söndag 6 februari 2011

Enkom svenska öl

Igår var Basunen, Eddan, Silenzi och jag på Man in the Moon samt Tegnérs Gömställe, för övrigt första gången som jag besökte det sistnämnda stället. Man in the Moon är ett ok ställe, maten fungerar och de har en hel del intressanta öl. Ett av få ställen i Stockholm som har en cuvéelista, även om den inte är i närheten av Akkurats.

Kvällens första öl blev Gammeltokens Rököl, förmodligen sista gången som jag drack en öl från Ölands Gårdsbryggeri. Som bekant lades produktionen ner 2009.



Helt klart det bästa ölet från Ölands Gårdsbryggeri som jag druckit, även om jag inte druckit så många. (endast sex stycken)

Trevlig rökighet i både doften och smaken, även karamell, läder och malt. Till det hela en lätt syrlighet. Mycket lättdrucken, de 12 procenten alkohol kändes inte alls. Ja det var svårt att förstå att ölet var så starkt med tanke på att ölet var så mysigt lättdrucket. Stabil öl!

3.6/5

Till maten drack jag Månens Pale Ale, ett öl som tagits fram av Sigtuna Brygghus speciellt för Man in the Moon. Ölet finns bland de fasta kranarna. Jag blev inte sådär vidare imponerad, fungerade som måltidsdryck men inget utöver det vanliga.

Nästa öl visste jag inte mycket om, Sigtuna Unicum Verum Jubileum.




Ölet bryggdes i januari 2008, det är alltid lite av en chanstagning att beställa in öl som har några år på nacken men Unicum Verum Jubileum var helt ok. Särskilt doften var god och intressant, mycket jäst, kryddor och frukt. Smaken var inte lika imponerande men ok. Mycket karamell, russin och lite bröd. Kroppen var åt det tunnare hållet.

3.4/5

Nästa öl hade också några år på nacken, nämligen från anno 2007. Sigtuna Holiday Booster 2007.




Föga oväntat var det en del kryddor i både doft och smak, även frukt och röda bär. Medel munkänsla, avslutningen var torr. Ok öl som fortfarande var drickbart.

3.1/5

Kvällens sista öl på Månen blev deras exklusiva Barley Wine som endast bryggdes i 65 flaskor på Sigtuna Brygghus i februari 2009. Ölet lagrades på Mackmyrafat nr 099 tillhörande Man in the Moon. Ölets namn? Månens 099 Barley Wine.




Mycket whisky i både doft och smak, ja nästan för mycket då ölet blev aningen endimensionellt. Fanns inte så mycket annat än whiskyn dock lite kryddor och lite malt. Det var inte en dålig öl men inte så bra som man kanske kunde ha trott. Inte värt sitt pris, 285 sek för 25cl.

3.3/5

Kvällens sista anhalt var alltså Tegnérs Gömställe. Det visade sig vara ett mysigt ställe med en bartender som var kunnig. De satsar på ett svenskt koncept, enbart svenska öl. Endast fyra standardöl på fat. Bland flaskorna fanns det en del intressant. Jag valde en Qvänum McBrian Skotsk Ale.



Det var verkligen tryck i flaskan, mycket kolsyra. En lätt syrlighet med smak av malt, frukt och jäst. Drickbar men inget utöver det vanliga.

3.1/5

Det blev alltså en kväll med enkom svenska öl. Öl från ett nedlagt bryggeri, fyra från Sigtuna, tre av dem bryggs inte längre samt en öl från ett för mig nytt bryggeri, Qvänum Mat & Malt. En stabil kväll!

5 kommentarer:

Johan sa...

Jag gillade inte riktigt Holiday Booster, ganska märklig kryddighet. Överlag tycker jag att svenska bryggerier är relativt dåliga på att få till kryddningen i julölsliknande kreationer.

Anonym sa...

Qvänum, hoppa in på bolaget i skara, vara eller lidköping det har denna + den godare havre alen (beror lite på säsong om de är goda eller inte)... //Nisse666

Beer-naise sa...

Qvänum har haft problem med Qvänum McBrian Ale (Förmodligen även Havre Ale) Jag gjorde ett inlägg om det för ett tag sedan.
http://www.beer-naise.se/2011/01/svar-fran-qvanum-mat-malt.html

Gyllenbock sa...

Nisse: bra att veta att deras öl finns på de Systembolagen, om jag nu skulle råka ha vägarna förbi.

Beer-naise: tack för informationen. Jag la till din blogg på min lista.

Beer-naise sa...

Tackar! Du ligger på min lista sedan länge. Alltid inspirerande läsning.