lördag 22 november 2008

Hibernation Ale istället för Akkurat.


Lördagsaftonen skulle egentligen tillbringats på den trevliga krogen Akkurat i Stockholm, men då en av kompisarna är sjuk blev besöket inställt. Min plan var att dricka några belgare: Witkop Stimulo, Saison Dupont och Boon Faro. Tanken var att det även skulle slinka ner ett par IPA i form av Twisted Thistle samt Southern Tier.

Nå, vad ska man dricka istället? Har ett mjölkpaket vars bäst före datum är idag, men är inte direkt sugen på mjölk. Istället fick det bli en Hibernation Ale från Great Divide Brewing Co i Colorado.

Great Divide gör väldigt god öl tycker jag, bäst av alla är nog deras makalösa Hercules Double IPA, det ölet är verkligen kärlek.

Hibernation Ale är en English-Style Old Ale. Ölet ligger och mognar i tre månader innan det tappas på flaska. Ölet har en vacker rödbrun färg, skummet är läckert. Doftar humle med en del söta inslag, såsom russin. Även frukt kan hittas. (vet man inte hur man skall beskriva en doft kan man nästan alltid dra till med att det doftar frukt. Ibland är det verkligen hopplöst att beskriva en doft)

Smaken är ganska eldig, alkoholen (8,1%) känns men det blir inte besvärande. En del söta inslag hittas, ja liksom rostade toner och humle. Förutom det en massa malt. Ölet har en rätt behaglig värmande känsla, eftersmaken sitter kvar ganska länge i munnen.

Stabilt vinteröl, betyget blir 4/5.

Egentligen borde man testa ett öl som denna under sommaren då man gärna dricker något läskande, undrar vad man då skulle tycka? Tänk er +30 grader och strålande sol.

Inga kommentarer: