tisdag 30 november 2010

Sista ölen i november

Tidigare ikväll var jag och besökte min söta lilla systerdotter. Några öl delades med svåger, ett par nya blev det nämligen Struise Ignis et Flamma samt Emelisse Espresso Stout.

Alla kanske inte känner till det men Menno på De Molen bad några andra småbryggerier göra sin egen tolkning av De Molens Vuur & Vlam till ölfestivalen Borefts Beer Festival som hölls i september.



Ignis et Flamma var helt ok och god utan att briljera sådär våldsamt. Mer frukt i doften än i smaken. En hel del gräs och malt. Skulle jag ge betyg skulle det bli 3.5/5.

Har nu druckit fem olika tolkningar (hjärnsläpp, finns det ytterligare någon?) av Vuur & Vlam, nämligen dessa:

Emelisse Vuur & Vlam 3.6
Närke Fyra Flammor 3.6
Struise Ignis et Flamma 3.5
De Molen Vuur & Vlam 3.4
Haandbryggeriet Fyr og Flamme 3.2

Sistnämda dracks häromdagen, stor skum även på den.



Emelisse Espresso Stout tyckte jag mycket om.



En väldigt trevlig kaffestout. Önskar att jag köpt fler i Amsterdam då en flaska inte kostade mer än 2 EUR.

Årets första julöl dracks också ikväll, egentligen brukar jag vänta till december men Nynäshamns Mysingen Midvinterbrygd är alltid stabil enligt min åsikt. En väldigt egen smak som verkligen är kryddrik. Given till julmaten.

måndag 29 november 2010

Resmål Amsterdam

Mina vänner, detta är det sista inlägget om Amsterdam. Ordet öl kommer inte att nämnas (eller jädrans där gjorde jag ju det ändå). Det blir några ord om Amsterdam som resmål samt några bilder, håll till godo.

Amsterdam är en väldigt behaglig stad att leka turist i. Det är enkelt att ta sig med tåg från flygplatsen och själva staden är intim och promenadvänlig. Jag upplevde trafiken som lugn, fast det gäller att se upp för cyklisterna för sådana fanns det gott om.



Verkligen trevlig tycker jag då en stad har fler cyklister än bilister.

Kanalerna är charmiga, jag tycker om städer som har mycket vatten.





En kanaltur med båt är verkligen att rekommendera. Det fanns många olika rederier, vi tog en på måfå och det var bra. En timma tog turen som kostade 8 EUR. Det är alltid intressant att se en stad från ett lite annat perspektiv.



Sevärdheter finns det gott om i Amsterdam, Red Light District kan man säga mycket om men är man i Amsterdam bör man i alla fall gå förbi området. En märklig upplevelse kan man lugnt säga. Inga bilder därifrån, fotoförbud är det som gäller. Vill ni flukta får ni åka dit själva.

Jag blev lite förvånad över att det fanns så många Coffeeshops som det fanns. Precis överallt kändes det som. Besökte ingen dock, det räcker med att ha öl som last.





Anne Frank House
är värt att besöka, köerna såg ganska långa ut men de gick rätt fort. Ni känner väl till historien om Anne Frank och hennes tragiska öde? 9 EUR kostade en biljett.



Nu är inte jag någon större expert på konst, men är man i Amsterdam finns det fina möjligheter att se legendariska konstverk. Rijksmuseum har många klassiska verk, bland annat av den inte helt okände Rembrandt. Rijsmuseum har ett stort utbud av klassiska verk, så man kan förstås tillbringa många timmar där om man är en entusiast men är man mer normal räcker ett par timmar långt.



Matmässigt är Amsterdam en stabil stad, särskilt bra asiatiska restauranger fanns det. Jag gillar pommes så precis som i Bryssel fanns det möjlighet att gotta sig.



Vad får då Amsterdam för skolboksbetyg? Skalan är 1-5, den gamla hederliga betygssättningen. Jag drar till med en stabil 4:a, en riktigt angenäm stad alltså. Perfekt för en weekend eller längre än så. Det vore skoj att någon gång bo i en husbåt. Tänk vad smidigt att fånga en fisk eller två till frukost, fast frågan är förstås hur ätbara de är?


lördag 27 november 2010

Ölbutiker i Amsterdam

Ett par ölbutiker besöktes i Amsterdam, De Bierkoning t o m ett par gånger. En härlig butik med ett mycket stort utbud av öl. På nedre plan hade de en hylla med olika lambic.




Priserna var bra, 3 Fonteinen Schaerbeekse Kriek 75cl gick på 12 EUR. 18 cl De Molen Hel & Verdoemenis Misto B.A. kostade 3.80 EUR, på Systembolaget kommer en flaska att kosta 59.90. På krogen i Stockholm är det inte lätt att hitta öl från De Molen, det är Monks Café som har flest men till vansinniga priser. 18 cl De Molen Hemel & Aarde Bruichladdich tar de 295 för, 18 cl De Molen Tsarina Esra Reserva för behagliga 495! Nä, jag har svårt att ta det stället seriöst.





Bierkoning var verkligen en bra ölbutik, kanske den bästa jag besökt. Runt 1000 olika öl. Väldigt centralt läge med humana priser samt schysst service. Nästa gång vill jag ha en bil ståendes i närheten. Utbudet var varierat men med betoning på Belgien och Nederländerna. De hade en hel del skandinavisk öl, från Mikkeller, Haandbryggeriet och Nøgne Ø. Noterbart är att de även hade åtta olika öl från Hantverksbryggeriet i Västerås.

De Gekraakte Ketel / The Cracked Kettle låg i närheten av Bierkoning, även det en mysig butik men problemet var priserna. Det mesta kostade betydligt mer än på Bier Koning. Öppettiderna är bra på Cracked Kettle, 12-22 varje dag. Bierkoning hade lite mer varierade tider, dock öppet varje dag även där. Som exempel, söndag 13-18.



De hade också ett varierat utbud men fokuset låg helt klart på öl från USA. Många "ölnördsöl" kan man gott säga.



Cracked Kettle hade också två plan, på övervåningen fanns de flesta ölen från USA.



Otroligt nog köpte jag inte en flaska, hade tänkt göra det med började tveka med tanke på priserna. Deschute The Abyss 65cl gick på 24.10, hade gärna provat det ölet men årgången var 2009 vilket jag hört en del dåligt om. (infekterade flaskor) Lost Abbey Angels Share 2008 75 cl kostade prick 50 EUR.

Värt att notera är att från Cracked Kettle kan man beställa öl på Internet, jag har gjort det en gång och allt gick bra. Lite lustigt att en flaska Russian River Pliny the Elder (väldigt färsk) kostade drygt 10 EUR i butiken men på nätet 13.34.

Dessa rara flaskor fick äran att följa med hem:



Sammanlagt kostade de runt 90 EUR, rätt mycket för pengarna tycker jag allt.

torsdag 25 november 2010

Akkurats 15-årskalas

I gårdagens nyhetsbrev från Akkurat stod det något intressant, ja deras nyhetsbrev är förstås alltid intressanta. Grejen är den att Akkurat fyller 15 år (går tiden verkligen så fort?), det skall firas med 15-årskalas 28 och 29:e december.

Följande låter ju väldigt intressant:

"På fredag åker nästa sändning från Cantillon och med där är vår
15-årsjubileumsgueuze."

Låter väldigt spännande. Jag är väldigt övertygad om att jag kommer att besöka Akkurats kalas, ensam lär jag ej bli.

onsdag 24 november 2010

Amsterdam måndag

Höll helt på att glömma bort att vi även var i Amsterdam i måndags. Efter att packat väskan och lagt in alla flaskor i bubbelplast, checkat ut och lämnat väskorna hos Conciergen hade vi några timmar på oss innan flighten hem 19:15.

Vi besökte Rijksmuseum, åt enkel lunch och bestämde oss för att dricka några öl till. De flesta barerna tycktes öppna klockan 16 men inte De Wildeman som öppnar klockan 12 varje dag, vackert så. Dessa fatöl har de just nu, plus några till som inte är med på denna skylt:



Jag började med att beställa fatöl nummer 19 som inte syns på bilden. Tror att det var en Marble Special (2009), dvs en engelsk Barley Wine. Lite pinsamt att inte registrera bryggeriet efter att ha frågat den vänliga damen i baren. (på skylten stod det inget om vilket bryggeri utan endast att det var en Barley Wine)



Ölet var sött, mycket malt och torkade frukter. Kändes stark. I ärlighetens namn är jag inte van att dricka öl strax efter lunch på en måndag. Det var lugnt i lokalen, konstrasten mot fredagseftermiddagen var stor. Inga hundar denna gång, i fredags var det i alla fall tre stycken. Hur ofta ser man hundar inne på en svensk krog eller bar?



På De Wildeman serveras ingen mat men lite ost beställde vi, gott! Ost och öl är nästan alltid en vinnande kombination.



Otroligt nog hade jag aldrig tidigare druckit Paulaner Salvator men nu tog jag chansen, är glad att jag gjorde det för gott det var det.



Härligt lättdrucken på ett skönt sätt. Mycket malt, nötter, karamell, bröd. Söt men inte för söt som vissa dubbelbockar kan vara. Kändes som att jag kunde ha svept glaset. Stabil! Skulle inte ha något emot att ha en back hemma. Varför har jag inte druckit den tidigare? Ja vissa frågor kan man försöka hitta ett svar på länge.

Avslutningsvis ett glas De Prael Willy. Resans sista öl, snyft. Liksom de två tidiga ölen var även denna ganska stark, 11% närmare bestämt.



Tyvärr lite unken på något sätt, alkoholen kändes också. Mycket malt även i denna liksom torkade frukter. Ja måndagen bjöd inte på några humlebomber utan här var det malten som stal all uppmärksamhet.

Sammanlagt drack jag 27 öl i Amsterdam, varav 25 var nya bekantskaper. Godast var utan tvekan Great Divide Espresso Oak Aged Yeti Imperial Stout. Russian River Pliny the Elder var också lika god som första gången jag drack den, denna gång var den också väldigt färsk vilket förstås är ytterst förtjusande. 3 Fonteinen Schaerbeekse Kriek var också suveränt god.

tisdag 23 november 2010

Amsterdam söndag

Lika bra att fortsätta att skriva om Amsterdam medan minnet är med i matchen. Efter en stunds allmänt turistande började söndagens ölrelaterade aktiviteter med att besöka Brouwerij ’t IJ, ett litet bryggeri som varit aktivt sedan 1985. 250000 liter om året låg den aktuella produktionen på. Samtliga öl var överjästa och ekologiska. På söndagar klockan 16:00 har de gratis visningar av bryggeriet, vi passade på att ta den lilla rundturen. Bryggeriet ligger ungefär 35 minuter från centrala Amsterdam, ja till fots alltså.




Själva visningen gav inget direkt nytt, det var ganska allmänt om hur man framställer öl. Men det är förstås alltid intressant att besöka ett bryggeri och se vilket handverk det verkligen är på ett litet bryggeri. Jag vill ha ett eget bryggeri!




Det var väldigt mycket folk i den i ärlighetens namn rätt slitna och något illaluktande lokalen. Mysigare ställen har jag definitivt besök.




Innan resan till Amsterdam läste jag att man kunde beställa en provbricka med fem öl men det orkades inte med i söndags, nöjde mig med en IJ IJbok. Ölet dracks utomhus på den stora uteserveringen. (lär vara att mycket populärt ställe på sommaren)




IJbok var god men inte magnifik. Mycket malt men tyvärr en störning av "bränt gummi" i eftersmaken. 0,3 liter kostade 2.20 EUR så billigt får man nog säga. Köpa flaskor för att ta med sig kunde man också göra, köpte en IJ Struis vilket skall vara en Barley Wine. Flaskan kostade 1,35 EUR, har de ingen ölskatt i Nederländerna? Brouwerij ’t IJ var helt ok som besöksmål, säkert ännu bättre på sommaren med tanke på uteserveringen. Promenaden var trevlig då det alltid är kul att se delar av en stad som man normalt kanske inte gör som besökare.

Tillbaka till city och Beer Temple som vi även besökte i fredags. Väldigt trevlig ställe med stort utbud av öl, främst då amerikanska.



Jag var tvungen att börja med en Great Divide Espresso Oak Aged Yeti Imperial Stout. 0,25 liter för 5 EUR. Även det prisvärt tycker jag.



Magnifik öl måste jag säga! Ja helt underbart härlig med fin smak och doft av espresso. En ren njutning med en lång eftersmak. Inte ens de sju tyska damerna som satt vid bordet bredvid och lät mer än hela invasionen av Polen 1939 kunde störa den smått religiösa upplevelsen av att dricka Espresso Yeti.

Southern Tier brukar vara lite hit or miss men Southern Tier 2xIPA var en stabil DIPA.



Skönt fruktig med framförallt ananas, givetvis rejält med humle. God!

Avslutningsvis en belgisk Wheat Ale i form av Jandrain-Jandrenouille VI.



Frisk och sympatisk men skulle förstås ha börjat med den då den var som en livbåt kontra en oljetanker i jämförelse med de andra två ölen.

Dags att knalla till hotellet där vi broderligt passade på att dela några öl. Som tur var fanns det ismaskiner i hotellkorridorerna så vi kunde kyla ölen då de ej fick plats i minibaren.



Timmermans Tradition Blanche Lambicus var en överraskande ok Witbier. Skönt syrlig med en hel del karaktär. Mycket läskande.



Läskande var också Lindemans Cassis. Söt men inte toksöt som de kan vara. Förstås väldigt mycket svarta vinbär. Föll direkt för ölet, måste nog beställa hem en låda.



Söndagen avslutades på ett värdigt sätt i form en av flaska 3 Fonteinen Schaerbeekse Kriek. Den kommer till Systembolaget 15/12 med priset 199 om jag inte minns helt fel. Flaskan i Amsterdam kostade 11 EUR. Värt priset? Ja!!



Väldigt god, väldigt syrlig. En underbar öl! Torr men en massa sura körsbär. Mycket karaktär. Smaken satt kvar länge. Min rekommendation är att försöka köpa en flaska på Systembolaget.

Ett par inlägg till kommer om Amsterdam, ett lite allmänt om olika sevärdheter ett annat om de ölbutiker som besöktes. Jag återkommer.

söndag 21 november 2010

Besök hos De Molen samt Biercafe ‘t Arendsnest



Lördagen i Amsterdam började med lite allmänt turistande, sedan var det dags att ta tåget till Bodegraven där De Molen har sitt näste. Snabbaste turen mellan Amsterdam och Bodegraven tar normalt ungefär 50 min, med ett kort tågbyte. Tyvärr var det någon form av problem med spåret eller vad det nu var så vi var tvungna att ta en smärre omväg. Något tågbyte blev det inte, däremot fick vi åka buss den sista biten i runt två mil, den turen tog en timme. Rejält med strul med andra ord, vi var sådär lagom glada då i klev av bussen. Undrar vad en taxi hade kostat? Tåget kostar 18 EUR per person för en dagsbiljett mellan Amsterdam och Bodegraven.

Vet ni vad? Då vi var framme hos De Molen visade det sig att de hade stängt! Eller nejdå, nu skojar jag allt lite. Fast halvstängt det var det kan man säga. Baren var abonnerad för hela kvällen samt matsalen väntade gäster.



Vi stormade i alla fall in och började med att köpa öl hos De Molen lilla butik. Priserna jämfört med Amsterdam var både och, vissa öl dyrare andra billigare. Dessa köpte jag:



Närke Fyra Flammor, drack den på SBWF. God och första gången som jag sett öl från Närke på flaska i en butik. Tänk att man måste åka till Nederländerna för att kunna se det.

Öl från De Molen blev det förstås också, De Molen Black Jack (kostade 5 EUR, 52 DKK i den trevliga butiken i Köpenhamn), De Molen Hel & Verdoemenis (Bordeaux), De Molen Machtig & Mooi (Cognac Barrel), De Molen Mooi & Meedogenloos samt en De Molen Borefts Blond. (bruden på etiketten påminner väldigt mycket om den synnerligen yppiga servitrisen hos De Molen, ack ack. Se men inte röra.)

Struise Pannepeut vill man ju ha en flaska av. Liksom Struise Ignis et Flamma. Många olika flammor blir det. Som bekant bad Menno på De Molen andra bryggare att brygga en egen variant av De Molens "Vuur & Vlam" till De Molens ölfestival som var i september.




Ovanstående åtta öl kostade mig 24.25 EUR, det får anses prisvärt tycker jag. Tämligen ovanliga öl kan man säga. De Molens ölbutik hade ett stabilt utbud, märkligt nog hade det ett par öl från Strömsholms liksom 7-8 stycken från Hantverksbryggeriet i Västerås.

Av ölshoppande blir man törstig och hungrig. Som tidigare nämnt väntade matsalen gäster men vi hann i alla fall äta en god tomatsoppa samt dricka en De Molen Op & Top, 30 cl på fat för 2.25 EUR.





Det var en trevlig bitter/pils. Fräscht fruktig med en del gräs.

Var det då värt att besöka De Molen? Ja det tycker jag trots strulet med tåget samt att stället inte var så öppet. Fast nästa gång kanske det kan vara värt att i förväg höra med dem om baren är öppen för allmänheten.



Som tur var hade tågen till Amsterdam börjat rulla så hemresan gick en timma snabbare, gott så för vi var törstiga.

En snabb Döner sedan satt vi på Biercafe ‘t Arendsnest. Mycket trevligt ställe som var ganska så fullsatt då vi anlände men personalen tog sig ändå tid att snacka öl.



Jag började med att dricka en Jopen Extra Stout från för mig okända De Proefbrouwerij. Tror att det var ett av få utländska öl på Arendsnest. De profilerar sig på de holländska ölen. Runt 30 fatöl samt ett par hundra flaskor från alla möjliga udda holländska bryggerier som man aldrig hört talas om. Ja jag fastnade direkt för Arendsnest. Jopen var en enkel stout, inte sådär jätte smakrik. Fast skummet var imponerande tjockt.




Sedan var det dags för en provbricka, 3*12 cl plus ett glas vatten för 7 EUR.



Suveränt att bara skriva ner vilka öl man ville prova och så levererades glasen till bordet. Varför har vi inte ett liknande system i Sverige? SNAB Ijsbok (Ysbok) var för spritig för mig smak, inte balanserad och alltför god. De Molen Hemel & Aarde var god men inte suverän, en hel del rök och syrlighet. Eftersmaken var lång. La Trappe Dubbel var ok men något spritig den också.

Halve Maan Lazarus var smaksatt med vanilj och honung men den var ganska intetsägande, smakade inte så mycket som jag hade hoppats. Men skoj att dricka öl från bryggerier som man aldrig hört talas om.




Måste jag nämna att priserna var betydligt lägre än hemma i Sverige? Ja vilket jäkla land vi lever i om man tänker efter.



Sint Servattumus Un Appelke vur dn Dorst smakade inte så mycket till en början men efter tag kröp den fram en rätt trevlig smak av äpplen. Ölet var inte söt och sliskigt utan det handlade om en rätt ren äppelsmak.

Sista ölet blev Emelisse Winterbier.



Ok men inte imponerande. Tvålig, sirap, torkade frukter. Blev torr i munnen av att dricka den.

En liten rackare på rummet blev det också, en perfekt sängfösare. De Molen Black Jack, öl med svensk anknytning då den är lagrad på fat från Mackmyra.



Sympatisk smuttaröl som säkert kan bli ännu lite godare om den får vila ett tag. Ännu en lyckad dag måste jag få säga. Undrar vad som händer idag, söndag, i Amsterdam?