torsdag 17 september 2009

Jag tillhör nog inte målgruppen.

Antar att jag inte är ensam om att ha fått mail från Star PR angående Budweiser. I det bifogade faktabladet med titeln "Därför är Budweiser världens mest avancerade öl" svarar Georg Reisch, Budweisers bryggmästare på en del frågor. Apropå Georg Reisch, han kommer att besöka Stockholm Beer Festival idag, imorgon och på lördag för den som är intresserad.

-Varför skall man dricka Budweiser?

"För att man gillar hur den smakar. Den har en ren och fräsch smak som har varit densamma sedan det första Budweiserölet bryggdes 1876. Vi använder faktiskt fortfarande samma jäststräng som Adolphus Busch tog fram när ölet introducerades."

"Det är ett erkänt faktum att rena öl är svårare att brygga än kraftiga öl. Budweiser renhet gör det därför till det svåraste och mest avancerade öl jag som bryggmästare bryggt. Processen förtjänar all respekt, även om lager inte hör till ens egen preferens.

"Att jag personligen tycker att ölet är de godaste jag druckit gör valet enkelt för mig. Jag har full respekt för dem som vill ha kraftiga öl, såväl för dem som producerar det, men var sak har sin plats."

-Vad innebär ditt arbete som bryggmästare på Budweiser?

"Att vara bryggmästare på Budweiser är som att vara vetenskapsman, filosof och lärare på en och samma gång. Vårt jobb är att leda och inspirera all duktig personal som arbetar med öltillverkningen så att vi tillsammans kan ta fram en öl av bästa möjliga kvalitet."

"Vi är vetenskapsmän eftersom vi förstår de komplexa biokemiska reaktioner som äger rum i bryggeriet, och alla matematiska formler som bryggning av öl grundar sig i. Vi är filosofer och lärare eftersom vi instruerar och lär alla bryggare den avgörande betydelsen av de tusentals uppgifter vi gör varje dag. Det är i detaljerna det ligger och det är viktigt att alla arbetar konsekvent och mot samma mål. Jag brukar även säga att vi är sensoriska konstutövare då vi skapar ett öl med vackert utseende och fantastisk arom och det kräver faktiskt en viss konstnärlig ådra.

-Hur försäkrar du dig om att kvaliteten på varje Budweiser är optimal?

"Allt grundar sig förstås i att vi alltid använder de bästa råvarorna och har rigorösa kontroller av dessa. I mitt arbete som bryggmästare är jag engagerad i hela bryggningsprocessen. Vi stämmer av och har kontroll över varje steg i framställningen samt gör rutinundersökningar, analyser och smaktester för att försäkra oss om att kvaliteten är så hög som den skall vara. Varje dag flyger vi in prover från våra 12 bryggerier i USA till St. Louis och prick klockan 15.00 testar vi prover från varje fas i bryggningen från alla bryggerier. Vi gör dagliga smakprov på alla råvaror som används i produktionen, från korn, ris och humle till odlingen av jäststammarna. Vi smakar på vörten från bryggeriet, det fermenterade ölet från den första jäsningen samt det lagrade ölet, det som är färdigbryggt och slutligen testar vi färdigpaketerat öl. Den här kombinationen av undersökningar, analyser och petnoga tester låter bryggmästaren bevaka och garantera kvaliteten och kontinuiteten av all Budweiseröl."

-Varför gör ni de här testerna?

"För att försäkra oss om att ölet utvecklas på rätt sätt, och smakar likadant varje gång som du dricker en Budweiser. Människans smaksinne kan urskilja en del på en triljon, något många inte vet om, men med den kunskapen i ryggen ökar förståelsen för hur mycket en liten skillnad kan påverka upplevelsen av ölet. Vårt smaksinne är ungefär 1000 gånger mer exakt än det resultat vi skulle få från en analys gjord i ett laboratorium. Det är därför som de här dagliga smakproverna är så viktiga och det är därför som vi tar oss den tiden. Bryggmästarna är den sista utposten när det gäller att försäkra sig om kontinuiteten och den höga kvaliteten i ett Budweiseröl."

-Är det sant att ni fryser ner Budweiseröl?

"Ja det är sant. I början av 1980-talet började Anheuser-Busch regelbundet kryogenetiskt frysa Budweiseröl för att jämföra smaken från år till år och årtionden till årtionden. Att kryogenetiskt frysa ned någonting innebär att man arbetar på extremt låga temperaturer. Denna metod använder vi för att säkerställa att utseende, aromer och smak förblivit detsamma. Genom det här projektet har vi lärt oss att vi har varit framgångsrika i vårt uppdrag att agera beskyddare av den kontinuerliga smaken av Budweiser."

Undrar om han verkligen tycker att Budweiser är det godaste ölet han någonsin druckit? Tillåt mig att tvivla. För egen del har jag druckit Budweiser en gång, det är bra så.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har funderat ett tag på hur jag ska kommentera det här inlägget... det får helt enkelt bli så här:

HAHA!