onsdag 28 januari 2009

Laitilan Kukko Portteri



Häromdagen skrev jag att det är rätt sällan som jag dricker belgisk öl, ett land vars öl jag dricker än mer sällan är Finland. Förra sommaren besökte jag fagra Tornedalen, då passade jag på att besöka Alko för att köpa några finska öl jag tidigare ej druckit, bland dem Laitilan Kukko.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas bildades 1995, de är Finlands näst största inhemskt
ägda bryggeri. Varuportföljen innehåller förutom öl även cider, long drinks samt läskedrycker.

Laitilan Kukko Porter har en alkoholhalt på 6,5%. Vätskan är förstås väldigt mörk. Ölet han en ganska angenäm bränd doft med vissa fruktiga inslag.

Det är alltid intressant att dricka en porter eller stout då smaken hela tiden ändras efter varje klunk. Låter man vätskan rulla runt i munnen dyker andra smaker fram än då man mer eller mindre bara häller i sig vätskan. Till en början lät jag vätskan rinna ner i magen utan att låta vätskan stanna kvar i munnen. Då smakade ölet inte alltför mycket, förutom beskan som är tydlig och smyger fram. Däremot om man låter vätskan stanna kvar i munnen och åka runt i densamma blir det mer spännande, beskan känns direkt. Jag kände även lite toner av lakrits och choklad.

Laitilan Kukko Portteri är en en ok porter utan att imponera. Känns aningen tunn. Eftersmaken är inte alltför lång.

2,75/5

En kul gammaldags detalj är rivkapsylen som förr var så vanlig. Sådana ser man sannerligen inte ofta numera.

3 kommentarer:

Ottes sa...

Finsk öl är kul (jag menar dragkapsyl! Hur nostalgiskt kan det bli?) men inte alltid så god. Provade Hullujussi (5,5%) från Panimo & Tislaamo Teerenpeli här om veckan. Bygelkork är alltid rätt. Doft av kakao, tång, glas & plåster. Smaken var dock en stor besvikelse, syrlig men avslagen och ganska blaskig.

Baggen sa...

Jag har en sådan där flaska från förra sommaren jag med! Kanske är dags att testa den snart. Ikväll bär det dock av till Akkurat för att dricka Närkes Rököl på cask!

Gyllenbock sa...

Ottes: du bara måste komma igång med en blogg snart, du dricker ju en jäkla massa sköna drycker. :)

Baggen: jag hade tänkt spara min flaska ett tag till men nyfikenheten tog överhanden. Akkurat är alltid lika kul att besöka, måste dit snart.