måndag 10 januari 2011

Svagdricka, kan det vara något?

Har ännu inte öppnat ölkontot i januari (förutom på nyårsdagen) men häromdagen provade jag en Mora Svagdricka, köpt på Cajsa Warg i Stockholm. Så vitt jag vet hade jag aldrig tidigare druckit svagdricka, en dryck som var väldigt populär runt omkring i Sverige för runt 100 år sedan. Tydligen fanns det en mängd bryggerier på den tiden som tillverkade svagdricka. På etiketten stod följande att läsa: "Vi brygger svagdrickan som man gjorde förr i tiden, på krossad malt, humle, vatten och jäst och rundar av smaken med en gnutta sockerkulör och sackarin."



Färgen var mörkbrun och doften väldigt söt med lite malt men främst socker och något annat som det var svårt att sätta fingret på vad det egentligen var.

Smaken var också mycket söt, mörkt bröd, socker, sackarin. Inte mycket kolsyra, tunn munkänsla. Anade jag även lite smak av mint där någonstans? Helt klart en udda dryck som jag inte riktigt blev vän med. Det kanske krävs några stycken för att vänja sig vid smaken?

Men som man säger, det är alltid kul att prova något nytt. För den som undrar kan jag meddela att alkoholstyrkan var på 2,8%.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gör allt för att nå de där 1000 poängen??? ;-) //Nisse666

Gyllenbock sa...

Hehe, nejdå det är ingen panik. Handlade några julklappar på Cajsa Warg i december så då passade jag på att köpa en flaska svagdricka. Lär avvakta med nästa flaska, verkligen en udda dryck.

Johan sa...

Jag minns att jag drack svagdricka emellanåt som liten, dvs för typ 10-15 år sen. Tror dock inte det var så mycket som 2,8% alkohol i, tror mer det var helt alkoholfritt. Kanske därifrån man fått smak för mörka öl? :)