för att det gjorde något då det vädermässigt mer påminde om oktober än november. Ju längre det dröjer till snön desto nöjdare blir jag.

Förra gången vi hade en grabbhelg var ett par veckor innan midsommar, då körde vi ölförbud. Dennagång fick vi ha med oss valfria drycker, jag hade bara med mig öl samt en flaska konjak.



Ett par öl som jag tidigare druckit dracks under fredagen, bland annat en Weihenstephaner Hefe Weissbier som passade fint till schnitzeln med stekt potatis.

Nya öl var dessa:



Glazen Toren Cuvée Angélique var en ok belgare. Jästig med en touch av vörtbröd, malt och humle i en ok balans. Tämligen söt, även torkad frukt. Perfekt att dela en flaska på fyra.



Svaneke Catch 22 är en Schwarzbier som Silenzi köpt på Alko i Helsingfors. Lätt rostad med en hel del kola, malt och små vibbar av "papp". Lättdrucken med en mjuk munkänsla. Inte alls märkvärdig men gick lätt ner.



Stadin Sörnator är en Dubbelbock, även den köpt i Helsingfors. Överraskande god för att vara en dubbelbock, inte toksöt. Malt, torkad frukt och karamell men även något "grönt" som gav en trevlig dimension till ölet.



Innis & Gunn Spiced Rum Finish trodde jag inte att jag skulle dricka, men så blev det trots allt. Denna romlagrade variant var inte så illa som förväntat även om jag inte har någon direkt lust att dricka det igen. Inte toksöt, mycket spår av fat och rom. Ett problem med ölet är den inte har någon uppfriskande egenskap överhuvudtaget. Något fadd skulle jag vilja påstå.



La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch #7 blev jag tyvärr lite besviken på. Doften innehöll bland annat tapetklister och whisky. Drickbar men inte balanserad, även spår av alkohol i smaken.



Stillwater Import Series Vol. 1 ’of Love & Regret’ köptes i Köpenhamn i april tidigare i år. Väldigt speciell öl som smakade väldigt mycket mynta, även lite gummi. Även kryddor, citrus och gräs. Gick att dricka men långtifrån excellent.

Det var fredagen det, på lördagen blev det ytterligare några öl. Om det skriver jag senare.

fredag 11 november 2011

Biljetter köpta




För en stund sedan köpte jag tre biljetter till Copenhagen Beer Celebration 2012. Basunen, Eddan och jag ska gå på fredag 11/5. Middag äter vi klockan 17:00.

Tanken är att åka ner på torsdagen och sedan hem på söndagen. Ännu inte klart vad vi ska göra på torsdagen och lördagen men det kommer att bli bra. Det pågår ju en hel del i Köpenhamn de aktuella dagarna.

Noterbart är att två nya bryggerier är klara för evenemanget, nämligen kanadensiska Dieu Du Ciel samt japanska Shiga Kogen/Tamamura Honten.

Detta kommer att bli väldigt skoj, jag hoppas på en riktig svenskinvasion den helgen i Köpenhamn. Väl mött!

torsdag 10 november 2011

Ingen gårdsförsäljning av alkohol?

Hörde precis på radion att folkhälsominister Maria Larsson är tveksam till att Regeringen kommer att lägga fram förslag om gårdsförsäljning av alkohol. Maria Larsson:

-Jag kan notera att många av remissinstanserna anser att det förslag som utredningen har lagt kan förväntas inte vara förenligt med EU-rätten.

Tydligen har förslaget mött stark kritik av flera tunga remissinstanser, vilka hävdar att förslaget inte är förenligt med EU:s regler och att det undergräver Systembolagets monopol.

Folkpartiets Carl B Hamilton, som bland annat sitter i Systembolagets styrelse menar:

-Att förslaget borde kastas i papperskorgen, eftersom det aldrig kommer att genomföras.

Noterbart är att regeringen är splittrad i frågan, bland annat vill Centerpartiet ge förslaget grönt ljus.

Återstår att se hur det kommer att gå, men det verkar ju inte direkt positivt. Jag som så gärna besökt ett bryggeri och köpt med mig några av deras öl, precis så som det fungerar i alla civiliserade länder.

onsdag 9 november 2011

Bells Kalamazoo Stout

Bells Kalamazoo Stout, dracks i förra veckan. Ölet köpte jag i Chicago för några veckor sedan. Priset var 11 dollar för sex stycken flaskor.



Ölet är alltså en stout med alkoholhalten 6%. Svart med en tjock vätska, men inte lika tjock som de allra tyngsta svarta ölen. Skummet var krämigt med en fin ljusbrun färg.

Både doften och smaken hade spår av aska, trä, lakrits, choklad och kola. Även lite vanilj tyckte jag mig ana i den relativt söta smaken. Kroppen var stabil. God men inte en sensationellt god stout. Fast sex flaskor för 11 dollar är verkligen löjligt billigt.

3.8/5

Det var synd att Bells Expedition Stout var slut i den sista affären som besöktes i Chicago ty det ölet är en bra bit godare även om lillebror som sagt var helt ok.

Nu längtar jag lite smått till fredag och lördag då det återigen vankas några öl efter min kortare viloperiod på 10 dagar.

måndag 7 november 2011

På fredag släpps biljetterna

På fredag, det vill säga den 11.11.11 klockan 11:11 släpps biljetterna till Copenhagen Beer Celebration, vilket är Mikkellers nya egna ölfestival. En biljett kommer att kosta 300 DKK, då ingår följande: "Celebration glass, two tokens, a program with the breweries and of course the great beer vs. food dinner". Datumen för festivalen är fredag 11/5 och lör 12/5. 1000 biljetter till respektive dag kommer att säljas.

Dessa bryggerier är klara för festivalen:

o 8 Wired
o Amager Bryghus
o Baird Brewing
o Brewdog
o Cigar City
o Crooked Moo
o De Struise Brouwers
o Evil Twin Brewing
o Hill Farmstead Brewery
o Hoppin Frog
o Jolly Pumpkin
o Kiuchi Brewery
o The Kernel
o Leelanau
o Lost Abbey/Pizza Port
o Mikkeller
o North Peak Brewing Company
o Nøgne Ø
o Three Floyds
o Uncommon Brewers
o Xbeeriment

Som om inte detta vore nog kommer den traditionella Copenhagen Beer Festival att pågå under samma helg plus torsdag 10/5. Apropå torsdag, då sker det även en Sour & Bitter kväll, arrangerad av Drikkeriget. Bryggeriet som kommer att vara med på det evenemanget är inget mindre än Drie Fonteinen. Tydligen ska de bland annat ha med sig 3 Fonteinen Framboos, vad ska man säga om det? 200-300 biljetter kommer att säljas till det evenemanget, inga prisuppgifter ännu. Ojojoj, 3 Fonteinen Framboos är helt klart ett av de öl som jag allra helst skulle vilja smaka.

Någon som ämnar att fara ner till Köpenhamn under ovanstående dagar? Jag skulle nästan behöva experthjälp i upplägget, hur ska allt hinnas med. En dag hos Mikkellers festival och en på den vanliga, eller två hos Mikkeller? Hmmmm, lösningen bör vara klar senast på fredag 11:11.

Det är bara att konstatera att för varje dag som går blir det bara mer och mer intressant att vara ölnörd.

söndag 6 november 2011

Rogue XS Imperial Stout

Just nu befinner jag mig i en andhämtningsperiod, det har onekligen blivit en hel del öl senaste månaden så nu pågår en viloperiod med noll öl i 10 dagar. Men det finns ingen anledning till panik, nästa helg är det dags att dricka några öl igen.

En öl som jag drack för en vecka sedan är Rogue XS Imperial Stout, det första av de öl som jag köpte i USA som jag tömt.



En svart, tjockflytande vätska med ett minimalt skum. Doft och smak av rostad malt, lakrits, mörk choklad och torkad frukt. Oljig och tjock munkänsla med en lång eftersmak. I smaken kändes en del alkohol vilket drar ner betyget en aning, det fanns även något annat i ölet som jag inte riktigt blev klok på. Fast på det stora hela en helt ok Imperial Stout, fast långtifrån de allra bästa.

3.7/5

Schysst hemresa över Atlanten, dock utan öl.

Jag lovar, detta är det absolut sista inlägget om USA-resan. Tänkte bara ta och skriva några rader om hemresan från Chicago till Arlanda. På Chicago O'Hare Airport väntade en magnifik SAS Airbus A330, flightnummer SK946.



Helt klart fick resan ett värdigt slut då Eddan och jag uppgraderade oss till Business Class. Skillnaden mellan det som skämtsamt brukar kallas för "Monkey Class" och interkontinental Business Class är väldigt stor, bara att titta på dessa foton för att jämföra benutrymmet:




En annan stor fördel är att man får checka in två väskor gånger 32kg, liksom att det aldrig är några problem med att få plats med handbagaget i hatthyllorna. Jag hade en del grejer att bära på, såhär i efterhand hade jag kunnat köpa ännu mer men, men. Ytterligare en fördel är att det är tyst framme i nosen, dels hörs knappt motorerna och det förekommer inget spring.



I princip direkt då man installerat sig i stolen blir man erbjuden champagne, i SAS fall Henriot 2005. Det tycker jag är ett sympatiskt sätt att inleda en flygresa med. Men nästa gång måste jag komma ihåg att hålla in magen, jävlar!




Väl uppe i luften delas det ut bra hörlurar, en liten necessär som innehåller diverse bra grejer att ha då man flyger, bland annat ögonmask, öronproppar och munvatten. Nästan som julafton med andra, det är bara att sitta och ta emot.

Innan maten serverades det en cocktail, jag fortsatte temat med champagne och valde en Mimosa, vilket är 50/50 champagne och apelsinjuice. Riktigt gott måste jag säga.




Därefter var det bara att titta i menyn och bestämma sig för vad man ska äta. På de relativt korta nattflighterna från USA till Skandinavien kan man välja mellan tre olika rätter, på dagsflighterna åt det motsatta hållet är det fyra valmöjligheter. Lite "enklare" service är det hem.



Biff Rydberg och ett glas rött i form av Falernia Reserve, Carmenere Elqui 2009 blev det för min del. Helt klart en helt ok måltid, flygmat är ju alltid flygmat men detta smakade riktigt bra. Synd bara att SAS liksom alla andra flygbolag som jag åkt med inte har någon seriös öl ombord. Ibland får man helt klart hålla sig till vin, champagne och portvin vilket jag beställde in till osten.



En liten med god Tiramisu samt en skvätt Cointreau blev det till efterrätt.



Sedan var det bara att fälla ut stolen i sängläge och vila i några timmar. Flygtiden var bara 7 timmar och 45 minuter, jag hade kunnat sitta ombord i det dubbla kändes det som. Har nog aldrig upplevt en så odramatisk interkontinental flight som hemresan från Chicago. Den stora Airbusmaskinen darrade inte till en endaste gång, otroligt. En massa filmer fanns det att titta på men jag kollade inte på någon, fanns inte tid till det. Lyssnade endast på lite musik samt på en annan passagerare som snarkade sött i den behagliga stolen.

Innan landning i Stockholm/Arlanda serverades en enklare men helt ok frukost. Solen var också på väg att vakna till så det var fint att kika ut.




Apropå utsikt, på SAS långdistansmaskiner är toaletterna i Business Class utrustade med fönster, men sitt inte för länge och filosofera ty det kan finnas andra som måste in.



Japp, jag gillar flygplan och älskar att flyga. Får se när nästa tur kan tänkas ske, den som lever får se.

lördag 5 november 2011

Reserapport Chicago




Då är det dags att avsluta inläggen om USA-resan, denna text är om Chicago rent allmänt som resmål, sedan följer ett kort inlägg om hemresan då den var lite mer spektakulär än vanligt.

Det var andra gången som jag besökte Chicago, första gången var i mars 2008. Chicago är USA:s tredje största stad efter New York och Los Angeles. Ungefär tre miljoner bor det i Chicagos stad, i storstadsområdet "Chicagoland" ungefär 9,5 miljoner.

Egentligen föredrar jag att se nya städer och länder då jag är ute och reser, men en del ställen är så bra att jag gärna återvänder, Chicago är en sådan stad. Inget fel med New York men jag kan inte förstå varför inte fler åker till Chicago? Ok, de kända landmärkena är inte lika många men utbudet är enormt vad gäller restauranger, shopping, kultur med mera. Dessutom är det billigare än i New York liksom fräschare, i alla fall enligt mig.

Till Chicago anlände Eddan och jag med flyg från Washington DC, vi landade på O'Hare International Airport vilket är en enorm flygplats med sina 80 miljoner passagerare per år. (vissa år världens största om man räknar antalet rörelser). Smidigt är det att ta sig från O'Hare in till staden, taxi kostar runt 50 dollar men det går även fint att ta Metron som kostar nästan ingenting. Runt 20 SEK betalade jag för en resa med metron som tog ungefär 40 minuter.

Congress Plaza Hotel hette hotellet som var vårt hem i tre nätter, hotellet kallade sig för “Landmark of Chicago Hospitality”, jag kallar det för gammalt, lätt slitet och opersonligt med sina 850 rum. Läget var helt ok, även om jag skulle föredra att bo lite närmare "city", rummen var ok så i det stora hela var hotellet bra och kan rekommenderas.



En kort filmsnutt med utsikten från vårt rum:



Det första som gjordes efter att vi installerat oss var att bege sig ut på jakt efter en sen lunch. Från förra besöket i Chicago hade jag fina minnen av The Cheesecake Factory, den som inte blir mätt efter ett besök där har tamejtusan seriösa problem. The Cheesecake Factory är ett perfekt ställe för de som älskar stora portioner, inte är rädda för fett och har barnasinnet kvar då stället har en annorlunda design. Är det bara jag som tänker Willy Wonka?



Jag beställde in en Memphis Burger, vilken består av följande:

"Topped with Slow Roasted B.B.Q. Pork, Melted Cheddar, Cole Slaw, Pickles and Mayonnaise." Japp, lika gott som det låter. Till efterrätt blev det en cheesecake, nämligen en White Chocolate Raspberry Truffle med ett par klickar grädde. Ja jävlar!




Hur är det då med sevärdheter i Chicago? Det finns två väldigt höga skyskrapor som man kan åka upp i om man känner för det. Willis Tower (Sears Tower) är den högsta med sina 442 meter, för högt för mig så istället besöktes John Hancock Center som endast är 344 meter. Apropå inget så ligger The Cheesecake Factory vid John Hancock så där har man ett bra landmärke att gå efter.

En fördel med John Hancock är att byggnaden ligger nära stranden till Lake Michigan, alltså är utsikten smått spektakulär.







Eddan tog en kort videosnutt:



En annan given sevärdhet är "bönan", Cloud Gate som ligger vid Millenium Park.






Ett utmärkt tillfälle att träna att ta självporträtt:



En till kortare filmsnutt:



Givetvis är shoppingen i Chicago väldigt bra, jag köpte med mig tre jeans (Levis), de kostade sammanlagt strax under 900 SEK. Ett annat exempel är löparskor från Nike för 350 SEK, i Sverige kostar likadana just nu 1100. Även om resan kostar så går det rätt snabbt att tjäna in det mesta om man är på shoppinghumör.

Chicago är en stad som jag verkligen rekommenderar, det är en riktig storstad med allt som det innebär. En härlig puls och en massa att se och uppleva. Promenadvänlig, men för den som inte alltid orkar gå finns det ett väl utbyggt system av kollektivtrafik, särskilt då metron, som dessutom är mycket billig. Med den nuvarande låga dollarkursen är det en fröjd att vara i USA. Tror inte att någon som besöker det landet i dessa tider är missnöjd. Det blev inte sämre av att vi hade ett sådant enastående väder, rätt svalt på morgonen men på dagen närmare 20 grader vilket är varmt för att vara Chicago i slutet av oktober. Jag vill tillbaka idag!