onsdag 18 augusti 2010

Finska ölnyheter

Kanske är det helt ointressant för en rikssvensk men här kommer i alla fall några ölnyheter från grannlandet på andra sidan Östersjön. För er som behärskar det fagra finska språket länkar jag till källorna.

Olavi Viheroja
vann nyligen det finska mästerskapet i Sahti-bryggning. Det var hans andra SM-titel. Kommentar från vinnaren: "Det gamla receptet tycks fungera från år till år. Varför ändra på den då jag fortfarande klarar mig med den."

Glädjande är att notera att även de finska småbryggerierna ökar försäljningen. Numera har de för första gången en marknadsandel på över en procent. De rena ingredienserna samt etiska aspekter är några av orsakerna till den ökade försäljningen. Förutom att småbryggeriernas öl håller en allt högre kvalitet.

Den varma sommaren gör att priserna på korn kommer att öka, det innebär att priset på öl också kommer att gå upp i Finland. Detta enligt verkställande direktören på Sinebrychoff, Pekka Tiainen.

Årets ölrestaurang 2010 blev Oluthuone Kaisla i Helsingfors. Tidigare vinna är bland annat One Pint Pub och Oluthuone Pikkulintu. (ni vet de där två med sina egna, unika öl från Cantillon)

Jag hoppas återkomma senare med Alkos höstnyheter.

Inga kommentarer: