måndag 22 februari 2010

Munken



Lilla Hantverksbryggeriets öl från Västerås dricker jag inte ofta, inte så konstigt då deras öl sällan finns på annat ställe än beställningssortimentet. Första gången jag drack någon av deras öl var på SBWF 2004 vill jag minnas.

Munken är en klosteröl, jag tyckte att den påminde mycket om en barley wine.

Mörk, brunröd färg. Skummet var stort och lätt smutsigt. En rätt trevlig syn.

Doften var söt maltig och vinös. En del jäst som påminde lite om bulldeg. Torkad frukt lyckades näsan också hitta.

Smaken var maltig, söt precis som doften. Sirap, russin och torkad frukt. Rejält fyllig, ja ölet tog verkligen över munnen. Inte mycket kolsyra. Lite lakrits och vissa brända toner fanns också liksom spår av choklad. Avslutningen var söt och mild.

En stabil öl men det gäller att gilla söta saker. Gissar att den skulle passa fint till en del efterrätter. Skulle vara kul att smaka en lagrad Munken, gissar att den har potential att utvecklas.

3,6/5

3 kommentarer:

Ottes sa...

Bor ju nära Gurkstaden så jag kan ganska ofta åka över och förse mig med Hantverksbryggeriets produkter. De håller en jämn och god kvalitet. Kul att lokala bryggerier får ut sina varor på Systemet. Här hemma kan man nu köpa Eskilstuna Ölkulturs produkter. Mycket välbrygd öl, god men kanske lite tråkig?

Gyllenbock sa...

Nästa öl från Hantverksbryggeriet som jag skall prova är Baronen, så vitt jag kan minnas har jag aldrig druckit den tidigare. Direkt billiga är inte deras öl, men men.

Eskilstuna Ölkultur vill jag besöka, är det värt ett besök? Inte helt omöjligt med ett besök i vår.

Ottes sa...

Baronen är utmärkt!
När det gäller E:a Ölkultur är jag lite splittrad. Har inte varit där på länge och är heller inte medlem. Eftersom det är en medlemspub så äga bara medlemmar tillträde men man kan följa med en gång som gäst. Självklart är en bryggeripub trevlig men jag känner kanske lite avundsjuka för att de lyckades med något som vi i Åkes Ölklubb en gång i tiden inte fick till. Men man får kanske bita i det sura äpplet och bli medlem i alla fall, det vore ju synd på missade goda öl...