måndag 5 januari 2009

Hercules och Bigfoot.

I lördags var det bastubad samt tacomiddag hos en kompis. Till bastun köpte jag i sista minuten något enkelt, det blev en flaska Bintang från Indonesien. En tämligen intetsägande historia, passade dock bra till bastun då man gärna vill läska sig med något lättdrucket.



Lite senare på kvällen blev det betydligt mer roligare vad gäller öl. Till maten valde jag en Hercules från härliga Great Divide. Återigen måste jag erkänna att jag älskar dessa härligt humlade amerikanska humlebomber. Den kraftfulla men ändå harmoniska beskan är mer än magisk. Hercules tycker jag passar alldeles utmärkt till stark mat.

Hercules är verkligen en alldeles förtjusande smakrik DIPA. IBU på 85 och en alkoholstyrka på 9,1%. Beskan är brutal men ändå välbalanserad. Ölet har fina toner av citrus och grape. Eftersmaken sitter länge kvar på tungan. Riktigt vackert att se skumresterna sitta kvar på glaset, tyvärr missade jag att ta en bild på det konstverket. Helt klart är Hercules en av mina absoluta favoriter. Betyget blir högsta tänkbara, nämligen fem.

Nu har jag bara två flaskor kvar från inköpet i augusti, undrar om vi får se Hercules bland Systembolagets tillfälliga nyheter i år? Eller är det kanske läge att slå till och privatimportera en kartong?



Nåväl, efter Hercules avslutade jag kvällen med en flaska Sierra Nevada Bigfoot 2008. Bigfoot är en Barleywine Style Ale. Flaskan köptes i juni förra året. IBU på respektgivande 90 samt alkoholstyrka på 9,6%. Inte heller Bigfoot är en leksak utan detta rör sig om seriösa grejer.

I somras tyckte jag att Bigfoot var god men aningen rå. Någonting hade kunnat vara lite bättre med ölet. I lördags tyckte jag att ölet smakade bättre än i somras (eller så är det bara årstiden som ställer till det?) Bigfoot har en fin orangebrun färg och doftar som sig bör mycket humle och grape. Smaken är förstås väldigt besk och bitter, god är den men inte lika god som Hercules. Det är inte lätt att beskriva öl men på något sätt känns Hercules mer förfinad. Alkoholen lyser igenom i Bigfoot på ett annat sätt jämfört med Hercules.

Bigfoot är inte alls ett dåligt öl, betyget blir högt. 4,25/5

Undrar vad en "stor stark-nisse" skulle säga om de två sistnämnda ölen?

7 kommentarer:

AndersAnd sa...

Både alkoholhalten och den stora mängden humle i Hercules förberedde nog dina smaklökar en del för Bigfoot så det är kanske delvis därför den inte smakade lika "rått". Annars tycker jag bigfoot smakar bäst nått år gammalt, ett av få humlerika öl som jag föredrar när humlen lugnat sig lite.

Anonym sa...

Hercules har jag slut på sedan november. Då hade dessutom humlen avtagit en del. Får trösta mig med Ruination, men det verkar som flaskorna är lite gamla :/ Gott är det ju. Beskt är det, kraftfullt och trevligt men inte superbrutalt som en färsk kanske är...

Bigfoot har jag en flaska kvar av också. Gillade den verkligen i somras och det ska bli kul att testa igen snart. Humlen borde ju avtagit en del nu efter 7 månader i garderoben...

Ottes sa...

En "stor-stark-snubbe" skulle inte förstå någonting. Ingen av ölen är väl heller något instegsöl för den oinvigde. Är själv inte helt förtjust i humlebomber då beskan ibland blir allt för dominant. Big Foot mår bäst av att vila några år.
Drack en Old Rasputin som vilat ett år i går, den var helt fantastisk med stora, runda toner av brunbrända brödkanter. Mums!

Gyllenbock sa...

andersand: du har nog rätt i att Hercules så att säga banade vägen för Bigfooten. Har en flaska Bigfoot kvar, den får ligga och mogna i ett år eller så, sedan får vi se.

David: som tur är har jag ett par Hercules kvar. Borde nog ta och testa den mot en SA Imperial Pilsner, ok att det är olika typ av öl men beskan har de gemensamt.

Ottes: du har så rätt, bägge de provade ölen är extrema, givetvis måste man respektera att alla inte gillar sådana öl. Men lite spännande vore det att låta en "stor-stark-nisse" få smaka.

Old Rasputin är mycket god, kul att höra att den blir bättre efter att ha vilat ett år eller så.

Victor Dahlberg sa...

Jag har inte testat de två ölen mot varandra, men betygsmässigt hamnar de ungefär på samma nivå. Jag valde faktiskt att lagra en flaska Hercules, helgerån(?!), för att se vad som händer. Lagrad DIPA låter ju mest dumt, fast jag kunde inte låta bli! Hoppas på att en dag kunna testa den mot en färsk.

dempa sa...

Om du inte hade bott på fel sida av Sverige hade vi kanske kunnat delat på en låda Hercules.
Jag har också bara två flaskor kvar hemma, och det är för lite. Drack en för en vecka sedan och då var den kalasgod, nästan godare än jag upplevde den i Augusti, konstigt nog..

Gyllenbock sa...

Victor: klart att det är rätt att prova att lagra en Hercules, resultatet kan ju bli spännande.

Dempa: finns lösningar på alla problem, flytta till Stockholm så ska vi se till att köpa en låda Hercules. :)