onsdag 23 september 2009

Nya vätskeregler på flygplatser i EU.

Äntligen säger jag bara!

Enligt denna artikel i Guardian har EU-tjänstemän undersökt möjligheten att upphäva gällande förbud vad gäller vätskor i handbagaget på flyget. Från och med 2012 skall nuvarande förbudet försvinna på flygplatser som hanterar fler än 10 miljoner passagerare. Flygplatser med färre än 10 miljoner passagerare får vänta till 2014.

Från och med nästa år skall passagerare som kommer från områden utanför EU kunna medföra vätskor på anslutningsflyget inom EU. Det har inte varit skoj för dem som köpt en butelj eller två i tex Kina för att sedan bli av med flaskorna då de skall byta kärra i Europa. Undrar förresten vart de flaskorna tar vägen? Vi snackar inte några få flaskor.

Mycket bra nya regler enligt mig, men varför vänta så länge? Nuvarande vätskeregler är det löjligaste påhittet i mannaminne.

Tänk vad smidigt att efter ett besök i säg Bryssel kunna ha lite skoj öl i handbagaget. Det är inte alltför många år sedan man kunde fylla ryggsäcken och vara förvissad om att flaskorna skulle överleva.

5 kommentarer:

Stefan - Beer Drivel sa...

Vore ju riktigt skönt att slippa den där irriterande vätske-regeln.

Mo sa...

Vad är det för fel på att packa ner ölen i det incheckade bagaget? Lite bubbelplast och tejp är allt som behövs. Har kört på detta nu i två och ett halv år fram och tillbaka mellan UK och Sverige och inte ett enda missöde. :)

Mo sa...

...har för övrigt också fått med mig sju flarror vin från Sydafrika en gång i år. Det var dock i ärlighetens namn smuggling i lagens mening då man enbart får ha med sig två liter in i EU tydligen.

Gyllenbock sa...

Mo, det är inget fel i det men ibland reser man kanske bara med handbagage, då går det ju inte att ta med sig några flaskor. Dessutom kan viktaspekten vara en faktor, har men redan en tung väska kan det vara svårt att få med sig så många flaskor i bagaget utan att behöva betala en massa extra.

Lite jobbigt är det om någon av flaskorna går sönder i bagaget, då kan man i värsta fall bli ersättningsskyldig för sanering av tex flygplanets lastutrymme.

Jonas sa...

Mo>Detta''två liter införsel i EU''kan bara gälla vin antar jag.När det gäller öl är det bara att packa så när23kg som det bara går;-).