torsdag 8 oktober 2009

Cantillon Goldackerl Gueuze på Akkurat.

Kom nyss hem från en trevlig afton på alltid lika sköna Akkurat. Tillsammans med Mattias från Hirigalzkar på öläventyr och hans kompis Danne delade jag på en flaska Cantillon Goldackerl Gueuze, vilken dryck sedan! Mer om den senare.

Det var mycket folk på Akkurat ikväll, vi fick vänta en timma ungefär innan vi fick ett ledigt bord. Under väntetiden drack jag en XX Bitter från De Ranke. Grumlig, apelsinfärgad karaktär. Skummet var ganska stort och hängde kvar en bra stund. Kul att dricka en belgisk öl med mycket humlekaraktär, bitterheten var klart skön om inte sådär supermäktig. Lite tvålig känsla, mycket citrus. Kroppen var medium, ölet var väldigt läskande och trevligt att dricka. Eftersmaken var åt det torra hållet. 3,75/5

Torsdagar är detsamma som tyskkvällar på Akkurat. Kvällens tyska specialare var kalvschnitzel med fläsk-och äppelknödel samt surkål, behöver nog inte ens nämna att det var väldigt välsmakande. Tysk husmanskost går alltid hem.

Till maten ville jag ha något tyskt, en Beck Bräu Pils från Brauerei Beck Trabelsdorf blev det. En inte alls tokig, klassisk pilsner. Rena och fina smaker, inga större krusiduller. Ljus färg med ett skum som försvann fort. En viss smörighet, rejält maltig och en del humle. Ibland är det väldigt skönt att gå tillbaka lite till ursprunget med de enkla, rena smakerna. Det behöver inte alltid vara extremt hypade och superkluriga öl. 3,25/5

Ok, kvällens avslutning blev förstås inte helt normal eller vad man nu ska säga. Vi delade som sagt på en flaska Cantillon Goldackerl Gueuze, en öl som bryggdes i november 2004 för att senare år 2005 levereras till Akkurats 10-års jubileum. I framställningen av ölet användes bland annat Botrytisdruvor, ölet låg också och skvalpade i konjaksfat. Vill ni läsa mer om bakgrunden ta då en titt på Ratebeers information.



Redan när servitrisen drog av korken ur flaskan kände jag att detta var kvalitetsöl. En härlig arom spred sig runt bordet. Färgen var guldaktig, skummet försvann väldigt snabbt.

Doften, ja den var fantastisk! Inte alldeles lätt att beskriva, den klassiska doften av stall fanns där men det var en ganska mild sådan. Vibbar av vin fick jag definitivt, gröna äpplen, citrus, en stänk källare. Ja det var verkligen en härlig doft med en massa beståndsdelar som det är svårt att riktigt sätta ord på.

Smaken var kanske inte riktigt lika underbar som doften dock väldigt, väldigt bra! Inte lika syrlig som en vanlig Cantillon Gueuze, denna var helt klart lite mildare. Min första spontana tanke då jag smakade på ölet var att det smakade lite simhall. Smått bisarrt men så var det. Söta toner, liksom vinösa sådana. Citrus, äpplen, lite trä också. Komplex men samtidigt lättdrucken. Kroppen kändes tyngre jämfört med en ordinär Gueuze. Ordentligt med alkohol, 10,1%. Initialt kände jag inte något av alkoholen, men sedan märktes den av, fast obehagligt det blev det aldrig, nä det var mer en behaglig värmande effekt. Avslutningen var torr. En öl som det verkligen är kul att ha provat.

Verkligen en underbar öl som var perfekt att dela på tre då den inte var helt gratis. Men som jag alltid säger, hellre något som är riktigt gott för en hundring eller två istället för tre stora stark som inte är goda.

Betyget kan inte bli annat än högt.

4,5/5

Flaskans utseende var också väldigt vacker, som en flaska champagne. En bisak kan tyckas men det bidrar helt klart till helheten. Tänk att ha ett dussin eller så i källaren.

8 kommentarer:

Fredrik sa...

Det är en helt sjukt bra öl kul att ni testade den, hoppas att det finns några kvar.

Gyllenbock sa...

Verkligen en underbar öl! Vore skoj att veta hur många flaskor de har kvar.

Stefan - Beer Drivel sa...

Oj, den där måste jag prova nästa gång jag trillar in på Akkurat.

Anonym sa...

Maten var inte helt fel den heller. Härligt med lite tysk GI.

Dolph sa...

Kommer ihåg att den faktiskt fanns att köpa på vinkällarbutikerna en period 2005. 36 flaskor totalt till ett pris av 613:- flaskan :)

fajanen sa...

Låter som ni hade det riktigt bra. Synd att jag missade det, men ni fick ju mer i glasen. Vore skoj att vara med en annan gång istället.

Gyllenbock sa...

Stefan: kan lova att du inte blir besviken som du beställer in en flaska, men det är bra att vara några stycken som delar på en flaska då den inte är helt gratis.

hirigalzkar: tysk GI var det. :)

Dolph: oj, så den såldes alltså på Systemet, ja där ser man. Men vilket pris, dyrare än på Akkurat.

fajanen: det kommer nya tillfällen, det är jag helt övertygad om.

Anonym sa...

Låter helt sjukt fantastiskt gott!