söndag 31 oktober 2010

Helgen på landet, fredag

Varför upplever man alltid att tiden går så fort då man har kul? Precis så känns den gångna helgen, det var ju alldeles nyss vi fyra halvgalningar åkte upp till landet norr om Uppsala. Några öl hade vi med oss, nämligen dessa:



Alla öl dracks ej men de flesta slank ner, det blev även lite vin och några skvättar whisky. Dessutom en slurk Doris (rekommenderas till den som gillar väldigt söta starka viner, ja sliskiga sådana. Servera gärna iskall. Tilläggas bör är att Doris är från Finland, fast det kanske ni förstod redan från början?)



Första ölet som dracks i fredags var Liefmans Kriek, flaskan köpte jag i februari 2009 då ölet senaste gången besökte Systembolaget.



En stabil inledning, passade bra som aperitif eller vad man nu skall kalla det. Mycket körsbär, en mild syrlighet och funk.

Vädret var stabilt i fredags så en kortare promenad ner till sjön blev det. Innan vi gick mot sjön dracks en Timmermans Gueuze.



"Nybörjar-gueuze" kanske man kan kalla den? Inte alls märkvärdig på något sätt, citrus och väldigt lätt. Inte mycket syrlighet att tala om.




Efter promenaden grillade vi korv och fortsatta att dricka öl, javisst, ibland är tillvaron väldigt sympatisk.

Slottskällans Höstlager hade jag ej druckit tidigare, numera är det sällan jag dricker nya öl från dem så det kan ju vara kul.



Gillade den vackra färgen, smaken var riktigt trevlig. Malt och nötter, frukt och gräs. Behövdes verkligen efter promenaden på sisådär 15 minuter.

Mörkret kommer snabbt såhär års så det var dags att flytta inomhus och tända brasan.



Avery Anniversary Seventeen var inte riktigt så bra som jag hade förväntat mig, smakade inte sådär jättemycket.



Däremot var nästa öl ungefär som förväntat, inte alls tokig.



En av de bättre "whiskyölen" jag druckit. Schyssta whiskytoner samt lite annat smått och gott som choklad.

Dugges Gustafs Finger var också en öl som man utan problem kan dricka men inte får ett otroligt begär av att dricka igen redan imorgon. En del gräs, karamell, citrus och malt.



Nästa objekt har jag länge velat prova, flaskan köptes på Alko i Helsingfors i somras.



Det är sällan jag dricker en Dobbelbock. Weihenstephaner Korbinian hade en söt doft och smak. En viss stänk alkohol, mycket rostad malt, choklad, ja smakrik kan man gott säga. Trevlig öl.



Amager Imperial Stout var skönt tung. Typisk doft och smak av Imperial Stout så som jag gillar dem, mycket humle men bra balanserad. Sympatisk öl som jag gärna dricker igen vid tillfälle.

Efter fredag kommer lördag så det var dags att börja avrunda aftonen, en Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blauw kändes som en värdig avslutning. Årgången var 2009.



Väldigt mycket torkade frukter, inte så jättetung trots den höga dosen alkohol. (13%). Perfekt smuttaröl. Köp en flaska och dela med några vänner, perfetto!

fredag 29 oktober 2010

Helgens öl

Denna helg är det återigen dags för grabbhelg på Silenzis landställe norr om Uppsala. Ante kommer från Gotland och den övriga styrkan består av Eddan, Silenzi och jag. Alla är lediga idag så vi räknar med att komma iväg redan kring lunch.

När vi började med våra grabbhelger för runt 10 år sedan var det inte så viktigt med maten och drycken. På den gamla tiden räckte en låda Staropramen eller något liknande långt. Numera är det andra bullar då maten och drycken spelar en väldigt stor roll.

Följande öl ska jag ta med mig:



Ett par har jag druckit tidigare, resten är nya bekantskaper. 12 olika typer av öl, variation berikar. Återstår att se om alla kommer att drickas upp eller ej men det är förstås alltid bra att ha med sig för många öl än för få, sedär "snillet" spekulerar.

Trevlig helg!

torsdag 28 oktober 2010

Alvinne Kerasus

Tredje ölet från Picobrouwerij Alvinne som jag nu druckit. Flaskan var från 2009 även om man kunde tro att den var betydligt äldre med tanke på den "skabbiga" etiketten.



Färgen var trevligt mörkröd, skummet mycket litet. Doftade surt, körsbär, även lite hallon samt jordkällare, fuktig på något sätt.

Smaken bjöd förstås också på körsbär, väldigt mycket kolsyra. Syrlig men inte galet syrlig. Trä, jord och halvsöt. Mycket jäst i flaskan. Drickbar men inte sådär vidare spännande, lite för vattnig munkänsla. Eftersmaken var tämligen lång och torr.

3/5

Som sagt, nu har jag druckit tre öl från Alvinne. Ingen av dem har varit något utöver det vanliga, stabila men inte så mycket mer. Ok, tre öl är förstås inte mycket för en djupare analys men något säger det i alla fall. Någon som kan tipsa om en riktig "killer" från Alvinne som får tillvaron att stanna för ett ögonblick? Har de några sådana öl månne?

tisdag 26 oktober 2010

Midtfyns Imperial Stout

Andra ölet från Midtfyns Bryghus bryggeri som jag druckit, flaskan var på besök på Systembolaget i december 2009 och kostade 66 kronor.



Färgen var mörk men inte helt kolsvart. Skummet stort och fluffigt, trevlig ljusbrun färg.

Doften var "lugn", mest mjölkchoklad och nötter. Inte så mycket brända toner som man kanske skulle tro.

Smaken var ok men lugn även den. En del kaffe, choklad, nötter och karamell. Mer rostade i smaken än doften. Lite lätt "dammig" på något sätt. Även en stänk vanilj. Inte mycket kolsyra, munkänslan var medel liksom kroppen. En snäll Imperial Stout, trodde att den skulle vara tyngre med tanke på alkoholhalten på 9,5%. Helt drickbar men inget sensationellt.

3.4/5

lördag 23 oktober 2010

Eylenbosch Gueuze 1984

I onsdags var herr Silenzi, hans farbror (han är ett unikum som kan allt om Stockholms anrika historia plus lite till) och jag ute på Södermalm i runt för fem timmar för att studera kyrkor och annat sevärt. Ja, vi är lite "galna" men det får man allt tillåta sig att vara.

Är man ute på stan och knallar blir man förstås hungrig, soldaten Svejk öppnar klockan 17.00 så där hamnade Silenzi och jag. Vet inte hur många gånger som jag besökt det etablissemang, men drygt 30 gånger är det i alla fall.




Jag gillar Svejkens sköna stil, lite slitet, gemytligt och framförallt billigt för att vara Stockholm. Maten är tung och portionerna rikliga även om jag upplever att de minskat något. Fast en normalmänniska blir mätt så inga problem där inte. I onsdags dracks Sviljansky Rytyr samt en mörk Bernard. Fina öl bägge två, har druckit dem tidigare. Ja Bernard mörk har druckits vid otaliga tillfällen, gillar dess sötma sådär efter krubbet. Bägge ölen kan man utan problem dricka några av utan att tröttna.

Efter att ha fyllt magen på Svejken är det alldeles ypperligt att nypa lite luft och knalla iväg till tex Akkurat, något vi gjorde. Efter att ha läst Fredriks inlägg om bland annat Eylenbosch Gueuze 1984 gick det inte att tveka. Det ölet ville jag smaka! Och vilket öl sedan, wow!



Det är inte varje dag jag beställer in en flaska från år 1984, bara det är ju coolt. 75 cl för 375 var alldeles för billigt enligt bartendern, han menade med glimten i ögat att för samma pris får man ett "pissigt rödvin" på krogarna. Jag är benägen att hålla med, trots att jag ytterst sällan dricker rödvin. På min fråga om hur många buteljer de har kvar fick jag inget konkret svar annat än att "de börjar gå åt". Jag kan förstå att de vill behålla vissa hemligheter för sig själva. Nå tillbaka till ölet.



Ölet ja, det var en upplevelse som man inte är med om varje dag. Löjligt frisk och fräsch med tanke på åldern. Otroligt syrlig men en lång eftersmak. Givetvis en massa "källare", citrus, äpplen, hö. Verkligen en magnifik öl, vill dricka igen! Det tog oss 1,5 timmar att dela på flaskan ty det är inget öl man bara häller i sig, inte jag i alla fall då respekten för produkten är så stor. Njut långsamt är vad som gäller.

På Ratebeer drog jag till med betyget 4.7, alltså bland det högsta jag någonsin gett ett öl.

Eylenbosch lades ner 1989 då bryggeriet blev uppköpt. Bryggeriets lokaler finns kvar, hittade några underbara bilder på nätet. Jag skulle mycket gärna knalla omkring där och fota en massa, gillar verkligen gamla industribyggnader. Så otroligt mycket historia och känsla i dem. Nästan så att jag blir lite rörd.

Vilken lycka att inte ha så långt till Akkurat, det är förstås ingen nyhet men stället är så jävla bra! Absoluta weltklasse!

onsdag 20 oktober 2010

Yeti, ack vad gott!



Great Divide Yeti Imperial Stout är så otroligt god, vilken lycka att den kommer att finnas på Systembolaget i nästan ett år till. En härlig blandning av en tung Imperial Stout med en massa humle. Blir som en hel symfoniorkester i munnen.

Som bekant anländer Great Divide Oak Aged Yeti Imperial Stout 1/11 samt Great Divide Chocolate Oak Aged Yeti 1/12. Undrar om vi i framtiden får stifta närmare bekantskap med de övriga fyra varianterna av Yeti? Barrel Aged Yeti, Bretty Yeti, Espresso Oak Aged Yeti och Vanilla Bean Yeti. Någon som provat någon av dem?

måndag 18 oktober 2010

6 of the Best

Har tagit det lugnt med öldrickandet efter SBWF men häromdagen var jag på Akkurat med syftet att dricka Shepherd Neame 6 of the Best, en öl som tagits fram för att fira Akkurats 15-årsjubileum. Den halvgalne engelsmannen Darren från Beersweden var också med på ett hörn vilket de flesta av er säkert har koll på. Tyvärr missade jag premiären den 6/10 men bättre sent än aldrig.



Det måste sägas att jag är ingen fantast av engelsk cask ale så det var förstås intressant att se om 6 of the Best hade något att komma med.

Världens vackraste öl var det inte som hamnade i glaset, grumlig mörkbrun. Skummet var inte stort.



Doften var maltig med en viss rökighet. Även lite frukt och karamell. Inget extraordinärt men ok. Smaken var också ok men lite åt det tunnare hållet. Mycket malt, karamell, lite frukt och bröd. Inga krusiduller, väldigt lättdrucken.

En ok öl men inte riktigt min stil som tidigare nämnt. Kul att ha provat, absolut. Skall finnas på Akkurat oktober ut så ännu finns chansen för er som missat.

torsdag 14 oktober 2010

Några sista rader om SBWF med vinnarlistan vad gäller öl

Mycket har redan skrivits om årets SBWF men jag känner att jag ändå vill bidra med några rader till. Jag måste säga direkt att jag skarpt gillar ölfestivalen, längtar redan till nästa års version. Årets var den bästa hittills, mycket beroende på att jag själv hela tiden lär mig mer om öl vilket förstås innebär att det blir mer intressant att strosa omkring i lokalerna i Nacka och snacka med folk. Det är verkligen ett gyllene läge att prata med folk i näringen som man typ aldrig annars träffar. En stor skillnad mot förr är också alla schyssta ölbloggare som inte fanns förr. Det ger också en ny dimension till SBWF. Återstår att se om vi kan styra upp något intressant till nästa år?

Kul är det också att tjuvlyssna på folk som ibland inte riktigt vet vad de pratar om, men å andra sidan skulle det inte låta bra om jag skulle försöka förklara hur en bilmotor fungerar, har ju aldrig ens bytt däck på en bil, hur gör man? En äldre gentleman beklagade sig över öppettiderna, han gillade inte att dörrarna öppnades först 17.00 på torsdagarna. Jag kan inte minnas att de någonsin öppnat 17.00, däremot minns jag att förut startade ölfestivalen redan på onsdagen, då klockan 16.00. En annan sak som jag alltid reagerar på är på de som köper ett fullt glas öl, företrädesvis Åbro eller något liknande spektakulärt.

I årets festival som jag alltså besökte två gånger, första torsdagen och sista lördagen tyckte jag mig notera fler yngre besökare, särskilt då tjejer vilket förstås är kul. Ölintresset fortsätter att öka från år till år, härligt! Skönt är det också att alla är välkomna, antalet renodlade fyllon är lågt, det handlar inte om någon snobbism. Matutbudet var också bättre i år, det var perfekt att kunna ta en liten paus och inmundiga en pizza. Kul också men den danska invasionen, hoppas att den får en fortsättning nästa år.

Allt är förstås inte perfekt, trängseln på lördagarna är inte rolig. Betallningssystemet har redan skrivits om men jag skulle gärna se ett polettsystem likt det som används på ölfestivalen i Köpenhamn. Vore smidigt att slippa fippla med kontanter utan istället ge en polett eller två för de olika smakproven. Det borde inte vara så svårt att införa.

Jag måste även passa på att klaga på Monks, gillar inte deras policy att man måste köpa hela flaskan. Det gör att åtminstone jag undviker dem, i lördags besöktes de inte alls. Följden blir också att deras tre restauranger inne i Stockholm inte heller besökes så ofta.

Det var det jag ville säga, vi ses nästa år igen. Jag måste även passa på att säga jag tycker att det är mycket imponerande att de olika utställarna orkar överhuvudtaget jobba på ölfestivalen. Undrar hur många minuter jag skulle klarat i den miljön?

Slutligen, det bästa och sämsta ölet enligt mig:

Bäst: Lost Abbey Cuvee de Tomme samt Goose Island Night Stalker (två totalt olika typer av öl men bägge var magfinika)

Sämst: Nøgne Ø Dark Horizon Third Edition (något jag ännu inte hämtat mig ifrån)

Här är förresten alla vinnaröl i domartävlingen i respektive kategori, noterbart är att Oppigårds vann flest priser på mässan och guld i klassen bästa fatöl:

Flask- och burkprodudukter, produkter du ofta hittar på Systembolaget

Bästa svenska öl på flaska, ej licenstillverkade
Guld: Ekholmen Ekologisk Ale, Nynäshamns Ångbryggeri
Silver: Summer Twist, Oppigårds Bryggeri
Brons: East River Lager, Sigtuna Bryggeri

Ljus lager låg- till medelhumlad max 5,9%
Guld: Bryggmästarens Premium Gold, Åbro Bryggeri
Silver: Weltenburger Barock Hell, Weltenburger Klosterbryggeri, Två Bryggare/Österlenbryggarna
Brons: Bärnsten, Jämtlands Bryggeri

Ljus lager välhumlad max 5,9%
Guld: East River Lager, Sigtuna Brygghus
Silver: Jever Pilsener, Radeberger, BirraMex
Brons: Lagunitas Pils, Great Brand/Brewery Association, Oliver Twist

Halvmörk och mörk lager max 5,9%
Guld: Einbecker Dunkel, Wicked Wine
Silver: Kozel Dark, Pilsner Urquell, Bibendum
Brons: Bryggmästarens Mörka Lager, Åbro Bryggeri

All lager över 6%
Guld: Celebrator, Ayinger, Brill&Co
Silver: Speziator, Brauhaus Riegele, Monks Café & Brewery
Brons: Tilted Smile Imperial Pilsner, Uinta Brewing Co, Great Brand/Brewery Association, Oliver Twist

Ale max 4,7%.
Guld: Brown Ale, The Nils Oscar Company
Silver: Pilgrim, Jämtlands Bryggeri
Brons: Ekholmen Ekologisk Ale, Nynäshamns Ångbryggeri

Ale Brittisk stil 4,8%-5,9%
Guld: Mirror Pond Pale Ale, Deschutes Brewing Co, Great Brand/Brewery Association, Oliver Twist
Silver: Bachelor ESB, Deschutes Brewing Co, Great Brand/Brewery Association, Oliver Twist
Brons: Fullers ESB, Fullers Brewery, Bishops Arms

Ale Modern stil 4,8%-5,9%
Guld: Lagunitas IPA, Great Brand/Brewery Association, Oliver Twist
Silver: Summer Twist, Oppigårds Bryggeri
Brons: St. Eriks IPA, Three Towns Ind. Brewery, Galatea Spirits

Ale Belgisk stil 6% och över
Guld: Sofie, Goose Island Beer Company, Monks Café & Brewery
Silver: Rigor Mortis Abt, Dieu Du Ciel, Wicked Wine
Brons: Pannepot Reserva 2007, De Struise, Monks Café & Brewery

Ale Brittisk stil 6% och över
Guld: Baronen, Hantverksbryggeriet
Silver: Hardcore IPA, Brewdog Ltd, Cask Sweden & Wicked Wine
Brons: Lagunitas Olde Gnarley Wine, Great Brand/Brewery Association, Oliver Twist

Ale Modern stil 6% och över
Guld: Green gold, Mikkeller, Brill&Co
Silver: Odell´s IPA, Great Brand/Brewery Association, Oliver Twist
Brons: Lagunitas Maximus, Great Brand/Brewery Association, Oliver Twist

Porter/stout max 5,9%.
Guld: Mohawk Black Rocket Porter, Uppsala Bryggeri, Wicked Wine
Silver: Rökporter, The Nils Oscar Company
Brons: Samuel Adams Cream Stout, Boston Beer Company, Galatea Spirits

Porter/Stout 6% och över
Guld: Night Stalker, Goose Island Beer Company, Monks Café & Brewery
Silver: Black Jack, De Molen, PanoGruppen
Brons: Samuel Adams Imperial Stout, Boston Beer Company, Galatea Spirits

Veteöl max 5,9%.
Guld: Ur-Weisse, Ayinger, Brill&Co
Silver: La Trappe Witte Trappist, Bierbrouwerij de Koningshoeven, Galatea Spirits
Brons: Weihenstephan Hefe Weissbier Dunkel, Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Galatea Spirits

All öl 0%-2,8%
Guld: Brandmästare Andréns Törstsläckare, Dugges
Silver: Nanny State, Brewdog, Cask Sweden
Brons: Doktorns Pale Ale, Sigtuna Brygghus

All öl 2,8%-3,5%
Guld: Bonden, Hantverksbryggeriet
Silver: Leichte Weisse, Brauhaus Riegele, Monks Café & Brewery
Brons: Three Hearts GREEN, Krönleins Bryggeri,

Övriga Öltyper (Öl som inte kan placeras i ovanstående kategorier, öl med speciella smaker osv.)
Guld: Rodenbach, Palm Breweries, Brewery International
Silver: Weihenstephaner Vitus, Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Galatea Spirits
Brons: 16th Anniversary Ale, Great Divine Brewing Co, Great Brand/Brewery Association, Oliver Twist


Fatprodukter, öl du kan hitta på välsorterade pubar

Bästa svenska fatöl, ej licenstillverkade
Guld: Amarillo, Oppigårds Bryggeri
Silver: Imperial Stout, The Nils Oscar Company
Brons: Indian Tribute, Oppigårds Bryggeri


Ljus lager låg- till medelhumlad max 5,9%
Guld: Breznak, Heineken/Drinks Union, Tomp Beer&Spirits
Silver: Samuel Adams Lager, Boston Beer Company, Galatea Spirits
Brons: Beck Braü, Brewery Beck, Brewery International

Ljus lager välhumlad max 5,9%
Guld: American Dream, Mikkeller, Brill&Co
Silver: East River Lager, Sigtuna Brygghus
Brons: Jever Pilsener, Radeberger, BirraMex

Halvmörk och mörk lager max 5,9%
Guld: Monks Cafe Dark Lager, Brauhaus Riegele, Monks Café & Brewery
Silver: Kozel Dark, Velkopopovicky, Soldaten Svejk/SAB miller
Brons: Kalasöl, The Nils Oscar Company

All lager över 6%
Guld: Master Dark, Plzensky Prazdroj, Soldaten Svejk/SAB miller
Silver: Julspecial, Spendrups
Brons: Hofbräu Octoberfest, Hofbräu Munchen, Galatea Spirits

Ale max 4,7%.
Guld: Hippa Heikki (Teerenpeli Extra Special Bitter), Teerenpeli
Silver: Bedarö Bitter, Nynäshamns Ångbryggeri
Brons: God Ale, The Nils Oscar Company

Ale Brittisk stil 4,8%-5,9%
Guld: Ljuva Livets Ängöl, Ängö Kvartersbryggeri
Silver: India Pale Ale, Jämtlands Bryggeri
Brons: Single Hop Ale, Oppigårds Bryggeri

Ale Modern stil 4,8%-5,9%
Guld: Amarillo, Oppigårds Bryggeri
Silver: South Pacific Pale Ale, Sigtuna Brygghus
Brons: Dry Hopped Red, Rouge Ales, Great Brand/Brewery Association, Oliver Twist

Ale Belgisk stil 6% och över
Guld: Kloster 2008, Gamla Slottskällans Bryggeri
Silver: Leffe Blonde, Inbev, Carlsberg Sverige
Brons: Maredsous 6 Blonde, Brouwerij Duvel Moortgat, Galatea Spirits

Ale Brittisk stil 6% och över
Guld: Old Mephisto, Bryggeriet Djævlebryg, Elixir Wine
Silver: Bötet Barley Wine 2009, Nynäshamns Ångbryggeri
Brons: Julöl, Jämtlands Bryggeri

Ale Modern stil 6% och över
Guld: Indian Tribute, Oppigårds Bryggeri
Silver: Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel, Brasserie D´Achouffe, Galatea Spirits
Brons: Rumble IPA, Great divide brewing Co, Great Brand/Brewery Association, Oliver Twist

Porter/stout max 5,9%.
Guld: Mohawk Black Rocket Porter, Uppsala Brygghus, Wicked Wine
Silver: Fullers London Porter, Fullers Brewery, Bishops Arms
Brons: Sotholmen Stout, Nynäshamns Ångbryggeri

Porter/Stout 6% och över
Guld: Nøgne Ø Imperial Stout, Brill&Co
Silver: Imperial Stout, The Nils Oscar Company
Brons: X-Porter, Midtfyns Bryghus, Elixir Wine

Veteöl max 5,9%.
Guld: Organic Wheat, Bryghuset Braunstein,
Silver: Hoegaarden Wit, Inbev, Carlsberg Sverige
Brons: Schneider Weisse Weizen Hell, Brewery International

All öl 2,8%-3,5%
Guld: Ysta Färsköl, Ysta Bryggeri, Två Bryggare/Österlenbryggarna
Silver: Svea Pale Ale, Monks Café & Brewery
Brons: Bonden, Hantverksbryggeriet

Övriga öltyper
Guld: Schneider Weisse Aventinus, Brewery International
Silver: Mysingen Midvinterbrygd, Nynäshamns Ångbryggeri
Brons: Bacon Brown Ale, Uncommon Brewers, Great Brand/Brewery Association, Oliver Twist

tisdag 12 oktober 2010

Höjd ölskatt med 13%?

Som bekant presenterade regeringen idag sin budgetproposition för 2011. En snabb sammanfattning finns att läsa på regeringens hemsida.

Regeringen föreslår flera skattehöjningar i tisdagens budget, bland annat på öl. Skattehöjningen föreslås bli på 13%, det skulle ge en skillnad på cirka 50 öre per halvlitersburk (5,5 volymprocent).

Enligt regeringen är det bra för folkhälsan men knappast för oss ölälskare. Branschorganisation Sveriges bryggerier har en diametral motsatt syn på saken, de skriver:

"Om man med folkhälsan menar att vi svenskar ska dricka mindre, hade det nog varit klokare att sänka ölskatterna, och inte bara med 13 procent utan kanske med hundra. För vi svenskar kanske dricker officiellt mindre med högre skatter, däremot dricker vi i realiteten mer och oftare med våra höga ölskatter eftersom den okontrollerade konsumtionen inte syns i statistiken. Däremot syns den i verkligheten; utanför skolorna, på natten i villaområdet, i plingelingbilar som åker runt där folk finns och rör sig, hos Maria Ungdom och hos fältassistenterna. Där syns den höga ölskatten, och den okontrollerade försäljningen den fört med sig."

Kommer nu smugglingen av öl att öka? Hur påverkar skattehöjningen de svenska småbryggerierna? Vi får se vad som händer.

söndag 10 oktober 2010

En lång dag på "jobbet".

Igår var det en lång dag på "jobbet", jag syftar förstås på den sista dagen av årets SBWF. 11 timmar är ganska lång tid. Jag ställde mig i kön 11.30 (de öppnade 12.00) framför mig hade jag ungefär 30 personer. Då dörrarna öppnades för oss vanliga dödliga var kön lång bakom mig:



Dagens första öl blev Mikkeller Snapphane, en trevligt humlig American Pale Ale som normalt bara säljs på Bishops Arms i Skåne. Snapphane är en öl som man säkert kan dricka flera av, riktigt stabil med tanke den blygsamma alkoholstyrkan på 3,8%.



Redan 12.30 var det såhär mycket folk i Snickeriet. (ber om ursäkt för den usla bildkvaliteten men mobilkamerorna är som de är)



Det är förstås ganska tröttsamt att skriva om allt som dracks igår, det blev 34 öl och en mjöd, men några av gårdagens öl tänkte jag passa på att åtminstone nämna.

Strömsholms Brygghus var schyssta, där fick man köpa fyra smakprover för 40 sek, sådant gillar jag. Vissa utställare ville ej sälja halvor utan det var 15 cl bums som gällde och inget annat. Många gånger tycker jag att 15 cl är för mycket.



Deras rököl Malakias tyckte jag mest om. Mjukt rökig karaktär med de klassiska inslagen av skinka. Borde passa utomordentligt bra till kebab, eller något annat. Det är bara att prova sig fram. Kommer förresten till de tre vinkällarbutikerna i december.

Kan säga som så att såhär korta köer var det inte senare på dagen:



Jag tycker att Dugges Perfect Idjit! var alldeles fantastisk!



Mycket trevlig vinös doft med kaffe, lakrits, ek och annat smått och gott. Smaken höll också väldigt stabil klass, tung men satt ändå skönt i munnen. Mums!

Hos Brill finns det alltid i högsta grad drickbara grejer.



Lite småförsiktigt sådär passade jag på att prova Lost Abbey Cuvee de Tomme samt Mikkeller Spontanale. Vad ska jag säga? Förstnämnda var så himla god att man kan inte bli annat än själaglad. Otroligt god öl, kul att den var så bra som jag trodde. Fantastisk munkänsla och en mycket skön syrlighet. Hamnar högt på min personliga topplista.



Mikkeller Spontanale visar att dansken kan, en behagligt läskande och uppfriskande Gueuze.

S:t Eriks Pale Ale blev jag inte så imponerad av, precis som i S:t Eriks IPA stördes jag en "brödighet". Däremot var det intressant att prova en skvätt av Samuel Adams "lyxöl", Samuel Adams American Kriek (Barrel Room Collection) samt Samuel Adams Stony Brook Red (Barrel Room Collection).



Ganska spännande öl bägge två, friska och läskande. Vore kul att dricka dem lite mer seriöst vid annat tillfälle.

Apropå seriöst, ja det var seriöst mycket folk på mässan igår. Det är inte så charmigt att nästan mer eller mindre hela tiden behöva trängas. Men å andra sidan är det kul att evenemanget är populärt. Efter 22 strax innan jag skulle bege mig hemåt var det fortfarande gott om folk:



Något som är skoj med ölmässor/festivaler är att dricka öl från bryggerier som man aldrig hört talas om tidigare, ett sådant var Uinta Brewing Company. Uinta Crooked Line Detour Double India Pale Ale samt Uinta Crooked Line Cockeyed Cooper.



Sistnämda var en intressant och god Barley Wine. Mycket torkade frukter och en del bourbon, schysst komplex. Perfekt smuttaröl.

En annan öl som man med fog kan kalla smuttaröl är Sveriges starkaste öl, nämligen Sigtuna Ace of Spades Imperial Stout. För er som inte vet är alkoholhalten på småbehagliga 18,5%.



Ännu en öl som var mycket god, tung härlig doft med russin, lakrits m.m. Fint komplex där alkoholen inte kändes av mycket. Smått imponerande hantverk.



Det i Västerås baserade Hantverksbryggeriet nya öl Joars Dricka var klart annorlunda. Ölet är kryddad med torkade blad från pors och honung precis som det var på vikingarnas tid. Väldigt frisk doft, lättdrucken öl. Kryddorna påminde en del om julöl fast friskare. Nämen det är skoj med våra småbryggerier som vågar testa olika ingredienser till ölen.

Vad mera? Jo, ett säkert tecken på att man börjar ana att det är dags att börja runda av dagen är då man inte kan tyda sina egna anteckningar. Jag vet att jag drack en mjöd hos Sjätte Tunnan men vet inte vad den hette.



Jag har ännu inte riktigt lärt mig att uppskatta mjöd men den dagen kanske kommer.

Kvällens absolut sista öl intogs hos Brill & Co, kändes värdigt på något sätt.



Croocked Moon Raven visade sig vara en god Black IPA, ännu en ölstil som jag inte druckit så många av. Kul då mycket humle blandas med de rostade tonerna.

En lång dag det var det, men inga större skandaler så jag antar att det hela var bra. Tack till Johan, Dan och Ingemar för sällskapet.

En sak till, kvällens tråkigaste öl var Jämtlands Steamer. Intetsägande historia. Men så är det, allt kan inte vara fantastiskt.

lördag 9 oktober 2010

Fantôme Saint-Roch var godast, S:t Eriks IPA tråkigaste

Igår hade vi lite höstgrillning hemma hos signor Silenzi. Ölen som dracks var dessa:

Fantôme Saint-Roch
Fürstlich Drehna Schloßbräu Doppelbock
Dugges Kals Stout
Traquair 2010
Avery IPA
S:t Eriks IPA

Kvällens godaste öl var utan tvekan Fantôme Saint-Roch.



Trevlig och läskande, stabil syrlighet med många olika smaker som jäst, malt, citrus, gröna äpplen och kryddor. Väldigt livlig kolsyra. Helt klart en schysst Saison.

Kvällens tråkigaste öl var utan tvekan S:t Eriks IPA, vadå amerikansk IPA?



Smakade inte som en IPA, var alldeles för brödig och "jordig". Väldigt diskret beska och typ ingen fruktighet. Undrar om innehållet verkligen var korrekt? Som vanligt fattar jag ingenting.

Övriga ölen under kvällen var stabila och i vissa fall bättre än så. Avery IPA var en schysst rackare, fin fruktighet och beska, typisk amerikan.

Idag är det dags för SBWF igen, portarna öppnar 12.00, jag räknar med att vara där då. Kan säga som så att det finns en massa öl som jag är nyfiken på att prova så dagen lär nog bli synnerligen trevlig.

torsdag 7 oktober 2010

Aldaris Porteris

Går lite trögt med öldrickandet känns det som, första ölet efter förra torsdagens SBWF dracks igår kväll, en rackare från Lettland med namnet Aldaris Porteris.



Rent utseendemässigt var det inga problem, ölet såg fint ut i glaset, särskilt då skummet.

Doften var ok om än åt det tunnare hållet. Söt, lätta rostade malttoner, kaffe och bröd.

Tyvärr var smaken sämre än doften, söt och oväntat brödig. Alkoholen kändes av en del också trots att ölet inte var alltför starkt. (6,8%) Kroppen var tämligen tunn, ja som ni förstår var ölet ingen jättehöjdare men inte heller helt odrickbart.

Har en flaska Aldaris Ziemassvētku, dvs bryggeriets julöl. Återstår att se hur den kan tänkas smaka.

De få öl som jag druckit från Baltikum har inte hållit någon vidare klass, undrar om vi i framtiden får se en öl-boom i de länderna då ekonomin förbättras? Tillåt mig att tvivla men hoppas kan man ju alltid.

tisdag 5 oktober 2010

När kommer det fler flaskor Cantillon Kriek?



Visst är det fantastiskt att Systembolaget tagit in Cantillon Kriek i det fasta sortimentet, dessutom i minst 12 månader.

Frågan är bara hur ofta hyllorna kommer att få påfyllning? Såhär ser läget ut i Stockholm just nu vad gäller tillgången på Cantillon Kriek. Som sagt blir intressant att följa hur ofta hyllorna fylls på, särskilt då på Regeringsgatan. Vad jag vet har Cantillon inte världens största kapacitet men samtidigt rör det sig om ett öl som den stora massan förmodligen aldrig lär köpa. Förstås tur för oss ölnördar.

Bra pris förresten, 49 spänn. På bryggeriet i Bryssel kostade en flaska 3.10 EUR för ett år sedan.

fredag 1 oktober 2010

Bäveröl, snusöl ja en kul torsdag det var det

Igår var det då äntligen dags för Stockholm Beer & Whisky Festival att sparka igång, anno 2010. Förväntningarna var höga och till största delar infriades de. Jag började med att byta några öl med en engelsman boendes i Tallinn. När bytet var avklarat började jag lite försiktigt med en Great Divide Rumble, stabil öl utan tvekan.

Efter Rumble besöktes årets nyhet, tänkte skriva "gräddhyllan" men menar förstås "Snickeriet", samlingsplatsen för ett gäng svenska småbryggerier. Där fanns det en massa intressant vill jag lova, hade lätt kunnat tillbringa hela kvällen enkom på Snickeriet. Har druckit alldeles för få öl från Närke Kulturbryggeri men nu tog jag chansen att prova tre från dem.



Hur ofta i livet får man chansen att prova en bira som är smaksatt med bävergäll? Ja det är sant, ni läste rätt!



Ölet var varken äckligt eller lysande men väldigt eget. Inte lätt att beskriva smakerna och dofterna men jag kom att tänka på "finsk basturis", rök och lite annat smått och gott. En kul och onekligen galen öl som det är skoj att ha provat men en hel flaska skulle nog vara för mycket i alla fall för mig. Härligt med bryggerier som vågar, hatten av!

Det fanns en hel del nyheter från de svenska mikrobryggerierna, jag hade ingen ambition att igår prova mig igenom allt utan tog det rätt lugnt. (ska dessutom till mässan lördag 9/10 så då gives nya chanser till stordåd)



Nu tjuvstartade jag med att prova en öl från Ängö Kvartersbryggeri i onsdags (på Monks), igår testades deras Ängö Blomqvists Ängöl Porter. God och stabil men inte suverän. Lovar gott inför framtiden.

Hos Brill fanns det förstås en massa intressant, Lost Abbey Serpents Stout var lika god som jag mindes den, däremot dracks kvällens största besvikelse hos Brill. Jag syftar på Nøgne Ø Dark Horizon Third Edition. "Ettan" var fullkomligt magnifik då den drack nere i Köpen i maj, tvåan var också mycket sympatisk då den provades.



Vätskan var svart och tjock men tyvärr smakade ölet alldeles för sött, obalanserad och kändes ofärdig på något sätt. Nä det är skam på torra land men nä. Jag hade oerhört höga förväntningar men de infriades inte alls. Vi får se vad som sägs vid nästa försök i framtiden. Just ja, en kul sak om Third Edition. Den officiella världspremiären av ölet skedde som bekant på Mikkeller Bar i Köpenhamn i september, men det fanns ett ställe som startade i smyg. Långt ute i förorten i Helsingfors, Olutravintola Pikkulintu. Dessa finnar!



Nøgne Ø Imperial IPA (#500)var mycket bättre än Dark Horizon Third Edition. En trevlig humlebomb som var balanserad och stabil på alla sätt. Inte absoluta toppklass men klart värdig att provas.

Nu ska jag inte rabbla alla öl som dracks igår för det tröttar även ut mig men kvällens bästa öl bör nog nämnas? Goose Island Night Stalker är verkligen en lysande Imperial Stout. Bör typ provas av alla som anser sig gilla öl.



Det var verkligen skoj att träffa andra bloggare och bryggare samt annat löst folk, som vanligt hinner man inte prata med alla så mycket som man vill. Tiden räcker liksom inte till. Stort tack också till Johan som frikostigt bjöd på öl. Inte var väl vi ens salongsberusade där på aftonen?



Just ja, en annan aningen annorlunda öl var Midtfyns Rough Snuff (Fisherman’s Ale).




Nu varken snusar eller dricker jag (ok det sistnämnda är kanske inte helt sant) men ja, en annorlunda smak helt klart. Tobak, lakrits, mörka bär, ganska söt. Ja vad säger man?

Jo man säger att det var en jäkla skoj afton. Som Apu Nahasapeemapetilon säger i Simpson: welcome again! Det är en sak som är säker, jag kommer tillbaka.

Undrar förresten varför kvällsbilderna alltid blir så suddiga? Är det något med ljuset? Eller är det bara tekniska komplikationer med avtryckarfingret?



Nu måste jag sluta, men en sak till. Att besöka mässan på en torsdag är vida överlägset jämfört med fredag eller lördag. Betydligt lugnare, typ inga toaköer och lättare att prata med folk. Men säg det nu inte till alla bara, låt det vara vår lilla hemlighet.