tisdag 23 november 2010

Amsterdam söndag

Lika bra att fortsätta att skriva om Amsterdam medan minnet är med i matchen. Efter en stunds allmänt turistande började söndagens ölrelaterade aktiviteter med att besöka Brouwerij ’t IJ, ett litet bryggeri som varit aktivt sedan 1985. 250000 liter om året låg den aktuella produktionen på. Samtliga öl var överjästa och ekologiska. På söndagar klockan 16:00 har de gratis visningar av bryggeriet, vi passade på att ta den lilla rundturen. Bryggeriet ligger ungefär 35 minuter från centrala Amsterdam, ja till fots alltså.




Själva visningen gav inget direkt nytt, det var ganska allmänt om hur man framställer öl. Men det är förstås alltid intressant att besöka ett bryggeri och se vilket handverk det verkligen är på ett litet bryggeri. Jag vill ha ett eget bryggeri!




Det var väldigt mycket folk i den i ärlighetens namn rätt slitna och något illaluktande lokalen. Mysigare ställen har jag definitivt besök.




Innan resan till Amsterdam läste jag att man kunde beställa en provbricka med fem öl men det orkades inte med i söndags, nöjde mig med en IJ IJbok. Ölet dracks utomhus på den stora uteserveringen. (lär vara att mycket populärt ställe på sommaren)




IJbok var god men inte magnifik. Mycket malt men tyvärr en störning av "bränt gummi" i eftersmaken. 0,3 liter kostade 2.20 EUR så billigt får man nog säga. Köpa flaskor för att ta med sig kunde man också göra, köpte en IJ Struis vilket skall vara en Barley Wine. Flaskan kostade 1,35 EUR, har de ingen ölskatt i Nederländerna? Brouwerij ’t IJ var helt ok som besöksmål, säkert ännu bättre på sommaren med tanke på uteserveringen. Promenaden var trevlig då det alltid är kul att se delar av en stad som man normalt kanske inte gör som besökare.

Tillbaka till city och Beer Temple som vi även besökte i fredags. Väldigt trevlig ställe med stort utbud av öl, främst då amerikanska.



Jag var tvungen att börja med en Great Divide Espresso Oak Aged Yeti Imperial Stout. 0,25 liter för 5 EUR. Även det prisvärt tycker jag.



Magnifik öl måste jag säga! Ja helt underbart härlig med fin smak och doft av espresso. En ren njutning med en lång eftersmak. Inte ens de sju tyska damerna som satt vid bordet bredvid och lät mer än hela invasionen av Polen 1939 kunde störa den smått religiösa upplevelsen av att dricka Espresso Yeti.

Southern Tier brukar vara lite hit or miss men Southern Tier 2xIPA var en stabil DIPA.



Skönt fruktig med framförallt ananas, givetvis rejält med humle. God!

Avslutningsvis en belgisk Wheat Ale i form av Jandrain-Jandrenouille VI.



Frisk och sympatisk men skulle förstås ha börjat med den då den var som en livbåt kontra en oljetanker i jämförelse med de andra två ölen.

Dags att knalla till hotellet där vi broderligt passade på att dela några öl. Som tur var fanns det ismaskiner i hotellkorridorerna så vi kunde kyla ölen då de ej fick plats i minibaren.



Timmermans Tradition Blanche Lambicus var en överraskande ok Witbier. Skönt syrlig med en hel del karaktär. Mycket läskande.



Läskande var också Lindemans Cassis. Söt men inte toksöt som de kan vara. Förstås väldigt mycket svarta vinbär. Föll direkt för ölet, måste nog beställa hem en låda.



Söndagen avslutades på ett värdigt sätt i form en av flaska 3 Fonteinen Schaerbeekse Kriek. Den kommer till Systembolaget 15/12 med priset 199 om jag inte minns helt fel. Flaskan i Amsterdam kostade 11 EUR. Värt priset? Ja!!



Väldigt god, väldigt syrlig. En underbar öl! Torr men en massa sura körsbär. Mycket karaktär. Smaken satt kvar länge. Min rekommendation är att försöka köpa en flaska på Systembolaget.

Ett par inlägg till kommer om Amsterdam, ett lite allmänt om olika sevärdheter ett annat om de ölbutiker som besöktes. Jag återkommer.

3 kommentarer:

fajanen sa...

Har aldrig varit i Amsterdam. Låter som att staden är värd ett besök. Jag som hade tänkt hoppa över Schaerbeekse Kriek, men nu måste man kanske slå till på en flaska ändå.

Johan sa...

Åtminstone i somras så bryggde de en pils på 't Ij, så alla deras öl är väl inte överjästa. Deras Struise är sympatisk, speciellt om man ser till priset.

Gyllenbock sa...

fajanen: staden är värd ett besök, ja jag är sugen på att åka dit igen.

Du kanske kan dela Schaerbeekse Kriek med någon?

Johan: det står på hemsidan att även pilsnern är överjäst så jag vet inte. 1.35 är nästan gratis för Struise, fast det återstår att se hur den smakar.