tisdag 27 oktober 2009

Ölbutiker i Bryssel.

Har man törst behöver man ej gå törstig alltför länge eller långt om man befinner sig i Bryssel. Öl går att köpa snudd på överallt, från vanliga kiosker och mataffärer till specialiserade ölbutiker.



Inne i absoluta centrum finns det några riktigt trevliga butiker. Beer Planet låg närmast vårt hotell, den butiken besöktes vid några tillfällen. Mannen som satt vid kassan var inte duktig på engelska men å andra sidan behövdes det ingen hjälp. Ölen var uppradade efter stil. Många öl hade de, minst 500 olika sorter. Priserna var helt ok, de flesta småflaskor kostade 2,50. Öppettiderna var väldigt liberala, 11-21 på helger.




Väldigt nära Grand-Place fanns Bier Tempel. En butik där det helt klart fanns en hel del turister men utbudet var det inget fel på.





Priserna på Bier Tempel var väldigt lika de på Beer Planet. Hur många olika öl de hade på Bier Tempel vet jag inte riktigt, men helt klart fanns det något för alla. Liberala öppettider även där.




En trevlig liten butik med en skön ägare var Délices et Caprices. Butiken var liten och utbudet betydligt mindre jämfört med de två tidigare nämnda butikerna. Köpte bara en flaska där, dock en trevlig sådan då det var en Fantome Biere Artisanale Sur Lie för 8 EUR. På Délices et Caprices kunde man om man ville sitta och dricka öl, både inomhus och utomhus. Mysigt värre men nu hade vi inte tid för det.



På Belgian Beer Tradition hade de 250 olika öl, de allra flesta i enbart stora flaskor. Priserna upplevde jag som rätt höga så något köpt blev det inte. Tex kostade en Chimay blå 3,35 EUR.



I mataffären kunde man köpa ett fyrpack Chimay blå för 5,25 EUR. Som bekant kostar en flaska på Systembolaget 28,90.



Det finns andra kända ölbutiker i Bryssel men de hann ej besökas denna gång. Priserna är ganska lika mellan de olika affärerna men visst är det värt att jämföra innan man gör de stora inköpen. Mataffärerna var klart billigaste, deras utbud var förstås inte i närheten av specialbutikernas men ändå tillfredsställande.

Öl från Cantillon är absolut billigaste att köpa på plats på bryggeriet. Som jag redan nämnt i ett tidigare inlägg kostade tex en flaska 75cl Grand Cru Bruocsella för 5,40 EUR medan den i ovannämnda ölbutiker kostade runt 13 EUR. Verkligen mycket, mycket prisvärt "hemma" hos Cantillon.

Jag hade lätt kunnat ägna många timmar i affärerna, ja för ovanlighetens skull. Att knalla omkring i vanliga butiker är inte roligt, men öl, ja det är en annan femma det.



De öl jag köpte hem kostade sammanlagt nästan prick 60 EUR. Jag hade gärna köpt fler flaskor, ja nästa gång vill jag åka med bil till Belgien. Det var sannerligen inte enkelt att bestämma sig för vilka öl som skulle med hem.

Ett par saker till som är värda att nämna är att i samtliga ölbutiker kunde man köpa ölglas, utbudet var stort. Utbudet av specialöl, ja riktigt svårflörtade öl var inte stort i butikerna. Någon Westvleteren, förutom åttan kunde jag ej hitta någonstans.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag bilade runt i Belgien en vecka i somras. Har man möjlighet att ta sig till de specialiserade ölbutikerna utanför Bryssel ska man absolut göra det; priserna där ligger runt 1 euro för de flesta småflaskor. Även Cantillons öler kunde vara något billigare i butik än på bryggeriet, något som inte gällde de andra lambicbryggerierna. Cantillon överlag var faktiskt ganska dyra, t.ex. kunde man köpa 12*75 cl Girardin Black Label för 24 euro på bryggeriet, eller 75 cl Hanssens Oude Gueuze för 3,00.

Men; det är rätt häftigt att vilken souvenirbutik som helst i Bryssel har ett helt ok utbud av belgiskt öl.

/Erik

Stefan - Beer Drivel sa...

Jag har för mig att man bara kan köpa Westleteren på bryggeriet och att man då måste boka tid för att komma dit. Så det kanske är därför dom är så svåra att komma över. Men jag har inte provat själv så jag vet inte.

Gyllenbock sa...

Erik: nästa gång jag åker till Belgien vill jag gärna bila, precis som du skriver är det betydligt billigare utanför stadskärnan. 12*75 cl Girardin Black Label för 24 euro låter makabert billigt! :)

Stefan: jag vet att Westvleten ibland förekommer i ölbutikerna men inte alltför ofta. Inte undra på att den har legendstatus då den är så svår att hitta utanför klostret. Fast man kan också hitta flaskor i Köpenhamn.