söndag 10 januari 2010

Det blev en norsk helg.

I fredags inleddes helgen med en Nøgne Ø Tyttebær, igår stod Nøgne Ø Pale Ale på tur.



Färgen var grumlig orange. Skummet var stabilt, vitt och ganska stort. Ölet såg helt klart inbjudande ut i glaset.

Doften kändes fräsch och frisk. Blommig med citrus, aprikos och en aning skog.

Smaken var uppfriskande med mycket kolsyra. Citrus och grape liksom en del tvål och knäck. Avslutningen var söt och bitter. Kroppen var runt medium. Helt klart en småtrevlig APA.

3,8/5



Idag dracks en Ægir Tors Hammer, en norsk barley wine som hade världspremiär i september förra året. Finns ännu ingen information om ölet på Ægirs hemsida. Överhuvudtaget har de norska bryggerierna över lag väldigt tråkiga hemsidor men det beror till en del på de smått bisarra norska alkohollagarna.

Flaskan köptes av Eirik då han besökte Vinmonopolet för ett par veckor sedan. Priset var högt, 118,60 NOK. Den givna frågan är förstås om ölet var värt sitt pris?

Färgen var mörkbrun med röda inslag. Inte så mycket skum, det skummet som bildades försvann ganska fort. Nåväl, gott så.

Doften var väldigt maltig och tämligen tung. Söt med mycket sirap och torkad frukt, russin. Även en del frukt och jäst.

I den tjocka och oljiga vätskan kändes alkoholen en del, idag var det visserligen inte minus 20 som det var för några dagar sedan men visst blev jag allt lite röd om kinderna då jag drack ölet. Barley Wine är verkligen perfekt vinteröl. Ölet hade en viss "rå" känsla. Är ganska övertygad om att hon åldras med stor värdighet. Förutom det råa smakade ölet även mycket marsipan och torkad frukt. Klart drickbar men blir säkert bättre. Ordet "rå" är kanske inte det lämpligaste ordvalet, men just nu kommer jag inte på något annat.

3,6/5

Apropå något annat tog Napoli en mycket trevlig seger hemma mot Sampdoria i italienska Serie A idag. Eller vad säger du Eddan? Forza!

Lustigt nog har fyra av de sex öl jag druckit i år varit från Norge. Det kommer förstås att ändras, i veckan väntar bland annat en del holländare skulle jag tro.

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Verkar hur som varit ganska trevliga öl Norska eller ej :)

Eddan sa...

Om fotbollen har jag ingen kommentar :-(

Många norrbaggar har det blivit senaste tiden men imorgon tisdag blir det ändring på det. Mot Holland!

Anonym sa...

Förlängt kontrakt med Lavezzi också. Grattis!

Gillar ny bakgrundsbilden!