lördag 19 december 2009

101 Oktan på Bishops

Käkade lunch igår tillsammans med en gammal pluggkompis, Bishops Arms på Vasagatan hamnade vi på. Deras lunchburgare blev det, 78 spänn är inte farligt om man jämför med McDonald´s och liknande tråkiga ställen. Till maten drack jag vatten, ja det är sant!



Bishops kör någon slags "Porterfestival" igen så lite nyfiken blev jag allt då jag såg att de saluförde Nynäshamns 101 Oktan Imperial Stout. Hade inte smakat den tidigare så det blev ett glas.

Ölet bryggs alltså av Nynäshamns Ångbryggeri, men ölets skapare är Charles Cassino. Han vann hembryggar-SM år 2007 med just 101 Oktan.

Ölet hade en mycket mörkbrun färg, skummet var tjockt och fint solbränt. Från första till sista stund fanns det kvar en skumhinna.

Till en början doftade ölet inte så mycket då vätskan var alldeles för kall. När det hela hade tinat började jag känna en angenäm doft av malt, mörk choklad, lite kaffe, lakrits och något sött.

Smaken innehöll en hel del mörk choklad samt lakrits, vätskan kändes torr. Vidare fanns där en del mörka bär samt brända malttoner. God, söt och väldigt drickbar. Inte alls någon tuff "tonårings" Imperial Stout utan snarare en gentleman. Lagom fyllig, ja lagom på det mesta med en tämligen lång eftersmak. Vill ni dricka något extremt var vänliga och sök efter något annat.

3,8/5

2 kommentarer:

Danne sa...

Åh den vill jag gärna dricka om! Undrar om det går få till ett besök snart... BA vasagatan är annars inget favoritställe då jag allt för ofta träffat på gammla öl till höga priser.

Gyllenbock sa...

BA på Vasagatan funkar som "nödlösning" eller som sista stopp innan tåget hem. Miljön både inne och ute är inte direkt skoj. Förutom 101 Oktan hade de Stormaktsportern från 2008, Kaggen stod näst på tur. (festivalens sista öl om jag förstod rätt)