fredag 30 juli 2010

Ölställen i Oslo

På ett par dagar är det förstås omöjligt att hinna besöka alla ölställen som finns i Oslo men dessa besöktes i alla fall:

Oslo Mikrobryggeri. (sidan uppdaterad senaste gången 2007, ja det är ju seriöst)





Läget var centralt, inte många minuter från Karl Johan om man har det som måttstock. Fyra öl hade de inne, Pils, Steamer, Weizen samt IPA. 154 NOK för 4*0,25 liter.




Ölen var drickbara men inte särskiltt spektakulära, bästa var Oslo IPA.



Ett ställe som inte får missas om man är i Oslo är klassiska Olympen, eller Lompa som de allra flesta säger. Centralt läge även här, ja Oslo är inte så stort så det mesta ligger inom promenadavstånd lite beroende på hur pigga ben man är bestyckad med. Underbar miljö inne på Olympen, verkligen ett ställe med atmosfär.




Olympen har ett fint utbud av öl. Som en hyfsat ölintresserad lirare som inte nöjer sig med en burk Pripps Blå eller två är det även glädjande att notera att priserna inte var vansinniga. Tex kostade en stor flaska Saison de Lente 169 NOK, dvs lite drygt 200 SEK. Typ som i Stockholm även om jag inte sett just det ölet här i Stockholmstrakten.

Haandbryggeriets Bavarian Weizen fick inleda kvällen på Olympen.



Stabil veteöl utan att glänsa. Man kan säga att den var medel på det mesta.

En flaska Rogue Shakespeare Stout delades det på, passade stabilt till den goda efterrätten som var följande "Bløt sjokoladekake med rømmeis, jordbær og pinjekjernekrokan".




Skulle ni köpa en bil av denna snubbe? Det skulle inte jag göra.



Däremot kanske ölflaskan skulle vara av intresse? Jag tycker att Haandbryggeriet är rätt coola då de prövar lyckan med att framställa flera olika sour ales.

HaandBic var enligt mig resans bästa öl, en fyra skall den ha i betyg. Väldigt trevlig syrlighet, fin smak av bär, särskilt då körsbär. Läskande och behaglig, väldigt drickbar.

Kvällens på Lompa avslutades med en flaska The Bruery Saison de Lente.



Mmmm, inte dum! Skummet var verkligen gigantiskt! Såpa, hö, kryddor, ja lite gott och blandat sådär.

Följande dag gick vi i en dryg halvtimma innan vi nådde det i våras öppnade The Nighthawk Diner, ett ställe som såg ut som en amerikansk diner. Maten såg verkligen magnifik ut, ja i alla fall för oss gossar som gillar gigantiska portioner. En av anledningarna till att vi besökte Nighthawk, eller i ärlighetens namn den enda anledningen, var att stället har ett stycke öl från Nøgne Ø som enkom säljes på stället. Ölet jag försöker få fram är Nøgne Ø Nighthawk Breakfast Brown. Verkade vara ett väldigt populärt ställe med tanke på att det var fullsatt.




Nøgne Ø Nighthawk Breakfast Brown var en intressant öl på det sättet att det var en bladning av en IPA och Brown Ale. Doften påminde en hel om en IPA medans smaken var mer som en Brown Ale, ja det var ganska gott.



Förövrigt öl nummer 20 från Nøgne Ø som jag nu provat, har dessutom sju olika hemma som jag ännu ej provat så det börjar bli en del nu, kul!



Inte många meter ifrån Nighthawk ligger Aku Aku Tiki Bar, ett ställe som tycks vara bästa på att blanda drinkar men de har även en del intressant öl, bla deras husöl Nøgne Ø Aku Aku Lemongrass Ale. Kul miljö på det stället, det enda som saknades var väl typ sand på golvet i övrigt var det stark Söderhavskänsla på stället. Ungdomligt och många gäster.



Ett stycke öl dracks där, Haandbryggeriet Wild Thing. Inte så vild eller svår på något sätt, däremot i högsta grad ok utan att briljera. HaandBic var betydligt mer syrlig och smakade mer.



Hela härligheten avslutades sedan med ett besök på Bar and Cigar, ett ställe som fokuserade på ädlare destillat, cigarrer och vin men de hade även en hel del öl. Ägaren var väldig pratglad och sådär lagom berusad. Ett väldigt avslappnat ställe som låg mitt bland kontorsfastigheterna. Jag passade på att dricka ännu ett öl från Haandbryggeriet. Av de senaste 14 ölen jag druckit har fem varit från dem, visst är det kul med statistik?




Haandbryggeriets IPA var färsk och god, en fin avslutning på ölandet i Oslo.

Besöker man Oslo får man inte missa Olympen, även Oslo Mikrobryggeri är värt ett besök även om ölen inte glänste. Vi är ju inte bortskämda med mikrobryggerier i Stockholm. Tyvärr hade Håndverkerstuene sommarstängt men det kommer fler chanser. Övriga ställen som vi besökte var inte alls dåliga på något sätt men deras utbud var inte alls som på Olympen. Visst är Oslo ganska dyrt men inte så sjukt dyrt som många säger. Men men det är det där med Pripps Blå och liknande öl.

I min ranking över de nordiska huvudstäderna vad gäller öl hamnar Köpenhamn högst upp, Helsingfors överraskade mest. Många unika Cantillons där, bara en sådan sak. Oslo var ungefär som förväntat, stabilt!

4 kommentarer:

Johan sa...

IPA i Westmalleglas? Påminner lite om en bartender jag känner som går efter devisen "dyrt öl = fint glas" :)

Eirik @ Basunen sa...

He he, hon var inte så insatt i öl den unga tjejen bakom disken. Vi fick peka på vilka flaskor vi menade när vi beställde. Ja ja ... vi är inte alla nördar.

Gyllenbock sa...

Johan: precis som Eirik skrev var inte den unga kvinnan alltför kunnig vad gäller öl. Jag orkade inte kommentera hennes val av glas. Hon lär sig säkert. :)

Eddan sa...

Oslo var härligt att besöka igen. Vilken utsikt vi hade från hotellrummet!
För övrigt skulle jag gärna köpa bil av honom, han ser ju såååå snäll ut ;-)