fredag 27 augusti 2010

4 De Dolle, 2 De Molen och 1 Alvinne



Igår var det läge att bjuda Eddan och Eirik på några öl, vi gjorde det samtidigt som vi på tv såg mitt sköna Napoli helt spela ut Elfsborg i Borås.

Ölen som dracks var dessa:



Kvällens första öl var De Dolle Arabier, en Belgian Strong Ale på smådiskreta 8%.



Jag gillade ölets härliga, vita sköna skum. Doften och smaken var typisk "belgisk", jäst, torkad frukt, en touch av gräs, malt, kola, russin, kryddor. Läskande med en rätt bitter, torr eftersmak som dessutom innehöll smak av nötter. Stabil öl!

3.7/5

Andra objektet för kvällen var De Dolle Dulle Teve 10º (Mad Bitch), ett stycke Abbey Tripel på 10%.



Inte alls lika stort skumt som på förstnämnda, kryddor, jäst och lite peppar i doften. Smakrik, "lite diskmedel", jäst, lite äpplen, god och inte så tung som man kunde tro dock kändes jag av att det fanns en viss styrka i bakgrunden.

3.6/5

Nästa objekt var en flaska som jag köpte på Systembolaget våren 2009 om jag inte minns helt fel, De Dolle Oerbier. En Belgian Strong Ale på 9%.



Den hade mer karaktär jämfört med kvällens två tidigare öl. Fin doft av mörka bär, kryddor, malt och karamell. Smaken var klart angenäm, lite syrlig, körsbär, russin, lite bränd, "trä", vinös och "mjölk" ja en schyssta bira helt klart, gillade skarpt!

4/5

Efter det var det läge att prova De Dolle Oerbier Special Reserva 2008, ännu en Belgian Strong Ale, denna på 13%.



Som namnet avslöjar är Special Reserva en lagrad variant av vanliga Oerbier. Släktskapet mellan de två var tydlig men denna hade lite mer av allt vill jag påstå. Mer vinös, fylligare, snygg öl helt klart. Väldigt drickbar och härligt komplex. De 13% alkohol kändes typ ingenting, magnifikt hantverke! Överhuvudtaget kändes inte alkoholen på någon av ölen från De Dolle, jag tycker om det bryggeriet.

Högt betyg blir det utan tvekan, 4.5/5.

Efter ovanstående sköna upplevelse var det dags att rensa munnen genom att dricka en fruktlambic från De Molen, De Molen t ’Ooievaartje.



Tyvärr var ölet en besvikelse, varken smakade eller doftade mycket. Det mest dramatiska med ölet var då kapsylen for av, det fullkomligt forsade ut skum från flaskan. Nä, detta var en intetsägande historia men noll eftersmak och knappt någon syrlighet alls. Lite smak av tuggummi var väl det enda vettiga som jag lyckades registrera.

2.2/5

Alvinne är fortfarande för mig ett okänt bryggeri, detta var blott det andra ölet från dem som jag druckit. Alvinne Caper Fumatis var namnet, en rököl.



Det var ingen dundrande smakupplevelse men på det hela en helt ok öl. Rökigheten var mild, fanns inslag av trä, malt, "salt" och svaga toner av rökt skinka.

3.2/5

Kvällens sista objekt visade sig bli ännu en upplevelse i Gyllenbocks trevliga relation till öl. Det är svårt att inte tycka om De Molen Eiken Hel & Verdoemenis, en finfin Imperial Stout på 11%.



Härlig doft av choklad, kaffe och lakrits. Smaken innehöll detsamma liksom "mjölk", mörka bär och trä. Ingen kolsyra, kroppen var maffig. Fint balanserad med en eftersmak som var lång, söt och bitter. Lite av ett livsnjutaröl kan man gott säga.

Förstår inte riktigt varför De Molen skall hålla på och "fjanta" sig med Lambic, IPA och andra ölstilar då de oftast är så duktiga på de svarta ölen. Perfekt, nu fick jag även det sagt.

4.5/5

Torsdagskvällen var trevlig, förövrigt vann Napoli med 2-0, tror inte att jag skrev det i början av detta inlägg.

3 kommentarer:

hirigalzkar sa...

Gud vilken fin uppställning! Och då tänker jag inte bara på Napolis start 11:a, utan minst lika mycket på Dolleölen.

Roligt att prova flera från samma bryggeri ibland!

Gyllenbock sa...

Det var nog oavgjort vad gäller de bägge laguppställningarna. :) Absolut, det är skoj att prova flera från samma bryggeri, man känner att de är släktingar så att säga.

Eddan sa...

Tack för den laguppställningen/bjudningen!
Kvällens höjdpunkt var de Molen imp.stout. Mycket god sak.
Sen att Elfsborg åkte ur var en bonus :-)