torsdag 31 december 2009

3 x Lost Abbey.

Tänk vad många premiärer livet innehåller, ikväll var det premiär vad gäller att dricka tre öl från Lost Abbey under en och samma kväll. (Undrar om det någonsin kommer att ske igen?) Det rörde sig om de tre som nyligen funnits att köpa på Systembolaget. Några enstaka flaskor finns fortfarande kvar för den som är intresserad. Eddan och jag delade på de tre flaskorna och ikväll var det dags.



Öl nummer ett var Inferno Ale, en Belgian Strong Ale på 8,5%. Skummet var inte världens vackraste. Vätskan däremot var rätt fint, grumlig orangefärgad.

Doften var ganska så frisk, gröna äpplen, jäst, halm samt lite "diskmedel". Smaken hade en "typisk belgisk smak", frukt, "diskmedel" och jäst. Alkoholen kändes en del. Inte lika mycket äpple i smaken som i doften. Eftersmaken var lång och vätskan torr. Lättdrucken trots den relativt höga alkoholhalten.

En helt ok bira som jag gav 3,8/5.



Efter Inferno var det dags att prova Judgment Day. Färgen var väldigt mörkbrun, skummet var mycket vackert och hängde kvar från första till sista stund. Så skall det se ut!

Väldigt mustig doft, lakrits, russin samt en viss syrlighet, dock en svag sådan. Doften var inte direkt intensiv men rätt behaglig.

Smaken tyckte jag om, ölet var gott men det var inte enkelt att beskriva de olika smakerna som ölet behagade att bjuda på. Farinsocker, lakrits, söt malt och russin fanns definitivt där liksom en viss bränd ton. En touch av choklad tyckte jag mig också känna.

Inte sådär värst mycket kolsyra, alkoholen på 10,5% kändes inte mycket även om den lös igenom speciellt på slutet.

4/5

Efter det inledande två ölen blev det lite paus, vaniljglass med egenplockade hjorton fick det bli som pausunderhållning.



Sist men inte minst var det då dags att dricka The Angels Share, en hyfsat välkänd öl ute i stugorna kan jag tänka mig.



Det var ett spännande moment då korken skulle av flaskan, skulle det smälla eller inget hända? Svaret är att inget hände, ölet var helt utan kolsyra.

Färgen var mycket mörk dock inte helt kolsvart. Inget skum. Någon vacker syn var det inte.

Doften var väldigt vinös med tydliga inslag av nougat, ek, karamell och en viss hetta från alkoholen. Intressant doft, något liknande är det inte ofta som min näsa får dofta på.

Första klunken kändes väldigt speciell, en massa smaker som attackerade smaklökarna. Svaga brända toner, lakrits, vanilj, soja, frukt och en lätt syrlighet var det första jag tänkte på. Fascinerande, inte alls tung att dricka trots 12,5%. Komplex, men onekligen kan man undra hur den skulle smaka med kolsyra. Nu var det en jäkla massa smaker som inte riktigt hängde ihop, god javisst men inte världsklass. En märklig öl på många sätt.

3,7/5

Japp, det var det hela. En stabil onsdag var det helt klart. Om ölen var prisvärda eller inte kan man endast själv avgöra. 179 spänn för 37,5 cl Angels Share är ganska mycket, jag skulle inte köpa ölet igen om jag visste att det skulle smaka likadant som ikväll. Att studera flaskornas etiketter samt läsa de olika texterna var intressant, verkligen långt ifrån det politisk korrekta landet Sverige.

Nu vill jag lyfta på hatten och önska alla läsare ett synnerligen gott nytt år!

8 kommentarer:

Fredrik sa...

Trevliga öl!!!

Gyllenbock sa...

Fredrik: ja de var trevliga men i vissa fall inte riktigt så trevliga som förväntat.

Niggze sa...

Knäppte min Angels Share igår kväll, var helt överjävligt äcklig. Solklart infekterad, mjölkiga toner med en sjuklig syrlighet osv. Ska lämna tebax den när systemet öppnar igen vilket är den 2a.??

Danne sa...

Försökte köpa Judgement Day tidigare i veckan men den han ta slut. När de kom så hade jag redan så mycket öl, men nu sinar det fort och i januari kommer det ju inga nyheter... Tur att vi har bra krogar här i Sthlm iaf!

Gott nytt år!

Stefan - Beer Drivel sa...

Trevlig provning. Har bara provat Infernon hittills.

Gott nytt år! Ser fram emot att läsa om dina öl-äventyr nästa år.

Gyllenbock sa...

Niggze: verkligen tråkigt med en infekterad flaska. Så illa var det inte med mitt exemplar, tror jag iallafall. Vet ju inte hur den skall smaka på riktigt så att säga.

Danne: det är verkligen fröjd att ha så många bra ställen i Stockholm. Jag börjar bli lite sugen på en Cantillon eller två på Akkurat.

Stefan: nya äventyr utlovas även i år! :)

fajanen sa...

God fortsättning.

Gyllenbock sa...

Tack ska du ha Tom! Detsamma till dig!