fredag 1 oktober 2010

Bäveröl, snusöl ja en kul torsdag det var det

Igår var det då äntligen dags för Stockholm Beer & Whisky Festival att sparka igång, anno 2010. Förväntningarna var höga och till största delar infriades de. Jag började med att byta några öl med en engelsman boendes i Tallinn. När bytet var avklarat började jag lite försiktigt med en Great Divide Rumble, stabil öl utan tvekan.

Efter Rumble besöktes årets nyhet, tänkte skriva "gräddhyllan" men menar förstås "Snickeriet", samlingsplatsen för ett gäng svenska småbryggerier. Där fanns det en massa intressant vill jag lova, hade lätt kunnat tillbringa hela kvällen enkom på Snickeriet. Har druckit alldeles för få öl från Närke Kulturbryggeri men nu tog jag chansen att prova tre från dem.



Hur ofta i livet får man chansen att prova en bira som är smaksatt med bävergäll? Ja det är sant, ni läste rätt!



Ölet var varken äckligt eller lysande men väldigt eget. Inte lätt att beskriva smakerna och dofterna men jag kom att tänka på "finsk basturis", rök och lite annat smått och gott. En kul och onekligen galen öl som det är skoj att ha provat men en hel flaska skulle nog vara för mycket i alla fall för mig. Härligt med bryggerier som vågar, hatten av!

Det fanns en hel del nyheter från de svenska mikrobryggerierna, jag hade ingen ambition att igår prova mig igenom allt utan tog det rätt lugnt. (ska dessutom till mässan lördag 9/10 så då gives nya chanser till stordåd)



Nu tjuvstartade jag med att prova en öl från Ängö Kvartersbryggeri i onsdags (på Monks), igår testades deras Ängö Blomqvists Ängöl Porter. God och stabil men inte suverän. Lovar gott inför framtiden.

Hos Brill fanns det förstås en massa intressant, Lost Abbey Serpents Stout var lika god som jag mindes den, däremot dracks kvällens största besvikelse hos Brill. Jag syftar på Nøgne Ø Dark Horizon Third Edition. "Ettan" var fullkomligt magnifik då den drack nere i Köpen i maj, tvåan var också mycket sympatisk då den provades.



Vätskan var svart och tjock men tyvärr smakade ölet alldeles för sött, obalanserad och kändes ofärdig på något sätt. Nä det är skam på torra land men nä. Jag hade oerhört höga förväntningar men de infriades inte alls. Vi får se vad som sägs vid nästa försök i framtiden. Just ja, en kul sak om Third Edition. Den officiella världspremiären av ölet skedde som bekant på Mikkeller Bar i Köpenhamn i september, men det fanns ett ställe som startade i smyg. Långt ute i förorten i Helsingfors, Olutravintola Pikkulintu. Dessa finnar!



Nøgne Ø Imperial IPA (#500)var mycket bättre än Dark Horizon Third Edition. En trevlig humlebomb som var balanserad och stabil på alla sätt. Inte absoluta toppklass men klart värdig att provas.

Nu ska jag inte rabbla alla öl som dracks igår för det tröttar även ut mig men kvällens bästa öl bör nog nämnas? Goose Island Night Stalker är verkligen en lysande Imperial Stout. Bör typ provas av alla som anser sig gilla öl.



Det var verkligen skoj att träffa andra bloggare och bryggare samt annat löst folk, som vanligt hinner man inte prata med alla så mycket som man vill. Tiden räcker liksom inte till. Stort tack också till Johan som frikostigt bjöd på öl. Inte var väl vi ens salongsberusade där på aftonen?



Just ja, en annan aningen annorlunda öl var Midtfyns Rough Snuff (Fisherman’s Ale).




Nu varken snusar eller dricker jag (ok det sistnämnda är kanske inte helt sant) men ja, en annorlunda smak helt klart. Tobak, lakrits, mörka bär, ganska söt. Ja vad säger man?

Jo man säger att det var en jäkla skoj afton. Som Apu Nahasapeemapetilon säger i Simpson: welcome again! Det är en sak som är säker, jag kommer tillbaka.

Undrar förresten varför kvällsbilderna alltid blir så suddiga? Är det något med ljuset? Eller är det bara tekniska komplikationer med avtryckarfingret?



Nu måste jag sluta, men en sak till. Att besöka mässan på en torsdag är vida överlägset jämfört med fredag eller lördag. Betydligt lugnare, typ inga toaköer och lättare att prata med folk. Men säg det nu inte till alla bara, låt det vara vår lilla hemlighet.

6 kommentarer:

Weine sa...

Håller med - Night Stalker är helt gudomlig!

fajanen sa...

Härligt. Ser ut som man kan dricka lite godsaker där idag. Ska snart åka iväg.

Ottes sa...

Var där igår (lördag). Varmt & extremt trångt, särskilt i snickeriet (vad säger brandskyddet?). Kul förståss att svenska mikrobryggerier är så populära! Kvällens bästa var överraskningen Rough Snuff från Midfyns bryggeri. Smak av danska kungens bröstkarameller, lakrits & tång. Passade också på att prova två öl som jag, skam att säga, inte provat förut. Bourbon County Stout & Kaggen Stormaktporter, båda riktigt komplexa & goda. Kvällens besvikelse var, förutom den överraskande virriga & okunniga personalen hos Monks, Cockeyed Cooper hos OT, en öl helt utan nyanser.

Gyllenbock sa...

Ottes: lördagarna är som de är men som vanligt gäller det att göra det bästa av situationen. Jag skall dit igen lör 9/10.

Monks besökte jag inte alls i torsdags, får se om de får en chans på lördag. Rough Snuff var onekligen lite udda. :)

Fredrik sa...

Det var trevligt att träffas, och ja night stalker är grymt bra.

Jonas sa...

Torsdagar is the shit. Fredagar funkar.Lördagar bojkottas!