onsdag 14 oktober 2009

En dag helt i min smak.




En underbar onsdag har det varit. Dagen började med en schysst lunch tillsammans med en gammal studiekamrat, sedan begav jag mig till Sjöhistoriska museets Titanic-utställning. Titanic har fascinerat mig i åratal. Inte blev dagen sämre av besöket på Vasamuseet. Det gamla regalskeppet och 1600-talet finner jag ytterst intressant. Skulle jag vinna många miljoner skulle jag lätt kunna sluta jobba och sätta mig att studera gamla böcker om fartyg och gamla tider tills det var dags att lämna detta liv. Givetvis då tillsammans med en flaska Imperial stout eller två. Vasamuseet är verkligen en pärla på denna jord, helt underbart ställe att strosa omkring i.




Idag lärde jag mig att dåtidens sjömän drack mycket öl, 63 liter per månad var ransonen. Förmodligen var det inte Mikkeller Black i tunnorna. Hittills i år har jag avnjutit ungefär 75 liter öl, ja jädrans vad långt efter jag ligger jämfört med en sjöman från 1600-talet.



Dagen var inte slut med detta, nejdå, långt ifrån. Till att börja med besöktes smått klassiska Soldaten Svejk, eller "Svejken" som vi alla säger. En dag fylld av museumbesök innebär verkligen att det är läge att fylla skrovet med näring. Alldeles för länge sedan mitt senaste besök i juli 2008 måste jag säga. Svejken får väl sägas vara lite av ett stamhak, ja iallafall förr. Mycket trevligt ställe med underbar mat och sympatiska priser. En av anledningarna till dagens besök var att de serverade opastöriserad Pilsner Urguell, något som Schnille och schmak rapporterade om för några veckor sedan.



Rätt skoj det där med den opastöriserade Urquellen, vad jag förstått är Svejken den enda restaurangen utanför Tjeckien som saluför just den ölen, verkligen unikt med andra ord.



Nu är det länge sedan jag drack vanlig Pilsner Urquell men den opastöriserade var helt klart trevlig. Inte sådär alltför avancerad eller "märkvärdig" men däremot skön med sina enkla och rena smaker. Ölet såg läckert ut i glaset, skummet var stort. Helt klart sinnebilden av en klassisk pilsner. En hel del citrus och smör i smaken liksom malt, givetvis även bröd. Beskan var inte fy skam. Halten kolsyra tyckte jag var låg. Skön törstsläckare utan några direkta krusiduller. 3,25/5



Till den härliga maten drack jag en Skalak. Ingen märkvärdig öl men den passade fint till den ljuvliga Pragerschnitzeln. Även på den var skummet skönt, mycket malt samt en viss gräsighet i aromen. Ganska söt smak men en hel del bröd och humle. Eftersmaken var väl kanske en aning vattnig. Inget superöl men släckte törsten kan man säga. 2,5/5

Till efterätten (ja naturligtvis blir det efterrätt, vad trodde ni?!) blev det en mörk Bernard. Det ölet har jag gillat i många år. Black lager dricker jag inte alltför ofta men det är helt klart en underskattad och småtrevlig typ av öl.



Härlig mörk färg dock inte kolsvart. Stort fluffigt skum som var lite smutsigt. Rostad malt och kaffe samt lite choklad i doften. Smaken innehöll mycket av det som fanns i doften. Inte alltför fylligt öl, däremot en mörk öl man lätt skulle kunna njuta ett antal av utan att lägga skridskorna på hyllan. 3,75/5

Av bara farten blev det ett litet depåstopp på Glenfiddich Warehouse i Gamla Stan. De hade fått in Nynäshamns senaste öl, Rakau.



Nya öl från Nynäs vill jag alltid prova. Tyvärr var inte Rakau sådär vidare skoj. En pale ale som verkligen doftade Nynäshamns Ångbryggeri lång väg, det är verkligen något speciellt med deras "hussmak". Såg rätt fint ut i glaset med det stabila skummet. Fruktig doft som även innehöll mycket tvål. Tvål fanns det även i smaken, nja sådär jätteskoj är det inte i längden. Tvålsmaken dominerade lite väl även om där fanns en del jäst, frukt och humle i bakgrunden. Njet, en av de sämre från Nynäs måste jag säga. 2,5/5

Som en nätt liten avslutning på onsdagens övningar beställde jag en Sotholmen Extra Stout. Innan jag väl beställde glaset fick jag små smakprov av den vanliga Sotholmen samt en vanlig Guinness. Måste säga att Guinnessen var att skämt i jämförelse med Sotholmen, obefintlig doft och smak. Ren Kalle Anka, kanske hårt att skriva så men det var min spontana tanke. Visst skall man skriva det man tycker?



Sotholmen Extra Stout var inte alls dum. Den är på 7% jämfört med 4% för standardvarianten. Skummet var smått sensationellt läckert, jag ville ta fram en sked och bara hugga in.

Mycket kaffe i aromen, betydligt mer kaffe än choklad. Tyckte mig även känna aningen rök samt karamell. En skön doft helt klart. Smaken var inte fel den heller, kaffet dominerade. Rostade toner, lite oljig känsla, kroppen var kraftigare jämfört med Sotholmen "light". Vätskan ganska torr, helt klart en trevlig stout att dricka. Inte våldsam på något sätt utan bara mysig en vanlig onsdagkväll.

4/5

8 kommentarer:

Eddan sa...

Svejken håller fortfarande hög klass på maten. Mycket god potatissallad! Men såg dom inte lite små ut i jämförelse med dom i Wien?! ;-)
Jag tror även att servitrisen hade fått sin menstruation igår, hehe.
För övrigt vill jag ha Oppigårds Indian Tribute i mitt kylskåp. Nu!

Gyllenbock sa...

Schnitzlarna i Wien är det ingenting som slår, det är paradiset på denna jord vad gäller det.

Servitrisen var verkligen inte rolig igår, föredrar helt klart den äldre som brukar vara där.

fajanen sa...

Lät som en riktigt trevlig dag. Mörk Bernard är riktigt trevligt. Sotholmen lät gott. Tyckte den vanliga var lite lätt.

Stefan - Beer Drivel sa...

Vilken härlig dag, du verkar veta hur man ska njuta ;)

Hur var Titanic-utställningen förresten? Det var inte så längesen jag var på museet men funderar på att gå dit bara för den nya utställningen.

Gyllenbock sa...

Fajanen: vanliga Sotholmen är ganska lätt men den var anmärkningsvärt smakrik jämfört med Guinness. Sotholmen Extra hade lite extra av allt kan man enkelt sammanfatta.

Stefan: livet är kort, det gäller att njuta. :) Allvarligt talat jobbar jag varierade arbetstider så jag är ofta ledig på vardagar, då är det skoj att hitta på lite även om man ibland får göra saker och ting ensam.

Utställningen om Titanic var stabil, har man inga förkunskaper om fartyget vill jag nog påstå att utställningen är snudd på lysande. Lärorik med många intressanta fakta. För egen del är jag mycket påläst om Titanic och dess öde men fann ändå utställningen som klart sevärd.

Anonym sa...

Verkar ha varit en oerhört trevlig dag! Skönt och välskrivet inlägg dessutom.

Gyllenbock sa...

Hirigalzkar: jodå, det var verkligen en trevlig dag. Gissar att ni också får en kul dag idag, lycka till med dagens inköpsrunda i Köpenhamn.

Stefan - Beer Drivel sa...

Jag blev inspirerad av ditt inlägg Gyllenbock så jag hade en liknande dag med några förändringar. Ser nu i efterhand att vi beställde samma öl på Svejk också. ;)