söndag 18 april 2010

En öl på Ålands hav.

Igår for Eddan, Fettisov och jag på vår traditionella 12-timmars dagstur till Åland. Fettisov blev bjuden på resan då han vann vår interna fisketävling förra året. Undrar vilket decennium jag kommer att bli bjuden? Jäkla jiggar! Förra året åkte vi med Viking Line, i år blev det Silja Line. Variation berikar, Silja Europa hette fartyget till Mariehamn, hon visade sin feta bak åt oss.



Normalt sett är det ganska lugnt att åka till Åland såhär dags på året, men nu när inga flygplan flyger pga av den förbannade vulkanen var det fullsatt ombord, dock var det rätt lugnt då avgångstiden var tidigt som tusan klockan 07.10. När vi klev ombord möttes vi av en "dagen efter doft", dessutom var det en del rester ute på akterdäcket.



Nåväl, som vanligt ut på däck för att ta en titt på avgången samt lite senare ta en titt på inkommande färjor från Finland och Baltikum. Det är en livlig färjetrafik på Östersjön, från Stockholm kan man åka till Åland, Åbo, Helsingfors, Riga och Tallinn.






Det är trevligt att sitta och spana ut över havet, särskilt då havsutsikten knappast kan bli så mycket bättre.



I Mariehamn var det ett snabbt fartygsbyte, från Silja Europa till Galaxy. Galaxy hade jag aldrig åkt tidigare så henne såg jag förstås fram emot att på åka. Målningen kan man alltid diskutera, vacker eller ful får betraktaren avgöra.




Ombord på Galaxy åt vi den klassiska skärgårdsbuffen. Tyvärr var inte maten alltför god, ok men inget som kommer att dryftas i åratal. Som vanligt var fiskförrätterna godast.



Efter måltiden var det skönt att vila lite, därefter blev den en öl i puben. Blev inte direkt imponerad av utbudet, tex hade de inget öl från några svenska eller finska mikrobryggerier. På fat fanns Guinness, Kilkenny, Koff III samt Spendrups Export. Utöver fatölen runt 30 öl, några stabila som Chimay Blå och några tyska veteöl men i övrigt inga sensationer. Till slut fastnade jag för en öl jag tidigare ej druckit, nämligen en Youngs Special London Ale. Fettisovs feta fingrar råkade fastna på bild, ja han är som han är.



Youngs Special London Ale var typisk brittisk, dvs något som jag inte rankar som världens godaste. Frukt, karamell och gräs i doften, smakade frukt och en del bröd. I eftersmaken fanns det en del smak av nötter. Lite kolsyra och lite tunn. Drickbar absolut men rätt tråkig i längden.

2,9/5

Utbudet av öl i Taxfreen var lika tråkig som vanligt. Karhu, Mariestad, Saku Original och liknande tråkmånsar. Ett prisexempel: Lapin Kulta 5,2% 24x33cl 179,00. Jag köpte ingenting.

En trevlig tur det var det. Nästa år blir det säkert Viking Line. Jag väntar spänt på om man då kan hitta ett 12-pack Cantillon Gueuze eller något liknande smaskigt i taxfreen. Den som lever får se.

Om någon mot förmodan är intresserad av fler bilder från resan rekommenderar jag en titt här.

7 kommentarer:

Johan sa...

Jag har för mig att utbudet i puben är lite bättre på Symphony än Galaxy, de hade t ex lite Unibroueöl och Dead Guy Ale när jag åkte tidigare i vintras. Samma brist på svensk och finsk mikroöl som på Galaxy dock.

Eddan sa...

Ja, maten var en besvikelse. Väldigt lite att välja på. 2 sillar, 2 kött och Mamma Scans köttisar är inte nåt att skriva hem om. Trist.
Men annars var det kul. Gick väldans fort denna gång (både fram och tillbaka).
Många bra bilder fick du ta iallafall :-)

Anonym sa...

Fina bilder, men trist smörgåsbord. En saknar ord. Eller vänta..om jag törs fråga; Var hojen med?

/ Apan - eller vem drog ut proppen? ;)

fajanen sa...

Ölen i taxfree är väldigt trist. Men jag brukar ändå köpa några lådor för att dricka i bastun. Funkar.

Men whisky är de däremot mycket bättre på. Bra utbud. Speciellt på Viking båtarna.

Gyllenbock sa...

Johan: tråkigt att höra att det inte finns mikroöl på Symphony. För något år sedan då jag åkte med Viking fanns det ett par öl från Stallhagen.

Eddan: ja maten var en besvikelse, matlåda nästa gång? :) Tycker också att resan gick fort.

Apan: smörgåsbordet var nog bättre förr, eller ja, då kanske man inte var lika kräsen? Hojen var inte med!

fajanen: jag har ingen bastu så något behov av bastuöl finns ej. Whisky fanns det gott om men jag köpte ingen butelj denna gång.

Anonym sa...

Trist det där med smörgåsborden på båtarna. Man minns ju dom som så himla lyxiga från barndomen. Troligtvis har dom väl aldrig varit sådär överdrivet bra, men visst känns det som om standarden sjunkit?

Johan sa...

Jag skulle vilja påstå att det varit samma standard på buffén på Symphony under de senaste 5-6 åren i alla fall, skulle gissa att det gäller för de flesta andra östersjökryssarna också. Däremot hade jag en lite annan syn på mat för 5-6 år sen, så då kändes det ju mycket lyxigare än vad det gör nu :)

Angående ölutbudet i taxfreebutikerna så tror jag de vill undvika att sälja öl på flaska där, och på burk finns det ju inte så mycket roligare öl än vad de erbjuder (nej, oscar blues lär inte bli aktuellt på finlandsfärjorna). De flesta kryssare är nog dessutom rätt nöjda med ölutbudet.