måndag 3 augusti 2009

Två Nøgne Ø samt Hansa Pils.

Befinner mig just nu i Bergen tillsammans med storasyster, en högst förtjusande stad och syster.



Tidigare idag började jag ölpimplandet i Norge med en Hansa Pils. En öl som jag redan nu glömt bort, ja det var verkligen en tråkig och smaklös öl. Jag blev lite lätt provocerad av hur dåligt den smakade. Fanns lite bröd i smaken, men ingen eftersmak och ingen doft värd att minnas. En riktigt dålig blasköl. 0,75/5



Dagens andra öl intogs på Henrik øl og vinstove, ett unikt ställe på det sättet att de inte spelade någon musik. Utbudet av öl var inte fy skam. Kändes rätt att i Norge dricka en öl från Nøgne Ø, särskilt en rackare jag tidigare ej druckit, i detta fallet en Amber Ale.



Mörkbrun färg på ölet, grumlig (ungefär som ett dike i Indien) och en del partiklar. Skummet ganska litet men det bildades rester på glaset. Smakade lite järn, en hel del choklad, kaffe och karamell. Fanns även en viss fruktighet. Halten kolsyra var medel liksom fylligheten. Beskan mild, IBU på 30. Inte alltför spektakulär dock klart drickbar och ljusår över den urtrista Hansan som dracks tidigare på dagen.

Betyg? Ja, ska vi säga 3,25/5. Kostade 89 norska kronor.

När jag ändå satt där var det lika bra att beställa en till öl från Nøgne Ø som jag tidigare ej druckit, nämligen deras Havrestout. Den kostade 82 norska.



Svart färg, och ett brunt skum som låg kvar en stund. Doftade lite frukt men främst svagt av bränt malt och rök. Smaken var inte alltför imponerande, nä tämligen beskedlig. Brända toner, en del choklad och kaffe. Rätt tunn avslutning. Bryggeriet själva skriver att denna stout är ganska "enkel", ja en stout för nybörjare eller för folk som inte är vana vid att dricka mörk öl. Det kan jag hålla med om, svår det var den inte utan rätt mild dock inte helt rutten, utan hygglig trots allt.

3/5

Kvällens två öl från Nøgne Ø tillhör definitivt inte bryggeriets bästa, men som alltid är det kul att ha testat öl man tidigare ej druckit.

Inga kommentarer: