lördag 5 december 2009

Kaffe och porter.

Ett par öl slank ner igår. Först en öl som jag länge velat prova, nämligen Péché Mortel från Montrealbaserade bryggeriet Dieu du ciel.


Péché Mortel visade sig vara precis så god som jag hade hoppats. Den absolut mest dominerande doften och smaken var kaffe, inte så konstigt då det var en Imperial Coffee Stout. I normala fall dricker jag knappt kaffe, det blir väl en 7-8 koppar per år. Kaffechoklad har jag alltid gillat liksom på senare år "ölkaffe".

Färgen var totalt svart, skummet var brunt och såg väldigt gräddigt och fint ut. Doften dominerades som sagt av kaffe, vidare fanns där en del choklad, rostade malttoner liksom även en gnutta vanilj.

Även smaken innehöll en väldig dos kaffe men även en del choklad och rostad malt precis som i doften. Den höga halten alkohol kändes knappt alls, ölet var verkligen fint balanserat. Fyllig, en lite oljig känsla på vätskan och en lång och trevlig eftersmak. Helt klart en höjdaröl!

4,25/5

Andra ölet som dracks igår var Black Rocket Porter, öl som bryggts på Gamla Slottskällans Bryggeri i Uppsala i samarbete med Wicked Wine.


Väldigt mörk färg, nästan kolsvart. Det bruna skummet var mycket stort men lade sig ganska snabbt. Då jag hade ett par centimeter vätska kvar fanns inget spår av skum kvar.

Doften var lätt rostad malt med choklad och något som påminde om gräs.

Smaken innehöll torkad frukt, lite citrus, svaga kaffetoner, choklad och en del nötter, särskilt i eftersmaken. En trevlig porter med en skön munkänsla, lite krämig sådär. Vidare kan sägas att vätskan var torr, bitterheten stabil. Ett lyckat samarbete men etiketten går inte till historien som den vackraste som skådats.

3,75/5

5 kommentarer:

Eirik@Basunen sa...

Du drack Peche innan B-RP va?
Då blir kanske B-RP lite bättre om du redan har en riktig kaffe-stout kvar i gommarna.

Ser fram att prova Peche, jag som vill ha de riktig svarta och tjocka :)

Gyllenbock sa...

Japp, Peche före Black Rocket. Men det var nog en timmes paus mellan de två. Peche var riktigt bra, tur att jag köpte några flaskor.

Fredrik K sa...

Drack B*RP tidigare idag och tyckte verkligen det var jättegott för att vara en lite svagare porter. Bland det godaste som kommit från Slottskällans Bryggeri förutom deras imperial stout.

Péché Mortel ska givetvis också bli riktigt trevligt. Även om förväntningarna kanske är lite väl höga, hehe.

Gyllenbock sa...

Fredrik: ja den var riktigt trevlig men etiketten var inte direkt vacker. :)

Blir intressant att höra din åsikt om Péché Mortel.

Eddan sa...

Péché Mortel var riktigt trevlig. Extremt mycket kaffelukt/smak. Tur att jag är kaffedrickare då, hehe.