måndag 16 mars 2009

Grabbhelgen på landet, del 1.




Helgen tillbringades som tidigare nämnt på ett landställe norr om Uppsala. Fyra galningar var vi, nämligen Eddan, Silenzi, Veiron och så undertecknad. Som vanligt låg vårt fokus på god mat, trevligt umgänge samt förhoppningsvis goda och spännande öl. Alla hade vi med oss en hel del intressanta buteljer.



Efter att vi hade installerat oss och i vissa fall svettats med snöskottning var det dags för eftermiddagens första öl. Nummer ett för mig blev en Indianviken Pale Ale från Nynäshamns Ångbyggeri. Den smakade lika gott och stabilt som alltid. Man känner verkligen att det är en öl från Nynäshamn, de har en rätt speciell egen smak.



Efter Indianviken delade Eddan och jag på en Double Bastard Ale från Stone Brewing. Köpte den flaskan i november på Systembolaget, nu var det äntligen dags att smaka. Ölet hade en underbar doft, godis! Eddan tyckte sig känna en del toner av lakrits men framförallt blandgodis. Ölet hade en trevlig fruktig smak och en underbar beska. Stor kropp och en skön känsla på vätskan. Bra och lång eftersmak. Verkligen ett gott öl, perfekt att dela på två. Jag gillar verkligen öl från Stone, ett underbart amerikanskt bryggeri. Mitt betyg blir 4,25/5.



Efter att Eddan och jag vilat våra smaklökar ett tag var det dags att dela på en flaska Nøgne Ø # 100 från norska Nøgne Ø. Det var första gången jag drack en sådan, förväntningarna var mycket höga. Den givna frågan är då om förväntningarna infriades? Ja, det gjorde de! Nøgne Ø # 100 är ett underbart gott öl! Det skall vara en dubbel IPA, men enligt mig är det en blandning av lite av varje. IPA, Barley Wine, ja jag vet inte riktigt. Doften är underbar, smakar lite choklad men framförallt mycket humle och citrus samt ananas. Verkligen suverän! Betyget blir mycket högt: 4,75/5

Efter Double Bastard och Nøgne Ø # 100 var det dags att äta kvällsvard. Till maten drack jag en Jämtlands IPA. Den har jag tidigare recenserat, och slutsatsen blev den samma som tidigare. Ölet är klart drickbart men någon direkt lysande IPA är det ej. Lite mer humle kanske?



Nästa öl på programmet blev en Solstice d'hiver från kanadensiska Brasserie Dieu Du Ciel. Ölet var med bland de julölsnyheter som landade i november förra året. Solstice D'hiver hade en fin doft med mycket inslag av karamell, malt och torkad frukt/bär. Inte alls dumt! Ölet kändes mycket fylligt och med fina smaker av karamell och frukt och bär. Beskan är hög och alkoholen värmde fint. Stabilt och gott öl! 4,25/5



Trodde ni att det nu var slut med öldrickande på fredagen ja då trodde ni fel. Kastell Bier Triple från belgiska Van Honsebrouck hade Eddan beställt från beställningssortimentet. Ölet hade skön syrlighet. Mycket humle och en hel del toner av citrus. Även lite jäst fanns där i bakgrunden. Ölet var sött och starkt, 11%. Ölet kändes smidigt att dricka trots den höga alkoholhalten. Dessa starka belgare är verkligen förrädiska. Betyg: 3,5/5



Samuel Adams Imperial Pilsner gick att köpa i november förra året, då tyckte jag att den var intressant och god med en mycket stor beska. Nu var inte flaskan alltför gammal, men ölet kändes ändå lite annorlunda, inte lika brutalt beskt. Kanske är läge att spara den sista flaskan jag har kvar ett år eller så bara för att se vad som sker med ölet.



Som avslutning på fredagskvällen delade vi på en Nøgne Ø Imperial Stout. Helt otroligt egentligen, tänk att under samma kväll på dricka två öl från Nøgne Ø som man tidigare ej druckit. Ölet var förstås kolsvart, med ett fint ljusbrunt skum. Doften var fantastisk, trevliga rostade toner samt mycket choklad och kaffe. Även smaken innehåller mycket rostade toner, choklad, kaffe och även lite trevliga lakritstoner. Beskan är stor och eftersmaken lång och ljuvlig. Vätskan är underbar och ölets är härligt fylligt. Verkligen en höjdare! Betyg: 4,5/5

Fredagen var verkligen en höjdare, de bägge ölen från Nøgne Ø var helt otroligt goda! Nøgne Ø # 100 tillhör helt klart eliten av samtliga öl jag druckit. Kanske vore läge att besöka bryggeriet? Tack Eddan att du bjöd på dem, mycket uppskattat! Även Double Bastard var mycket god. Om lördagens äventyr skriver jag senare.

7 kommentarer:

Stefan - Beer Drivel sa...

Låter som en kalashelg. Håller med om Stones, körde en provning med deras öl strax innan jul och det var bra öl rakt igenom. Har för mig att Double Bastard fick bäst betyg då.

Markus sa...

Låter som en riktigt trevlig helg. Alltid kul när man får träffa andra ölnördar och dricka god öl tillsammans.

Anonym sa...

Trevlig läsning som vanligt och.. hade ni inga utmaningar med surströmming? Typ hundra varv runt stugan med glada skratt, samt ett fotomoment och billigt burköl som straff? :)

/ Apan aka icke ölkännare

Anonym sa...

Tack själv!
Mycket angenäm helg med grabbarna. Många fina ölsorter hade vi med oss. Nøgne Ø #100 och Double Bastard Ale var mina favoriter.

dempa sa...

Vad trevligt, jag har nog 2-3 flaskor #100 och en Imperial Stout från Nøgne Ø hemma.

Jag har tidigare skrivit om hur jag upplevde en ett år lagrad Samuel Adams Imperial Pilsner, det är ingen brådis att dricka den :)

Anonym sa...

Låter som en otroligt trevlig helg! Hade också förmånen att dricka Nögne Ö Imperial Stout i fredags och håller med om att det är otroligt gott! Håller dock också med om att #100 är snäppet vassare! Oerhört grym och helt klart bättre än "Dobbel IPA".

Gyllenbock sa...

Stefan: Hittills har jag inte druckit något som varit riktigt bra från Stone. De är verkligen stabila.

Markus: Japp, det var en härlig helg. Insåg efter ett tag att nästan alla ölen jag drack var på minst 8%, det kändes en aning på lördagen men inte så farligt trots allt.

Apan: Inga utmaningar denna gång, vet inte om grabbarna törs längre.

Eddan: Vi hade samma favoriter, mycket goda öl de två! Läge att beställa från Nøgne Ø nångång i vår?

Dempa: Japp, jag kommer ihåg att du skrev om Samuel Adams för ett tag sedan. Jag ska ta och spara min flaska till i höst kanske, sedan får vi se.

David: #100 var verkligen lysande! Bland det godaste jag druckit. Kan inte riktigt fatta att jag först nu drack det ölet. Ibland ligger man så långt efter att man får skämmas. :)