fredag 5 februari 2010

Humle-Hilda

Tror att jag för många år sedan drack en flaska Humle-Hilda Altbier från Sigtuna Brygghus. Hade inga direkta minnen av smaken så lite spännande var det allt att återigen ha en flaska hemma.

Altbier är förresten en tysk ale som ursprungligen kommer från Düsseldorf och andra städer i nordvästra Tyskland. Man behöver inte vara ett språkgeni för att förstå att ordet "alt" betyder gammal. Det är alltså en gammal typ av öl, en ölstil som var vanlig innan bryggning av lager började spridas från städer som München och Pilsen.



Utseendet var inte dumt, lätt grumlig brunröd färg med ett stabilt lätt smutsigt skum som lämnade rester i glaset.

Doften innehöll malt, bröd, deg, karamell och något som jag upplevde som en ytterst lätt doft av parfym. Vissa rostade toner fanns också liksom nötter.

Det var ingen smakexplosion, karamell, malt, gräs och en del frukt. Kroppen var runt medel, även halten kolsyra var medel. Vätskan kändes torr i munnen, avslutningen bjöd på en hygglig bitterhet.

Vet inte riktigt vad jag ska säga. Klart drickbar öl men långtifrån spektakulär. Nu har jag väldigt dålig koll på altbier så kan inte jämföra denna med de tyska.

2,9/5

6 kommentarer:

Eddan sa...

Jag hade med mig Humle-Hilda och Gas-Janne för 3-4 år sen till Lockelsbo. Har inga större minnen av dessa. På den tiden hade jag inte blivit en ölnörd som nu, hehe

Gyllenbock sa...

Eddan: jag kommer mycket väl ihåg att du hade med dig dem dit, den var en smärre sensation på den tiden! :)

Undrar vad vi tar med oss nästa gång?

Anonym sa...

Har planerat att dricka en altbier idag, men har heller inga förkunskaper om stilen. Lite spänd är jag ändå, även om Hilda inte verkade vara någon jättehöjdare.

Anonym sa...

Humle Hilda, liksom de övriga av "ordinarie sortiment" från Sigtuna Brygghus håller inte riktigt högsta klass enligt mig heller. Hoppas de tar sitt förnuft tillfånga och reviderar sitt sortiment då de har en mycket bra bryggmästare numera som jag tror kan och vågar ta ut vyerna lite mera.

Gyllenbock sa...

hirigalzkar: Altbieren som du drack tycktes verkligen vara en riktig höjdare, kul med överraskningar!

Anonym: jag håller med, Sigtunas öl har verkligen blivit bättre det senaste året. Är väldigt nyfiken på Vårweizen.

Anonym sa...

Ha ha ha ha idioter.....Humle Hildas är bryggt och designat av en mästare! Det är den nuvarande personalen på SBH som inte vet hur man gör en riktig HH!!
Gå lägg er!
Pils