fredag 5 december 2008

Anders Göranssons Bästa Rököl.



Till lunchen idag blev det ett glas Anders Göranssons Bästa Rököl från Närke Kulturbryggeri. Rököl är en underskattad öltyp tycker jag, finns inte många svenska varianter. De som jag på rak arm kan komma på är dessa:

Närke Häklefjäll (japp, Närke Kulturbryggeri)
Helsinge Rököl (Helsinge Ångbryggeri)
Nils Oscar Rökporter

Vilka andra finns det?

Nå, hur upplevde jag då dagens rököl?

Ölet har verkligen en otrolig doft av rök, Islaywhisky samt salt. Smakar inte lika mycket rök som det doftar, dock finns där hela tiden en härlig röksmak. Hittar även smak av lakrits, malt och lite nötter. Ölet känns väldigt välbalanserat. Eftersmaken är lång och ganska torr. Gillar man rökig whisky borde man verkligen prova detta rököl. Verkligen inget blask!

Betyg: 4,25/5

Drack detta öl på Bishops Arms, Vasagatan i Stockholm. 68 kronor för 30 cl.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Låter lyxigt med Närke-öl till lunchen... ;)

Har inte testat det här ölet, men däremot har jag testat Häklefjäll vilket var ett bra öl, vad jag minns. Det var förra vintern dock så det var ett tag sedan. Rököl är väl knappast min favorittyp av öl, men helt okej. :)

soppor ur ett äktenskap sa...

Hallå igen...
Beklagar denna ordsvada, jag skyller på min Aventinus Weizeneisbock. (Den har faktiskt vid närmare eftertanke stora likheter smakmässigt med Sahtin, som vi redan diskuterat.)
Jag reagerade som David L härovan. Lyx med öl till lunchen en vardag. Och Närke dessutom!
Rököl tillverkas inte alls här i Finland, vi får nöja oss med de tyska. Av någon anledning hör det inte till mina standardinköp. Men jag ska göra bot och bättring!!

Gyllenbock sa...

Jag var ledig idag så borde egentligen druckit ytterligare något kul. Det fanns en massa spännade flaskor i kylarna noterade jag.

Närke är verkligen ett spektakulärt bryggeri, väldigt välkänt ute i världen. Inte så konstigt då förmodligen de flesta som är intresserade av öl känner till deras legendariska "Kaggen".

Gyllenbock sa...

Förresten David, jag har glömt att kommentera bilden på dig och Kaggenflaskan på din blogg. Var drack du den?

Själv drack jag några ynka centiliter av Stormaktsportern i september då jag besökte Stockholm Beer Festival. Makalöst tjockflytande var vätskan, såg ut som olja. Mycket gott var det.

Anonym sa...

Jag drack den på Bishops Arms i Karlstad. Har faktiskt druckit den två gånger (en gång i vintras, en gång i våras). Första gången drack till och med en hel flaska själv :D Jag antar att det inte finns något jätteintresse för öl här (även om diverse finare sorter försvinner från bolaget efter ett tag) så det var antagligen inte så hård åtgång på dem. Första gången betalade jag bara 65 kronor för en hel flaska. :) Helt galet, och definitivt det godaste jag druckit i mitt liv...

Gyllenbock sa...

65 spänn för en hel flaska! Jag tror att jag svimmar! :)Säg till nästa gång du ser de priserna.

50 fick jag betala för 4 cl på Stockholm Beer, extremt dyrt men ändå värt priset.

Man vill ju inte ha levt ett helt liv utan att ha provat den magiska drycken.

Anonym sa...

Hehe. Ja, det är nästan så att de hade satt fel pris. Gick tillbaka en vecka senare och drack lite annat. Då sade de att de höjt den till 98 kronor. Men det var ju fortfarande billigt :) Slut tog de dock... fanns nog inte så många flaskor i och för sig.

Anonym sa...

Jodå, det finns fler. Favoriten är "Svedjerök" från Villa Ängsmarkens Bryggeri, en kraftig rökporter. Självklart omöjlig att få tag på men jag vet att hantverksbryggeriet i Västerås funderat på att "licensbrygga" den.
// Ottes

Gyllenbock sa...

"Svedjerök", det låter spännande. Var drack du den?

Anonym sa...

Åh, bryggmästaren är en god vän och även medlem i samma ölklubb som jag så vi drack den på en gemensam provning. Har för mig att han fick en guldmedalj för den av Hembryggarföreningen på ölmässan för några år sedan. // Ottes

Anonym sa...

Du är en lyxlirare! Inte för många buteljer inför nästa maraton bara ;)

/Apan

Gyllenbock sa...

"Apan", nejdå, hellre dricker jag en öl som smakar något än flera som inget smakar. Undrar förresten om det funkar med öl som vätska under maran?

Eller varför inte 5 cl maltwhisky typ efter 3 mil då benen börjar bli riktigt sega.

Anonym sa...

Min broder! Misstänker att upplägg med smaker och saker över 0,0 % mer missgynnar benen och maratongrenen! Ett bra lopp kräver inga whiskyavbrott! ;)

Eller vete fan..seg lär du ju bli ändock min käre Gyllenbock.

/ Apan