tisdag 21 september 2010

En lugn helg i norr

Fredag till måndag tillbringades i norr, närmare bestämt i stugan vid Torneälv. Ibland är det underbart att inte ha tillgång till Internet och liknande moderna påhitt utan bara njuta av det stora lugnet. (ja förutom Eddans bullrande mage förstås). Att vi var nära att krocka med en älg och att en av oss slog runt med gungstolen är incidenter som sker. Ja med det vill jag säga att tillvaron aldrig är helt lugn. Som vanligt blev det även en del sightseeing då naturen såhär i september är så vacker däruppe. Det var för övrigt femte året i rad som Eddan, Fettisov, Silenzi och jag for upp. Onekligen börjar det bli en härlig tradition. Först några allmänna bilder:










Det var mest fokus på god mat men några öl blev det också. Olvi Suomalainen Saunaolut IV var tråkigast, tunn och smakade såsom en tråkig lager brukar göra. Drack den i samband med ett bastubad vilket räddade lite av dess ära, svettas man rejält är förstås nästan all form av vätska drickbar.

I finska Pello finns en Alko-butik, inget stort utbud hade de av öl som jag tidigare ej druckit men en Prykmestar Luomu Pils köptes. 3.73 EUR för flaskan.



Den visade sig vara helt ok, guldaktig med ett litet vitt skum. Gräs, malt, krispig, medel bitterhet, citrus. Bra balanserad och fint drickbar.

3.3/5

En annan öl som hittades på Alko var Kozel Dark, 2.52 kostade den.



Utseendet var stabilt med det brunaktiga skummet. Smaken och doften var lätt rostad, choklad, nötter, söt, karamell. Ölet var bara på 3.8% så det kändes tunt men ändå ok.

3/5

Då jag visste att utbudet av öl inte var så stor däruppe i norr passade jag på att ta med mig ett par buteljer hemifrån.

Kiss the Frog från danska Hornbeer var en av dem.



Mörkröd med ett lätt rosaaktigt skum. Tyvärr var både smaken och doften tunn, en viss smak av körsbär fanns men inte var det mycket inte. Munkänslan var lätt och ölet åt det söta hållet. Syrligheten var diskret, nja drickbar men inget märkvärdigt alls.

2.6/5

Sist men inte minst dracks Nøgne Ø Red Horizon.



Föga förvånande visade det sig vara en mycket speciell öl, för det första låg alkoholhalten på 17% vidare hade sakejäst används vid bryggningen. Färgen var grumlig rödaktig med ett minimalt skum. Smaken och doften var fruktig, vinös. Alkoholen kändes, fast inte så att jag blev äcklad. Verkligen en udda smak och udda öl, en liten känsla av rosévin fast förstås starkare. God men inte världsklass, måste drickas igen vid tillfälle.

3.5/5

Jaha, ett år kvar till nästa besök.

5 kommentarer:

Eirik @ Basunen sa...

Mycket fina bilder, fast det ser då onekligen ut som ni brinner ett kors på brasan, var det för at KD floppade i valet kanske, eller bare lite småudda ritualer där uppe i norr, eller var den en effekt av sake-jästen? :p

Gyllenbock sa...

Du har rätt, ser ju ut som ett kors. Nå, det bor väl en djävulsdyrkare i de flesta av oss. Länge leve Belsebub! :)

hirigalzkar sa...

Härliga bilder! Såååå jäkla skönt att komma ut i naturen å "va sig själv" sådär ibland.

Gyllenbock sa...

hirigalzkar: ja verkligen, det stora lugnet är underskattat hos många. Storstäder har sin charm men en stuga i norr är snudd på väldigt exotiskt.

Jonas sa...

Flög ni upp?Det såg rätt mysigt ut.Idealiskt för en hyfsat brutal provning.