lördag 17 juli 2010

Reserapport Helsingfors

Jag vill börja med att varna alla känsliga läsare för att detta inlägg inte alls handlar om öl, däremot om den senaste resan till Helsingfors. En kortare reserapport helt enkelt. Hoppas att den kan vara till nytta och inspirera för den som planerar att åka till Helsingfors.

Till Helsingfors går det enkelt att flyga, vi valde att göra det med Blue 1 på hemresan men till Helsingfors åkte vi med båt, närmare bestämt med Silja Symphony. 3110 kostade en kryssning för fyra personer (där vi alltså inte utnyttjade returresan) med A-hytt samt buffé åt ena hållet. Hytten var på 11 kvadrat, inte stor men å andra sidan vem ägnar en massa tid nere i hytten förutom då det är läge för John Blund förstås. Att åka finlandsbåt handlar inte om glamour däremot om ett behagligt sätt att ta sig över Östersjön till Finland. Under vårt överfart var det trots att det var fullsatt lugnt ombord. Många barnfamiljer samt utländska turister, särskilt då amerikanare och japaner. Det går förstås lika bra att åka över med Viking Line men denna gång blev det alltså Silja Line.





Maten ombord var bra men inte suverän. Det är sällan ett buffébord blir något utöver det vanliga. Som alltid gillade jag förrätterna bäst. Misslyckas man med sill, ja då är man illa ute.



Det var en underbar sommarkväll i skärgården och ute till havs då vi åkte förra lördagen. (åh, jag skulle kunna åka i eftermiddag igen!) Det blev ett gäng timmar ute på däcket. Verkligen magnifikt att glida genom den sagolikt vackra skärgården.







Ett tips är att bege sig ut på däck de sista 45 minuterna av båtresan. Inloppet till Helsingfors är smått spektakulärt då Sveaborg passeras.





Sveaborg är verkligen värt ett besök, här snackar vi om historiska marker som är med på UNESCOS världsarvslista. Sveaborg är en av världens största sjöfästningar med en massa sevärdheter. Badmöjligheterna är många liksom möjligheten till att få i sig mat- och dryck om man inget har med sig. Det finns mycket att utforska på öarna. Det är lätt att ta sig till Sveaborg, den korta resan med färja från centrala Helsingfors kostar ungefär 6 EUR för t/r.





På Sveaborg passade vi på att besöka ubåten "Vesikko", byggd 1933. Attans trångt ombord, jag kan bara tänka mig skräcken att befinna sig ombord på en sådan farkost då sjunkbomberna smäller inte långtifrån skrovet. Inträdet kostade 4 EUR.





Boende då? Vi bodde på stabila men inte spektakulära Radisson Blu Royal. Läget var finemang, ungefär 15 minuters promenad ner till Salutorget, 10 minuter till Stockmanns legendariska varuhus.




Nyfiken som jag är var jag tvungen att kolla på vad ett rum skulle kosta kommande helg, fredag-söndag. 91,94 EUR per natt vilket får anses vara helt ok.

Helsingfors har ett väl utbyggt kommunalt nätverk av bussar, spårvagnar samt tunnelbana. Nu åkte vi bara tunnelbana vid ett par tillfällen, det var enkelt och smidigt. Biljetten köpte man i en automat och några spärrar fanns det ej. Det går alltså att problemfritt planka för den som vågar ta risken.

Vädret var fantastisk under vårt besök, som tur är finns Sanduddens badstrand inte långtifrån absoluta centrum. Ett besök där kan verkligen anbefallas då solen skiner så vackert.



Vad mer finns det att göra och uppleva i Helsingfors? Klassisk finsk knivslagsmål kanske? Tävla om vem som orkar sitta längst i bastun? Jodå, det kan man säkert göra även om vi inte gjorde det. Däremot knallade vi runt på stan och besökte bland annat den klassiska saluhallen i hamnen.



Salutorget bredvid saluhallen är också ett givet mål under ett besök. Jag tycker att det är mycket trevligt med mat och matmarknader. Delikatessavdelningen på Stockmanns bör också besökas, där inne kan man verkligen gå omkring och dregla.




Helsingfors domkyrka samt Uspenskijkatedralen är väl värda att spana in.




Givetvis bör även Tempelplatsens kyrka besökas, det är verkligen en unik byggnad.




Hungrig behöver man ej vara i Helsingfors, precis som i Stockholm är utbudet stort och varierat. Ett ställe jag gärna tipsar om är restaurang Zetor, maken till krog har jag aldrig tidigare besökt. Här snackar vi om ett ställe med helt unik inredning och atmosfär, ett ställe som serverar gammaldags finsk "mormorsmat". Karelsk stek var vad jag åt. Gott och mättande. Husmanskost är verkligen fint.






Flyg hem blev det, med Blue 1 som jag nämnde i inledningen. Inga konstigheter, 45 minuters flygtid jämfört med 16 timmar för båtresan. Taxin till flygplatsen kostade 40 EUR.

Helsingfors, Helsinki, Hesa är ett resmål som jag verkligen kan rekommendera. Rent och snyggt, lagom stort. Stabilt utbud av sevärdheter och mat- och dryckesställen. Språkmässigt är det inga problem, de allra flesta talar bra engelska samt att många även talar svenska. Ni har väl koll på att Finland officiellt är att tvåspråkigt land? Kostnadsmässigt är Helsingfors ungefär som Stockholm, kanske lite dyrare. Vissa varor är definitivt dyrare som tex läsk. På Stockmanns kostade 1,5 liter Cola 2.55 EUR. Vad jag kan minnas har just läsk alltid varit mycket dyrare i Finland.

Senast jag var där var i december 2005, julskyltningen i all ära men jag vet vilken årstid jag föredrar. Tack för att ni läste, det var kul att få skriva av sig lite.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, tack för en rolig och trevlig resa. Frågan är om vi klarar att toppa denna på nästa resa...

Johan sa...

"The coldest winter I ever spent was a summer in Helsinki" :)

Jag sommarjobbade på Silja Symphony för några år sen, åkte genom skärgården kvällstid 21 gånger på en sommar. Det är verkligen sagolikt vackert när det är fint väder.

Helsingfors har jag aldrig varit i mer än några timmar i taget, men det är ju fint att spatsera runt kring Salutorget och katedralen.

Freedomtravel sa...

Oj, vad mycket ni hann se och uppleva i Helsingfors! Ibland får man ju för sig att man måste resa så långt bort, när det finns mycket att se och uppleva nära. Själva har vi precis kommit hem från Polen, vilket också kan rekommenderas!

Gyllenbock sa...

basunen: det blir nog svårt men vi gör vårt bästa och går in för det stenhårt!

Johan: just ja, du har jobbat på Symphony. Helsingfors är trevligt, nästa gång bör du övernatta en natt eller två.

Freedomtravel: ja det blev inte alltför många timmar på hotellrummet, vädret var verkligen underbart så ute ville vi vara. Fördelen med Helsingfors är att det är såpass litet, det mesta ligger inom promenadavstånd.

Polen är trevligt men nu är det bra många år sedan jag senast var där. Åkte ni runt?

Eddan sa...

Du var som vanligt en magnifik guide!
Trevlig stad att vandra omkring i. Lagom stort med bra utbud på allt. Det fantastiska vädret gjorde sitt till också. Inte lika kul i januari, eller?