måndag 4 januari 2010

Helårsrapport 2009

Några av er kanske minns att jag 2009 hade som ambition att spara samtliga kvitton från Systembolaget samt krogbesök. Halvårsrapporten går att läsa här.

Juli-december spenderade jag 4131,50 på Systembolaget. (då är det öl som syftas, så mycket annat än öl köptes ej under halvåret)

Sammanlagt under året blev det 7834,50. Totalt blev det 33 besök på Systembolaget där någonting köptes. Regeringsgatan besöktes flest gånger, närmare bestämt 14. Butikerna i Luleå (Storheden) och Östersund (Kyrkgatan) besöktes för första gången.

December blev den dyraste månaden på Systembolaget med sina 1353,50, billigaste månaden under året var oktober med blygsamma summan 153 kronor.

Förutom Systembolaget spenderas 120 kronor på Alko i Finland samt 60 euro i Bryssel och 1067 danska kronor i Köpenhamn. Räknat med utlandsköpen spenderades 10054,50 på öl. Till denna summa tillkommer 800 från Cracked Kettle i våras. Rätt många av de i utlandet köpta flaskor ligger och mognar i förrådet.

Antal krogbesök andra halvåret på hemmaplan var åtta på sex olika ställen. På de besöken lades 1100 kr på öl. Inga alltför blöta besök alltså, men värt att lägga på minnet är att på en del besök "slapp" jag betala själv. (ber att få tacka sponsorerna)

Totalt under året blev det 4100 vad gäller öl på krogbesöken.

Till ovanstående inhemska krogbesök tillkommer ett antal besök på krogar i utlandet, tyvärr har jag inte lika bra koll på ekonomin på de besöken.

Andra halvåret drack jag 210 öl, 173 av dem hade jag tidigare ej druckit. Sammanlagt under året blev det 371 öl eller smakprov. 106,4 liter drack jag totalt under året, dvs i snitt 0,29 liter per dag.

Ett bryggeri besöktes under året, men inte vilket som helst då det var Cantillon i Bryssel, verkligen en härlig upplevelse.

Höjdpunkterna var gäller öl var förstås ölbloggarträffen i april i Göteborg. Det var verkligen en sanslös tillställning. Stockholm Beer Festival var förstås också en kul happening. Helgerna i Bryssel och Köpenhamn på hösten var också de mycket roliga och minnesvärda.

Årets öl har jag svårt att uttala mig om, men till de absoluta bästa hör Hercules DIPA, Stormaktsporter 2007, Kaggen 2007, Bells Hop Slam, Dark Lord 2007, Two Hearted Ale, Cantillon Goldackerl Gueuze och Pannepot Vintage 2005.

Akkurat är alltid Akkurat men undrar om inte årets krog ändå inte blir Kulminator i Antwerpen. Det var verkligen en mycket speciell men samtidigt underbar upplevelse. Ett ställe likt det skulle jag själv vilja driva.

Reseåret 2009 var ganska stabilt, några nya länder besöktes nämligen: Turkiet, Malta, Österrike, Rumänien samt Egypten. Turkiet, Malta och Egypten var verkligen inga "öldestinationer", inte heller Rumänien. Sammanlagt blev det 34 take-offs under året, ja jag älskar att flyga, visst är det så.

Nu har jag tappat bort mig i denna förvirrade text så låt mig sammanfatta:

Liter öl som dracks 2009: 106,4
Antal öl/smakprover som dracks: 371 (297 nya öl)
Spenderat på Systembolaget (på öl): 7834,50
Utländska ölbutiker: 3020
Belopp på krogar på hemmaplan: 4100
Utländska krogbesök: har inte så bra koll, men ungefär 3100.

Under år 2009 köptes alltså öl för ungefär 18055 kronor. (en liten osäkerhetsfaktor vad gäller utlandet/krogbesök)

Vore kul att veta hur det ser ut för er andra, men jag antar att ingen är lika galen som jag vad gäller att räkna och spara kvitton. Har i alla fall bestämt mig för att hålla kolla även i år, alltid kul att kunna jämföra.

Trodde nog att jag drack mer än 106,4 liter under året, men men det är ingen hets. Något förvånande var juni årets svagaste månad vad gäller ölkonsumption, endast 4,94 liter. "Blötaste" månaden var oktober med sina 12,74 liter.

11 kommentarer:

BeerSwedenDarren sa...

Blimey, I can't recall what I drank last week, let alone several months ago! Well done on keeping such a close tab on your drinking habits. Quite frankly I don't think I want to know how much I spend on beer in a year, just in case the wife finds out.....

Gyllenbock sa...

Thanks Darren.

You know, I just thought that it could be a bit interesting to know. I think I'll keep track this year too.

Weine sa...

Kul med statistik. Man kanske skulle börja med något liknade?

Mina två enskilt största inköp under året var mina Köpenhamnsbesök ca 6000 respektive 4500 SEK per tillfälle.

Största krogbesöksnotan blev när jag besökte Sthlm på sensommaren (då Akkurat fyllt på med IPA) drygt 1000 kr/dag eller 3500 kr för hela långhelgen.

Andra enskilda ölrelaterade kostnader som gick på mer än tusen kr per tillfälle var mina två ölbyten (är ju inte direkt gratis att köpa det som krävs och sedan skicka det över Atlanten) sedan har vi naturligtvis SBWF (jag var där tors-lör första helgen kan tilläggas).

Det som inte har ökat detta året är nog inköpen på Systembolaget (tror jag). Dels har man smakat så mycket mer än föra året (nyhetsbegäret hade lugnat sig) och många av nyheterna hade jag redan köpt i Köpenhamn.

Bättre än så kan jag nog inte åstadkomma.

Anonym sa...

0,29 liter per dag är alldeles för lite. Borde minst ligga på 0,5 (för hälsans skuld självklart) så det får du jobba på i 2010. Jag hjälper dig gärna.

Du glömde nog det sista lilla inköpet på Vinmonopolet oxo, eller?

Johan sa...

Kul att oktober blev blötast och dessutom billigaste månaden på bolaget ;)

Anonym sa...

Lite galen är du nog. Men samtidigt var det riktigt (galet) intressant att läsa. Vet dock inte om jag skulle våga föra sådana här anteckningar själv. Intalar mig alltid att den gångna månaden varit billig ur ölsynpunkt, vilket nog inte är fallet särskilt ofta...

Norman sa...

mycket bra gjort, kommer också att försöka att hålla liknande statistik i år, men tvivlar på om jag vågar publicera resultaten då

Gyllenbock sa...

Weine: statistisk är kul till en viss gräns i alla fall. Dina Köpenhamnsbesök var verkligen digra vad gäller inköp.

Eirik: jag vet, det är en ren katastrof! 0,5 liter per dag innebär att man hamnar på en tjeckisk nivå, det låter ju inte helt fel. :)

Johan: japp det blev så, mycket beroende på att jag besökte Bryssel och Antwerpen i oktober.

hirigalzkar: du är inte den förste att säga att jag är lite galen. :)

Norman: även om man inte vill publiciera statistiken är det kul för en egen skull. Visst bor du också i Järfälla? Har tänkt kommentera några av dina inlägg men det tycks inte fungera.

Gyllenbock sa...

Eirik: just ja, det senaste inköpet från Vinmonopolet glömde jag, det får helt enkelt hamna i årets statistik.

Stefan - Beer Drivel sa...

Kul med statistik. Som tur är har jag inte hållit koll på hur mycket jag druckit. Skulle nog bli chockad om jag fick se siffran o får kärringa se det så blir det ju bara mer vatten på kvarnen haha ;)

Klart du ska upp i 0,5 liter per dag denna gång. Lika bra att du börjar redan nu ;)

Gyllenbock sa...

Stefan: jo, jag får verkligen skärpa mig, minst 0,5 liter i snitt måste det bli år.

Ett litet aber är förstås att jag skall försöka springa maran första helgen i juni, det är nog läge att börja träna i slutet av april eller så. :)